Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΖΑΚΟΥ

Ιδρυση δημοτικού
μη κερδοσκοπικού 
Πανεπιστημίου - Κολεγίου
την προσεχή τετραετία προαναγγέλει
ο Δήμαρχος για την πόλη μας






Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος. Ο Δήμαρχος μας μίλησε για τις προτεραιότητές του σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της πόλης μας. Μίλησε για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις προσπάθειες που γίνονται για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το κοινωνικό έργο του Δήμου, ενώ όσον αφορά την εκπαίδευση εξήγγειλε την ίδρυση δημοτικού, μη κερδοσκοπικού, Πανεπιστημίου-Κολεγίου, έτσι ώστε η μόρφωση να είναι εφικτή για όλους τους Δημότες. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καζάκου έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε θεωρώντας δεδομένη την υποψηφιότητά σας στις επόμενες εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιους τομείς ο συνδυασμός σας θα δώσει προτεραιότητα στην επόμενη τετραετία;

«Τη νέα τετραετή θητεία, εφ’ όσον επιλεγούμε από τους Δημότες μας θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Δήμο μας.
Το όραμά μας είναι όλα αυτά να σηματοδοτηθούν με τη Δημιουργία ενός Δημοτικού μη κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου που θα εκπαιδεύει τους Δημότες μας σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, αξιοποιώντας τις εμπειρίες μας από παρόμοια προγράμματα, το επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τις αντίστοιχες Δημοτικές Υπηρεσίες, καθώς και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στο Δήμο μας, το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι από τα πιο μορφωμένα στην Ελλάδα. Εξάλλου οι Ζωγραφιώτες διακρίνονται για το υψηλό εκπαιδευτικό τους επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 
Η όλη προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί με μικρό σχετικά κόστος διότι ο Δήμος μας διαθέτει αρκετούς κατάλληλους χώρους για να το στεγάσει καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό αρκεί φυσικά η Νέα Σοσιαλιστική Κυβέρνηση να προβεί σε θεσμοθέτηση της παλαιότερης εξαγγελίας του πρωθυπουργού για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. 
Το εγχείρημα θα καλύψει ανάγκες για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας, με έμφαση στον πολιτισμό και στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, με τρόπο που να συνάδει με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που όλοι επιθυμούμε για τον εαυτό μας όσο και για τους οικείους μας. 
Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα για την παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου για τους Δημότες μας και τα παιδιά τους, με μικρό κόστος για τους έχοντες έως χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους μη έχοντες συμπολίτες μας. 
Πιστεύουμε ότι η πνευματική αυτή προσφορά θα εκτιμηθεί από τους Δημότες μας, καθώς θα συνδεθεί με την αγορά εργασίας και θα καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για την ποιοτική και πνευματική αναβάθμιση της ζωής μας». 

Παρότι οι αριθμοί και η ονοματολογία των προγραμμάτων που πραγματοποιούνται είναι πολλές φορές κουραστική εκτιμούμε ότι η πληρέστερη παράθεση τους θα δώσει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιληφθούν τις ακριβείς διαστάσεις του έργου που συντελείται στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος που βελτιώνει την καθημερινότητά τους και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους; 

«Σε όλες τις αρμοδιότητες που αναφέρετε στην ερώτησή σας, ασχολούνται συστηματικά οι αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου μας που στελεχώνονται από άρτια καταρτισμένο τεχνικό, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο με την πολιτική καθοδήγηση και στόχευση του Δημοτικού μας Συνδυασμού που ηγείται του Δήμου, επιτελεί το έργο του με την υπευθυνότητα που του αρμόζει. 
Στην εκπαίδευση παραδείγματος χάριν, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής και άνετης διδακτικής διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς χώρους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπήρξε και ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ηριδανός) στο οποίο έως τώρα έχουν λάβει εξειδικευμένη κατάρτιση εκατοντάδες συμπολίτες μας που μάλιστα πληρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο για τη συμμετοχή τους.  
Στον πολιτισμό οι δραστηριότητες με επικεφαλής το Πνευματικό Κέντρο, η βίλλα Βουγά, τα Μουσεία (Γουναροπούλου και Κοτοπούλη) και τους λοιπούς Δημοτικούς Φορείς που εκθέτουν και πραγματοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις παρέχοντας ταυτόχρονα συνεχή εκπαίδευση στους Δημότες μας σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής δημιουργίας, όπως π.χ. Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Ζωγραφικής, Δημοσιογραφίας, Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας και Λατινοαμερικάνικων χορών. 
Σχετικά με το περιβάλλον εκτός από την καθημερινή μέριμνα για την καθαριότητα του, φροντίζουμε και για την αναμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων καθώς και για τη συντήρηση, επέκταση και τη σύνδεση τους σε εσωτερικές ζωγραφιώτικες περιβαλλοντικές διαδρομές, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 
Επιπροσθέτως είμαστε ενταγμένοι σε διακρατικά ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα (όπως π.χ.Green Link) που αξιοποιούν στο έπακρο την ευρωπαϊκή εμπειρία. 
Όλες οι προαναφερθείσες δραστηριότητες αναβαθμίζονται συνεχώς ώστε να είμαστε σε θέση την επόμενη τετραετία να τις προσφέρουμε στους συμπολίτες μας ως γνωστικό αντικείμενο πρακτικής διδασκαλίας στο υπό ίδρυση Δημοτικό Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο που προαναγγείλαμε ήδη στην απάντηση μας στο πρώτο ερώτημά σας και για το οποίο προετοιμαζόμαστε ένα χρόνο τώρα, ενώ έχουμε κάνει και μία καταρχήν ενημέρωση των συμπολιτών μας γι’ αυτό το CAMPUS. Για την ολοκληρωμένη εικόνα του έργου που συντελείται στους προαναφερόμενους τομείς καθώς και στο ακριβές κόστος τους και στον αριθμό των συμπολιτών μας που αξιοποιούν – συμμετέχουν στις εν λόγω δραστηριότητες, θα ενημερώσουμε προσεχώς τους Δημότες μας με την έκδοση ειδικού εντύπου το οποίο θα αναφέρεται στο πραγματοποιηθέν το πραγματοποιούμενο και στο υπό πραγματοποίηση έργο της Δημοτικής μας Αρχής». 
  
Κύριε Δήμαρχε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν από γνωστούς – αγνώστους, σας προσάπτουν έλλειψη προσήκοντος ενδιαφέροντος προς τους παλιούς ζωγραφιώτες. Πως απαντάτε σ’ αυτούς;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω εντοπίσει τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους μου. Όπως γνωρίζετε, ο πληθυσμός στο Δήμο μας αυξομειώνεται από την εγγραφή στα δημοτολόγια κυρίως ανθρώπων που διαβιούν και σπουδάζουν στις Πανεπιστημιακές Σχολές και στο Πολυτεχνείο (που εδρεύουν στο Δήμο μας) και επιλέγουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του καθώς και από πολλούς δημότες μας που μετεγκαθίστανται σε άλλες περιοχές και εγγράφονται στα δημοτολόγια των νέων τους πόλεων. Εύλογο λοιπόν ο Δήμος μας να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους νέους Δημότες μας με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην ζωγραφιώτικη κοινωνία. Εάν αυτό παρεξηγείται από όσους σκοπίμως ή άθελά τους διαδίδουν τις φήμες που προαναφέρατε, εμείς ευχόμαστε να μην τύχουν και οι ίδιοι παρόμοιας άδικης κριτικής σε ανάλογα θέματα που τους αφορούν. Όσον αφορά στους παλαιούς ζωγραφιώτες αναγνωρίζουμε και τιμούμε την καθοριστική συμβολή τους στην εξέλιξη και την πρόοδο του Δήμου μας και συνεργάζομαι στενά μαζί τους. Είμαστε δε βέβαιοι ότι με αδιάλειπτο ενδιαφέρον συμμετέχουν με τις ιδέες και τις πράξεις τους στα τοπικά δρώμενα συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της θέσης του Δήμου μας, προωθώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των συμπολιτών μας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».  

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική κοινότητα και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, εμφανίζουν κάμψη στον τζίρο τους και μείωση του όποιου προσωπικού απασχολούν καθώς και ότι τα προβλήματα αυτά έχουν ενταθεί την τρέχουσα περίοδο που μαστίζεται από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Ρωτάμε λοιπόν πως σκοπεύει ο Δήμος να συνδράμει τις τοπικές επιχειρήσεις για να αποφύγουν τις οδυνηρές συνέπειες της παρούσας κρίσης;

«Τα προβλήματα που αναφέρετε στην ερώτηση σας απεικονίζουν επακριβώς τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης μας. Όπως είναι ήδη γνωστό ο Δημοτικός Κώδικας δεν επιτρέπει την ενασχόληση του Δήμου μας με τις δραστηριότητες των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Προωθούμε όμως νέες μορφές συνεργασίας με τη σύμπραξη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων για την ενίσχυση επιμέρους δραστηριοτήτων όπως π.χ. την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης (γκαράζ) που χρειάζεται ο Δήμος μας για να πετύχει την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των οχημάτων της πόλης μας. 
Επιπλέον προγραμματίζουμε την εκπόνηση μελέτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη μας ώστε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε Συμβουλευτικές και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες στους επιχειρηματίες που το απαιτούν και το χρειάζονται. Φυσικά ισχύει η μόνιμη παρότρυνση μας προς τους δημότες μας να ξοδεύουν τα χρήματά τους στη ζωγραφιώτικη αγορά ενισχύοντας έτσι τόσο τους τζίρους των επιχειρηματιών όσο και την απασχόληση του ζωγραφιώτικου εργατικού δυναμικού». 

Σας προσάπτουν κύριε Δήμαρχε ότι χρεώνετε με υψηλούς Δημοτικούς φόρους στους συμπολίτες μας χωρίς να προσφέρετε το αντίστοιχο ανταποδοτικό έργο. Πως απαντάτε σε αυτό;

«Είναι γνωστό ότι οι πόροι με τους οποίους χρηματοδοτεί ο κάθε Δήμος  το έργο του προέρχονται από τρεις κυρίως πηγές: α) από τον κρατικό προϋπολογισμό, β) από δανεισμό και γ) από τα λεγόμενα δημοτικά τέλη.
Στην τρέχουσα περίοδο, οι πολιτικά θεσμοθετημένοι πόροι που μας ανήκουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνονται και αργούν να κατατεθούν στα ταμεία μας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν κίνδυνο καθυστερήσεων τα έργα που χρηματοδοτούνται από αυτούς. 
Εν τούτοις εμείς με μία λελογισμένη τακτική και έναν μελετημένο προγραμματισμό δεν έχουμε καθυστερήσεις στα κονδύλια έργων, όπως είναι η ΣΑΤΑ και αυτή τη στιγμή στο Δήμο εκτελούνται έργα (αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, παιδικές χαρές, κ.λ.π.) ύψους 5.500.000 Ευρώ και πλέον.
Τα τραπεζικά δάνεια είναι επίσης γνωστό ότι πλέον παρέχονται με το σταγονόμετρο, αλλά  εμείς έχουμε κάνει χρήση αυτών μόνον για αγορά ακινήτων και απαλλοτριώσεις. 
Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι Δημότες μας στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., είναι η μόνη συνεισφορά των συμπολιτών μας και είναι ανταποδοτικά για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Είναι σφάλμα να ισχυρίζεται κάποιος ότι τα τέλη αυτά είναι υψηλά.  Διότι ως ανταποδοτικά εκ του νόμου έπρεπε να ήσαν αυξημένα στο τετραπλάσιο. Εμείς καλύπτουμε τη διαφορά με σωστή διαχείριση από άλλα κονδύλια, για να μην επιφέρουμε δυσβάστακτο βάρος στους συμπολίτες μας.
Αυτό εξάλλου, ο κάθε καλόπιστος συμπολίτης μας μπορεί να το διαπιστώσει πολύ εύκολα εάν ρίξει μια ματιά στους ισολογισμούς του Δήμου που κάθε χρονιά δημοσιεύονται και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να επισκεφθεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μας και να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τα οικονομικά μας δεδομένα
Το τελευταίο τετράμηνο έχουμε ολοσχερή έλλειψη προσωπικού καθαριότητος  (50 άτομα), διότι δεν μας εδόθη άδεια πρόσληψης από την Κεντρική Διοίκηση – ΑΣΕΠ. Σε λίγες μέρες θα μας επιτρέψουν».

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου παρότι γενικά κρίνεται ως σημαντική δεν καθίσταται εμφανής, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην αντανακλάται η σημασία του έργου σας στις απόψεις και στις τοποθετήσεις μέρους των συμπολιτών μας. Πως το ερμηνεύετε αυτό;

«Εμείς δεν αισθανόμαστε ευεργέτες, ούτε επιδιώκουμε την επιβράβευση των συμπολιτών μας για όσα πράττουμε σύμφωνα με τη συνείδηση μας και την ευθύνη της διεκπεραίωσης των προγραμματικών μας πολιτικών, που οι πολίτες μας έχουν αναθέσει να υλοποιήσουμε με την ψήφο τους. Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο που ενεργούμε σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενεργούμε και για τους υπόλοιπους τομείς που δραστηριοποιούμαστε.
Επιδιώκουμε να είμαστε αθόρυβοι και αποτελεσματικοί και ικανοποιούμαστε όταν οι συμπολίτες μας αξιοποιούν τις υπηρεσίες που ο Δήμος τους προσφέρει χωρίς να νιώθουν υπόχρεοι απέναντί μας. Αυτό αποτελεί το μέτρο και μορφοποιεί τον τρόπο που σχεδιάζουμε την πολιτική μας, στο οποίο εδράζεται η σχέση μας με τους συμπολίτες μας και το έργο που προσφέρουμε στην πόλη μας. 
Εκτιμούμε ότι η στάση μας επικροτείται από τους συμπολίτες μας εφόσον επικυρώνεται με την ψήφο τους κάθε φορά που ως υποψήφιοι εκτιθέμεθα απέναντί τους προβάλλοντας τα κοινά μας οράματα και το έργο που οδηγεί τον τόπο μας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε απόγεια λιμάνια, ενάντια στις φουρτουνιασμένες θάλασσες της εποχής μας. 

Κύριε Δήμαρχε πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι στους ελεύθερους χώρους και στα πάρκα της πόλης μας συχνά βλέπουν περιττώματα οικόσιτων ζώων γεγονός που είναι τόσο αντιαισθητικό όσο και ανθυγιεινό. Οι υπηρεσίες σας πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό; 

«Το πρόβλημα που μου αναφέρετε μου το έχουν γνωστοποιήσει προσωπικώς αρκετοί συνδημότες μας. Να είστε σίγουροι ότι οι υπηρεσίες μας αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από όσο προβλέπεται από το ωράριό τους και εγώ προσωπικά τους έχω επιστήσει την προσοχή στην περαιτέρω ενασχόληση με την καθαριότητα των προαναφερθέντων χώρων. 
Όμως η ευθύνη ανήκει και στους δημότες μας οι οποίοι οφείλουν να μεριμνούν για τη φροντίδα και την υγιεινή των οικόσιτων ζώων τους, όχι μόνο εντός της οικίας τους αλλά και έξω από αυτή και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουν τα ζώα τους να κυκλοφορούν αδέσποτα στους ελεύθερους για περίπατο και αναψυχή περιβαλλοντικούς χώρους του δήμου μας. 
Οι δημοτικές μας υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα να επιβάλλουν κυρώσεις, αλλά μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο των οικοσίτων στους ως άνω χώρους, όπως έχουμε κάνει στο Πάρκο Γουδή. 
Ευελπιστούμε όμως ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε ανάλογα μέτρα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και ότι οι πολίτες μας θα συνοδεύουν τα ζώα τους και θα μαζεύουν τα περιττώματά τους έχοντας μαζί τους πλαστική σακούλα και γάντια καθώς και από το νόμο προβλέπεται αλλά και οι ίδιες οι φιλοζωικές οργανώσεις διακηρύσσουν. 
Κλείνοντας την απάντηση μου θα ήθελα να τονίσω ότι εντός του προσεχούς τριμήνου ο Δήμος θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την καθαριότητα των προαναφερθέντων χώρων, με την πρόσληψη νέων συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας που αναμένεται να εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το ΑΣΕΠ, όπως σας απάντησα και σε προηγούμενη σχετική ερώτησή σας».

Ποια είναι η γνώμη σας για το σχέδιο «Καλλικράτης»;

«Ως γνωστόν, το καινοτόμο πνεύμα και η απήχηση του σχεδιασθέντος και υλοποιηθέντος έργο του Καλλικράτη, καλά κρατεί. Το πρόβλημα είναι όμως ότι τα χέρια του κ. Ραγκούση αντί να βρούνε τα χρήματα που απαιτούνται και να τα μεταφέρουν στους 370 νέους Δήμους, κολλήσανε από τα καβούρια που κουβαλάνε οι κατά τ’ άλλα άδειες κυβερνητικές τσέπες. Οπότε η οποιαδήποτε θετική άποψή μας για τον Καλλικράτη καθίσταται ετεροβαρής σε σχέση με τα άδεια κυβερνητικά ταμεία. 
Κατά τ’ άλλα, όταν κληθούμε θα εκφράσουμε τη γνώμη μας για το αν και ποιοι δήμοι χρειάζονται να συνενωθούν με το δήμο Ζωγράφου, για να τον καταστήσουν έναν μεγαλύτερο και λειτουργικά αποτελεσματικό Δήμο όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.
Σε κάθε περίπτωση να είστε σίγουροι ότι εάν επιχειρηθεί να συνενωθεί ο Δήμος μας με άλλους όμορους δήμους χωρίς να ρωτηθεί τότε θα επιμείνουμε στην αυτόνομη ύπαρξη του, εφόσον μάλιστα καλύπτουμε όλα τα κριτήρια που εμφανίστηκαν στα διάφορα προσχέδια του προς νομοθετική επικύρωση Καλλικράτειου νομοσχεδίου και έχουμε αυτονομία και επάρκεια οικονομική, τεχνική, λογιστική, πολεοδομική κ.λπ.».

Πως κρίνετε το έως τώρα έργο σας το Δήμο Ζωγράφου και πως βλέπετε την εξέλιξη του την προσεχή τετραετία;

«Εμείς θεωρούμε το έργο μας θετικό και ωφέλιμο για τους συμπολίτες μας και γι’ αυτό πορευόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωσή του όπως το έχουμε σχεδιάσει ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και τις ποιοτικές απαιτήσεις των δημοτών μας, οι οποίες προσβλέπουν στις ελπιδοφόρες προοπτικές που ο 21ος αιώνας προμηνύει με την υλοποίηση των οραματικών μας πολιτικών. 
Αρμοδιότεροι όμως για να μας κρίνουν είναι οι δημότες μας οι οποίοι τρεις φορές έως σήμερα έχουν επικυρώσει με τη θετική τους ψήφο, το συνδυασμό μας εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τους για το έργο μας που πιστεύω ότι θα επιβεβαιώσουν εκ νέου στις Δημοτικές εκλογές στις 14 Νοέμβριου του 2010. 
Έως τότε, ελπίζουμε ότι και στο μέλλον, εμείς με σιγουριά και αυτοπεποίθηση θα εξακολουθούμε να μιλάμε με το έργο μας που είναι πράγματι πολυσχιδές και ποικίλο και πολλαπλά ωφέλιμο για τους Δημότες μας».
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΡΑΜΑ


ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ
Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ

Ολοι οι εργαζόμενοι
στις θέσεις τους 
και άρχισαν να μισθοδοτούνται



Μερικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι εζήλωσαν δόξαν Ιούδα. Νόμισαν είτε από αφέλεια είτε από αγνωσία ότι δήθεν έπιασαν λαυράκι. Ότι δηλαδή έπιασαν τον ΚΑΖΑΚΟ να παρανομεί.
Και ποια ήταν η «παρανομία» του;
Ότι η απόφαση 363/27-7-2009 που καθόριζε ποιοι πάνε στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΗΖ), είχε προσθέσει οκτώ άτομα που δεν ακούστηκαν στη συνεδρία του Δ.Σ. να πηγαίνουν στην ΚΕΔΗΖ.
Αυτό, όμως, που ισχυρίστηκαν ήταν ψεύδος.
Διότι τόσο από τα πρακτικά του Δ.Σ., όσο και από την ί δ ι α  αυτή απόφαση του Δ.Σ., προκύπτει ότι ο Δήμαρχος είχε δικαίωμα να συμπληρώσει τυχόν κενά, παραλείψεις κ.λ.π. και μάλιστα κάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όποιος έχει τέτοιο πρόβλημα να το πει για να διορθωθεί (σελ. 14-15 των πρακτικών της άνω συνεδρίασης).
Πέραν, όμως, αυτού, μέσα στην ίδια (363/09) απόφαση, υπήρχε υπό στοιχ. Γ΄  ρ η τ ή  εξουσιοδότηση του Δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπληρώνει τα κενά που θα προκύψουν μέχρι την λειτουργία της ΚΕΔΗΖ.
Αυτά, όμως, τα στοιχεία τα απέκρυψαν για να πουν ψευδώς ότι ο Δήμαρχος παραποίησε τα πρακτικά και έβαλε οκτώ άτομα ακόμη.
Το πλέον επίμεμπτο για τους «καταγγείλαντες» είναι ότι τα άτομα που συμπλήρωσε ήταν σε κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν  εν τω μεταξύ, χωρίς να υπερβαίνουν και το συνολικό αριθμό 72, που προέβλεπε η μελέτη ίδρυσης της ΚΕΔΗΖ.
Και αυτό το αποκρύπτουν.  Όπως αποκρύπτουν και το γεγονός, ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν μέσα στους εγκριθέντες πίνακες από το Δ.Σ. και τα Συμβούλια των μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ως πλεονάζον προσωπικό.
Η αθλιότητα ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων έφτασε μέχρι του σημείου, όταν στο Δ.Σ. τους υπεδείχθη από το Δήμαρχο ότι με δική τους εξουσιοδότηση, συμπλήρωσε τα κενά, να πουν ότι δεν έδωσαν τέτοια εξουσιοδότηση, παρ’ ότι την εξουσιοδότηση αυτή δεν την ανέφεραν ούτε την κατήγγειλαν στις διάφορες «καταγγελίες τους».
Ο Δήμαρχος επανάφερε τα θέματα αυτά στο Δ.Σ., ξανασυζητήθηκαν διεξοδικά και δεν βρήκαν οι καταγγείλαντες να προσθέσουν τίποτα καινούργιο. Έπεσαν  στο κενό.
Και βγήκαν δύο νέες αποφάσεις που επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ
επί δικαίων και αδίκων

Δεν περιορίστηκαν οι κύριοι της Αντιπολίτευσης μόνον σ’ αυτά.
Αλλά την απόφαση 363/09 που αφορούσε την ΚΕΔΗΖ, την έστειλαν και με άλλες αποφάσεις στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν είχε σχέση μ’ αυτές, αλλά μόνον με την 365/09 απόφαση που όριζε ποιοι πάνε στο Δήμο.
Έτσι δημιούργησαν σύγχυση και φόβο στα Ελεγκτικά όργανα μήπως τους… διαφεύγει κάτι και καθυστέρησαν σχεδόν τέσσερες μήνες το μισθό τους, χωρίς κανένα λόγο.
Αλλά η δολία τους προαίρεση να «εκδικηθούν» τους εργαζόμενους προκύπτει καθαρά και ξάστερα, από το ότι δεν έκαναν αφ’ ενός «καταγγελία» καθόλου για την απόφαση αυτή, αλλά ΔΕΝ ανέφεραν σε καμμία απόφαση ΟΥΤΕ ένα εργαζόμενο, ο οποίος να μην πληρούσε τις προϋποθέσεις της ένταξης στο Δήμο.
Έτσι το ανθρώπινο δράμα των εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου, έλαβε τέλος με τη λήξη του Θείου Δράματος.
Και το άκρον άωτον της θρασύτητας, τη διαβάζουμε σε κάτι εκ περιστάσεως έντυπα, όπου αποδίδεται ευθύνη για την καθυστέρηση στη... Διοίκηση του Δήμου.
«Απολείπειν Θεός Αντώνιον» έχει πει ο Καβάφης.


Και οι εργαζόμενοι
στο Δήμο καθάρισαν…

Οι «καταγγελίες», οι παρεμβάσεις και οι παραστάσεις που έκαναν στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ίδια αυτά πρόσωπα, με ορισμένους άλλους εγκαθέτους του δήθεν συνδικαλιστικού κινήματος (αλήθεια, που είδατε αλλού εργαζόμενοι να στρέφονται κατά εργαζομένων με δικαιολογία την... νομιμότητα) προκάλεσαν νέα ψήφιση του πίνακα του προσωπικού που πηγαίνει στο Δήμο.
Αυτή η πρόταση έγινε από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Δήμαρχος την έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο πίνακας συζητήθηκε την 1/3/2010 και έγινε λεπτομερής συζήτηση και αναφορά.
Το τελικό αποτέλεσμα: ΟΛΑ τα ΜΕΛΗ του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του πίνακα και ενέκριναν αυτόν ακόμη και όσοι ΔΕΝ τον είχαν ψηφίσει την πρώτη φορά (ΚΚΕ κ.λ.π.)
Ένας μόνο καταψήφισε: ο γνωστός κ. Κ. Κωστόπουλος.

Πολιτικό παρασκήνιο

Το δημοτικό πολιτικό παρασκήνιο άρχισε να κινείται με γοργούς ρυθμούς. Όλοι θέλουν να πάρουν θέσεις μάχης, ώστε να βρίσκονται κοντά στα γεγονότα που έρχονται. Και αν δεν υπήρχε η κρίση και οι Βρυξέλλες, θα είχαν ήδη έλθει. Έχουμε πολλούς υποψήφιους και νέους υποψήφιους. Από όλες τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις.
 Η κα Καφατσάκη έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφια Δήμαρχος, ανεξάρτητα εάν την χρίσει το ΠΑΣΟΚ ή όχι. Αυτή η στάση της κας Καφατσάκη, ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι έχει εκνευρίσει έως εξαγριώσει του Πασόκους, διότι δείχνει να περιφρονά τα όργανά τους. Έτσι έχουν αρχίσει τα παρατράγουδα μεταξύ τους.
Πριν, όμως φθάσουμε εκεί, έχουμε και άλλο ουσιαστικό πρόβλημα με την κα Καφατσάκη. Διότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Τσίπρας θα την ορίσει για λογαριασμό του Συνασπισμού.
Οι ερωτοτροπίες τα τελευταία χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, εν όψει ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμού, την έχουν εκθέσει και στις δύο πλευρές. Οι Πασόκοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στο Δήμο την υποστηρίζουν ως υποψήφια Δήμαρχο και αυτή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΑ-ΚΕΔΚΕ), δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, αλλά Συνασπισμό. Από την άλλη οι δεσμοί της με την ανανεωτική πτέρυγα, δεν παρέχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία Τσίπρα, ότι θα εμμείνει στην υποστήριξη του Συνασπισμού. Την έχουν ήδη κατατάξει στους πρώτους, που με την πρώτη αφορμή θα μεταπηδήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά για το ΠΑΣΟΚ, από θέση ισχύος πλέον  και πάλι θα είναι αργά. Αν άφηνε το τραίνο πριν δύο-τρεις μήνες κάτι θα γινόταν.

ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ…ΤΕΛΟΣ

Σήμερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση γίνεται χαμός. Όλοι αλληλοϋποβλέπονται. Και άρχισαν να μην κρατούν τα προσχήματα. Υποψήφιοι Δήμαρχοι: Βαρσαμιδάκη, Γρίβας, Χριστιάς, Καλλίρης, Βλαχογιάννης και εάν πούμε ότι φεύγει η Καφατσάκη, έτοιμος είναι ο Κότσιφας. Η κα Καφατσάκη κατηγορείται ότι εσκεμμένα απουσιάζει από κρίσιμες συνεδριάσεις, όπως είναι για τα δημοτικά τέλη κ.λ.π.
Ανοιχτή πια διαφωνία είχαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. (23-3-2010) στον προϋπολογισμό του Α΄ΚΑΠΗ, όπου ΝΑΙ ψήφισε η Καφατσάκη και ο Κότσιφας, ΛΕΥΚΟ Χριστιάς και Μαρίνης, ΑΠΟΧΗ η Βαρσαμιδάκη και ο Γρίβας και ο Βλαχογιάννης, αφού ζήτησε χρόνο να διασκεφθεί με τον…. εαυτό του ψήφισε ΝΑΙ.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί οι αυτοδιοικητικοί εκ των έσω που προσβλέπουν στο χρίσμα. Υπάρχουν και οι υποψήφιοι εκ των έξω. Σοβαρές υποψηφιότητες έχουν ακουστεί του Γιάννη Ζωϊόπουλου, πολιτικού μηχανικού, του Λεωνίδα Κίκηρα πολιτικού μηχανικού, του Γιάννη Καμπυλαυκά, γνωστού συμπολίτη χειρουργού γιατρού. Οι υποψηφιότητες αυτές έχουν απορριφθεί από τους ίδιους τους υποψηφίους είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς. Έως το τέλος τίποτα, όμως, δεν αποκλείεται για καθέναν τους. Ακόμη στην προσπάθεια να βρεθεί κάποιο άτομο άμεμπτο προτάθηκε ο αγαπητός καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παντελής Ζωϊόπουλος. Επίσης, υπάρχει και άλλο σοβαρό πρόσωπο, το οποίον αυτόν τον καιρό βολιδοσκοπείται και του οποίου το όνομα δεν λέμε διότι δεσμευτήκαμε να μην το αποκαλύψουμε. Πάντως ως το τέλος θα έχουμε πολλές εκπλήξεις.
Στο χώρο της Δημοτικής Πρωτοβουλίας δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι η Κομματική πειθαρχία εδώ είναι δεδομένη και είτε Θεοδώρου λέγεται ο επικεφαλής, είτε Αλεξανδράτος είτε οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει αντίδραση.
Ακόμη στο χώρο της άλλης Αριστεράς, που περνάει στο πεδίο των αναρχοαυτόνομων και αντιεξουσιαστών (Κωστόπουλος) όλα είναι ρευστά και ο κ. Κωστόπουλος επιχειρεί να προβληθεί με διάφορες πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα της σοβαρότητάς τους, για να επιλεγεί τελικά από τους συντρόφους του.
Τέλος, έχουμε και την Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση, που ίδρυσε στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Χαρ. Κρανιώτης, που κι αυτή θα προσπαθήσει να πάρει μερίδιο από το Εκλογικό Σώμα, εάν τελικά κατέβει στις εκλογές και μάλιστα αυτοτελής. Διότι και πολλά άλλα λέγονται.
Στο χώρο της Συμπολίτευσης που φαίνεται να είναι πιο απλά τα πράγματα, με την κάθοδο του Δημάρχου κ.Γιάννη Καζάκου, θα αναφερθούμε αναλυτικά στο προσεχές φύλλο μας.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

Χαίρε βάθος αμέτρητο


Υπάρχει και σύγχυση και χάος.
Η σύγχυση προέρχεται από την Κυβερνητική ατολμία να φέρει γρήγορα και ολοκληρωμένα το νομοσχέδιο, για την φορολογική μεταρρύθμιση, με αναλογική επιβάρυνση, από την έλλειψη προγράμματος, αφού δεν είχε τέτοιο, από τις παλινωδίες και συγκρούσεις και από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ρίξει όλα τα δεινά στους προηγούμενους, με μια προπαγάνδα από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους κομματικούς της δημοσιογραφίας, που σου μαυρίζουν την ψυχή αν έχεις κουράγιο να τους ακούσεις, έτσι ώστε να πάρει πίσω όσα προεκλογικά υποσχέθηκε και να περάσει τα σκληρότερα μέτρα που έλαβε ποτέ Κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Κατασυκοφάντησε την Ν.Δ. για ασυνέπεια, ψεύδη και κακοδιαχείριση και κατά συνέπεια την Ελλάδα, για να ανοίξει την όρεξη των καιρδοσκόπων και διεθνών τοκογλύφων, δυσκόλεψε την δανειοληπτική της ικανότητα, ανέχτηκε αηδιαστικές ερωτήσεις χωρίς μάλιστα αξιοπρεπείς και γενναίες απαντήσεις, για εκποίηση των νησιών μας και τελικά πεπεισμένοι, από την πλύση εγκεφάλου, αποδεχτήκαμε σαν απολύτως αναγκαία τα μέτρα που μας επέβαλαν.
Το χάος προήλθε από τις βραδείες αντιδράσεις, από τις αντιφατικές δηλώσεις Αξιωματούχων και από την έλλειψη αναπτυξιακού προγράμματος. Κι αν αυτό υποβληθεί θα είναι μεθύστερο. Βάλλαμε δηλαδή τα επόμενα προηγούμενα. Και το λέμε αυτό γιατί κανένα μέτρο δεν δείχνει έξοδο από την κρίση αφού δεν συμπορεύεται με ανάπτυξη.
Ο εφησυχασμός που δίνει η άνετη πλειοψηφία δεν δείχνει κατ’ ανάγκη ικανοποίηση του κόσμου.
Οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις που δημιουργούν πλάνη, οδηγούν σε ραστώνη και τέλμα, παθογένειες, που συνοδεύουν διαχρονικά τις Ελληνικές Κυβερνήσεις.
Η Ν. Δ. έχει ευθύνες για πράξεις και παραλήψεις.
Η πολλά υποσχόμενη Κυβέρνηση που υπερψηφίστηκε από τον Ελληνικό Λαό και που εξεβίασε τις εκλογές, ήρθε σαν ελευθερώτρια και χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος, για να καταδείξει την καθεστωτική της καταβολή και συνέχεια.
Παγιδευμένη στις προεκλογικές της εξαγγελίες για παροχές και καλύτερες μέρες, παρ’ ότι γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την οικονομική κατάσταση, δημιούργησε, με την γνωστή της μαεστρία, σύγχυση και ταραχή και πέρασε στον Ελληνικό Λαό την άποψη της αναγκαιότητας των μέτρων, τα οποία φόρτωσε στους προηγούμενους. Οι προηγούμενοι πάλι στην προσπάθειά τους να διαγράψουν το παρελθόν και να κινηθούν σε καινούργιους ορίζοντες, υποτονικά και χαλαρά υποστήριξαν, όσοι τόλμησαν, την πολιτική τους.
Και στη μέση αυτής της δίνης βρίσκεται ο Έλληνας Πολίτης, που πορεύεται χωρίς όνειρα, χωρίς προσδοκίες, χωρίς οράματα. Ζητείται Ελπίς.

Tα εν Δήμω... στον αέρα

Βαίνομεν εις αιθέρια Άνοιξη

Αλλά αναβαίνομεν και εις Ιεροσόλυμα.

Εκεί ο Υιός του Θεού σταυρωθήσεται.

Και εδώ ο σταυρός του Λαού αναδειχθήσεται.

Σκότος και έρεβος στον γεωγραφικό μας ορίζοντα.

Η μικρή μας κοινωνία μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά, όπως μας έλεγαν οι δασκάλοι μας.

Ο κόσμος μας βρίσκεται με το ένα πόδι, σε μετέωρο βήμα, προς την άβυσσο.

Η διεθνής κρίση χτύπησε και την Πατρίδα μας. Με το χειρότερο τρόπο.

Με δικές μας αμέλειες, αστοχίες, ανικανότητες και ενέργειες που φαντάζουν εγκληματικές.

Μας πήραν οι ξένοι στο «ψιλό» και μας δουλεύουν.

Είτε με το δάκτυλο της Αφροδίτης της Μήλου,

είτε με τις «συστάσεις» πωλήσεως των νησιών μας,

είτε με τις ύβρεις πωλήσεως αρχαιοτήτων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κάνει ότι μπορεί το καλύτερο.

Κινείται προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις.

Ελκύει τη συμπάθεια και την αναγνώριση όλου του εχέφρονος κόσμου.

Δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο και οι συνεργάτες του.

Μιλάνε πολύ, αργούν να πάρουν αποφάσεις, κάνουν εξαγγελίες άκαιρες

είτε για την επερχομένη «χρεωκοπία» της χώρας

είτε για την εξαγγελία δανεισμού ακαίρως και αντίθετα με όσα έλεγε ο Πρωθυπουργός

είτε για τα μέτρα φορολογίας

είτε για το πρόβλημα της Ασφάλισης.

Αυτά όλα αυξάνουν τα διεθνή επιτόκια (spreads τα λένε οι νεοέλληνες)

δεν φέρνουν γρήγορα έσοδα, δεν βοηθάνε την ανάπτυξη και τον υγιή ανταγωνισμό

και δίδουν την ευκαιρία και τις δυνατότητες στους ξένους να μας…δουλεύουν κι’ από πάνω.

Γιατί τι άλλο έκαναν οι ξένοι από το να μας δουλέψουν χοντρά;

Εμείς τι ζητήσαμε; Ζητήσαμε στήριξη για να μη χρεωκοπήσει η χώρα.

Ζητήσαμε να εξασφαλίσουμε όρους δανεισμού, όπως οι άλλες χώρες

Να προστατευθούμε από τους διεθνείς κερδοσκόπους.

Και το ζητήσαμε από τους «συνεταίρους» μας.

Και αυτοί εξάγγειλαν μια συμφωνία (στις Βρυξέλλες) περί «μηχανισμού οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας».

Και τι έλεγε η συμφωνία;

Πρώτον, έλεγε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει, μ ό ν ο ν  εάν δεν μπορέσει να βρει  ε π α ρ κ ή  κεφάλαια από τις αγορές.

Δηλαδή εάν προσπαθήσει να δανεισθεί και δεν βρει δανεικά.

Αλλά τότε η Ελλάδα θα έχει φθάσει στο σημείο της  τ υ π ι κ ή ς  χρεωκοπίας.

Η Ελλάδα όμως δεν ζήτησε «στήριξη» και «σωτηρία» αφού χρεωκοπήσει, αλλά πριν χρεωκοπήσει.

Δεύτερον, έλεγε και λέγει η συμφωνία ότι η βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνον κατόπιν ο μ ο φ ω ν ί α ς  των χωρών της Ευρωζώνης και υπό όρους.

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν θέλει μία χώρα (π.χ. η Γερμανία ή η Ολλανδία), βοήθεια δ ε ν  θα δοθεί,

ή στην «καλύτερη» περίπτωση κάποια χώρα θα προτείνει Δρακόντειους όρους και μόνον υπό αυτούς τους όρους θα δοθεί η βοήθεια.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι που δεν αντέχει η οικονομία και η κοινωνία μας.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει ήδη διακηρύξει ότι οι Έλληνες πρέπει να τιμωρηθούν, με ακόμη πιο σκληρά μέτρα από αυτά που λαμβάνουν.

Τρίτον, έτσι κι αλλιώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μέρος της συμφωνίας.

Αλλά το ΔΝΤ θα παίξει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο.

Διότι ενώ όλοι οι άλλοι θα ψάχνουν να βρουν την απαραίτητη «ομοφωνία»

το ΔΝΤ θα προσέλθει αμέσως να μας δανείσει θέτοντας τους δικούς του σκληρούς όρους.

Αλλά αυτή ακριβώς η «συμφωνία» των συνεταίρων μας για τη σωτηρία της οικονομίας μας, είναι αυτή που ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους να μας σπρώξουν στη χρεωκοπία.

Μέσα σ’ ένα κράτος εξαχρειωμένο, που ο ένας κλέβει τον άλλον, που ο ένας ρουφιανεύει τον άλλον, είναι θέμα τύχης που επιζούμε.

Μας φέρνει τους στίχους του Γ. Σουρή (1853-1919) πριν 100 χρόνια.

«Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να ξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς
νάχει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μηνύματα;
Νάχει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι’ ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;»

Δυστυχώς η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί από την κοινωνία μας.

Παντού και σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία πολλά χρόνια έως εσχάτως όλοι ομιλούν για «μίζες»,

με πρωταγωνιστές Siemens, Νταίμπλερ, υποβρύχια (ελπίζω να μην γέρνουν από τις μίζες) και πλήθος άλλων καθημερινών ερεθισμάτων.

Γυρίσαμε πίσω 120 χρόνια στην εποχή του Ροΐδη, ο οποίος συνήθιζε να λέγει ότι δεν συνηθίζει να συναγελάζεται με πολιτικούς «και άλλα κακοποιά υποκείμενα».

Δεν λειτουργεί το Κράτος. Έχει παρεξηγηθεί από τους πολίτες, ενώ οι πολιτικοί και οι εκάστοτε κυβερνητικοί ανέχονται εξευτελιστικές καταστάσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα, η διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών κατασκευής υπογείων χώρων στάθμευσης προϋπολογισμού 55 εκατ. ΕΥΡΩ,

Εματαιώθησαν διότι είχαν αντίρρηση 50 πολίτες γνωστής αναρχοαυτόνομης ιδεολογίας,

ενώ η Αστυνομία και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, περιορίζονταν να τους κοιτούν και να συνδιαλέγονται μαζί τους

και να μην προστατεύουν τη νομιμότητα για την οποίαν και μόνον υπάρχουν.

Και πλήθος άλλων, παρομοίων περιπτώσεων, έχουν δημιουργήσεις την εντύπωση στο Λαό, ότι κανένας δεν σέβεται κανέναν.

Εδώ δεν έχει αποδοχή ούτε ο φιλοσοφημένος Καβαφικός λόγος:

«Κι’ αν δεν μπορείς να
κάμνεις τη ζωή σου
όπως θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις…»

Και μέσα σ’ αυτή την απαντοχή, στην ανάδυση της καθημερινής δυστυχίας, στις δοκιμασίες του απλού πολίτη, στη ζοφερή προοπτική του μέλλοντός μας και στα αδιέξοδα των αισθητικών και βιοτικών επιλογών μας,

ακούμε τη χαρακτηριστική κραυγή του Ελληναρά, μείγμα χιούμορ, περιφρόνησης και αυτοσαρκασμού:

«Κουφάλα νεκροθάφτη, δεν θα πεθάνουμε ποτέ».

Η κραυγή της πίστης στην επιβίωση, στο θρίαμβο της ζωής, στην ανάσταση του Τόπου μας.

Αυτός δεν καταλαβαίνει από αθλιότητες, αντιξοότητες, τρικλοποδιές, εμπόδια και σκοπιμότητες.

Και ευτυχώς υπάρχουν παρήγορα στοιχεία ακόμη στην κοινωνία.

Προχθές δήλωσε γνωστός τηλεπαρουσιαστής του MEGA, ο κ. Δημ. Καμπουράκης,

ότι η ανωνυμία των blogs είναι «κατάσταση θλιβερή. Πρόκειται για κατάντια. Κάτι πρέπει να γίνει».

Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα ίδια

Καλά είναι τα γενικότερα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μας,

αλλά το σπίτι μας θέλει φως. Περισσότερο φως, όπως θα έλεγε και ο Γκαίτε.

Αλλά φαίνεται ότι στις τοπικές κοινωνίες δεν επιζητείται το φως.

Επιχειρείται συσκότιση.

Πρόκειται για τους υποψηφίους Δημάρχους.

Άλλοι θέλουν, αλλά κρύπτονται δια να εμφανισθούν στο καταλληλότερο timing.

Άλλοι το λέγουν εμμέσως, αλλά αναζητούν κομματικά στηρίγματα και ειδικότερα οι κυβερνητικοί.

Είναι κρίμα, τώρα που οι κοινωνίες έχουν ανοίξει, έχουν ρίξει τείχη, έχουν σπάσει ταμπού,

1αυτοί εξακολουθούν να ζουν στον κόσμο τους, τον κομματικό.

Κάποιοι άλλοι έχουν εφεύρει Blogs, όπου πίσω από την ανωνυμία τους, προωθούν (έτσι νομίζουν) τις πολιτικές τους θέσεις.

Αλήθεια οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν χάσει από χέρι,

όταν δεν έχουν το θάρρος να βγουν ευθέως στο Λαό και να προβάλουν τη φιλοδοξία τους.

Πολύ περισσότερο όταν συκοφαντούν ή διαβάλουν τρίτους συμπολίτες τους.

Αλλά το σκότος επιτείνεται από τις βέβαιες θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, ότι δεν θα υποστηρίξουν ή θα χρίσουν υποψηφίους Δημάρχους, εκτός από τις πολύ μεγάλες πόλεις.

Έτσι οι υπόγειες δημαρχιακές διαδρομές συνεχίζονται με μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά και μεγάλο κόστος, υλικό και ηθικό.

Σ’ έναν εξαντλητικό αγώνα παρασκηνίου έχουν αποδοθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κ.κ. Παν. Χριστιάς, Γ. Βλαχογιάννης και Κων. Καλλίρης.

Η επικεφαλής κα Καφατσάκη γνωρίζει καλά ότι δεν έχει τύχη στο νέο Πασοκικό σχήμα και γι’ αυτό δήλωσε ότι θα κατέβει ως υποψηφία, ανεξάρτητα από το εάν θα υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Της αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και κάνει επαφές με τους πρώην συντρόφους της της άκρας αριστεράς, αλλά όχι του ΚΚΕ.

Ο κ. Κωστόπουλος είναι ο απαραίτητος συνομιλητής της, αλλά οι σύντροφοί του δεν αποδέχονται το απωλολός πρόβατο.

Είναι καταδικασμένη στη συνείδησή τους.

Άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με σαφείς φιλοδοξίες και αυτοί, επιχειρούν να «κατεβάσουν» ως κοινό υποψήφιο τον κ. Αντώνη Πέττα.

Ο κ. Πέττας δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει. Ξέρει ότι δεν είναι συμπαθής σε μεγάλο μέρος του κομματικού ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ότι και αν λένε, ότι προβλέψεις και αν κάνουν, ένα όνομα θα παίξει στο ΠΑΣΟΚ.
Σημειώστε το: Γιάννης Ζωϊόπουλος.

Στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις.  Ο Δήμαρχος δεν αμφισβητείται.

Περισσότερα στο επόμενο φύλλο μας.

ΑΝΤΑΙΟΣ

Πιπεράτα

Οι πιπεριές καίνε. 
Στο ένα φύλο αρέσουν.
Το άλλο ενοχλείται, και στο τρίτο, 
αρέσουν τα …αγγούρια.
Είναι θέμα γούστου.
Κάπου ο καθένας βρίσκει τον εαυτό του.

Η αντιπολίτευση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την μονιμοποίηση των υπαλλήλων στο Δήμο, έδειξε υπεύθυνη συμπεριφορά και στάση, πλην ενός. Αυτό θέλει ο κόσμος. Οι λεκτικές αντιθέσεις και επιφυλάξεις, είναι θεμιτές όταν μάλιστα δεν παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα. Αν λειτουργούσαν έτσι και σε άλλα, ζωτικής σημασίας για τον τόπο, θέματα, ο Δήμος θα είχε αποκτήσει τώρα χώρους στάθμευσης και θα μειωνόταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο κόσμος επιβραβεύει θετικές συμπεριφορές.

Δεν λέμε ότι αυτό εκφράζεται πάντα σε θετική ψήφο. Μετράει όμως στην ελαχιστοποίηση της άρνησης και της αντιπαλότητας. Ο Λαός μας πάντα έχασε όταν ακολούθησε περισσότερο αυτά τα ανούσια που χωρίζουν, από τα ουσιαστικά που ενώνουν. Βέβαια γίνεται αγώνας για την επικράτηση. Ε! ας μη γίνεται σε βάρος των συμφερόντων του τόπου και με βαρβαρότητα.

Γιατί μέχρι σήμερα μόνο αρνητικές συμπεριφορές έχουμε από τον αντιπολιτευόμενο τοπικό τύπο και την αντιπολίτευση, σε ό,τι προσπαθεί η Διοίκηση να υλοποιήσει. Συμφωνούμε μεν με την δημιουργία των Γκαράζ, με τρόπο όμως που εμείς θα υποδείξουμε, ή άμποτε τα κατασκευάσουμε εμείς.

Ζητάμε συνδιοίκηση και συναπόφαση στην λήψη των αποφάσεων. Υποδεικνύουμε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, που δεν αξιοποιήσαμε εμείς, χωρίς ωστόσο να υπεισερχόμαστε σε δυσκολίες που δεν γνωρίζουμε. Απλώς καταγγέλλουμε. Κι αν επιχειρηθεί αξιοποίηση, με τα κριτήρια βέβαια της εκλεγμένης Διοίκησης επαναστατούμε. Και κουβαλάμε τους περιφερόμενους επαναστάτες να σηκώνουν τα λάβαρα κι αστράψουν τα καριοφίλια.

Αυτά σύντροφοι βλέπει ο κόσμος και δεν σας εμπιστεύεται. Είναι και η αβεβαιότητα που υπάρχει. Ο Καζάκος δεν γνωρίζει μέχρι τώρα τον αντίπαλό του. Γιατί ο Λαός να εμπιστευτεί κάποιον, αβέβαιας ικανότητας, από σας τους 5-6 υποψήφιους αρχηγούς; Και μη μας πείτε ότι δεν αμφισβητείτε την αρχηγό σας ή δεν έχετε βλέψεις; Άλλωστε άλλοι τις εκφράσατε φανερά και άλλοι με μισόλογα, παρασκηνιακές ενέργειες, βολιδοσκοπήσεις κ.λ.π.

Μετά μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές, και με ματωμένη την ψυχή, κουρελιασμένο το ηθικό, από τον προεκλογικό εμπαιγμό, άδεια την τσέπη, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, εθνική ταπείνωση, αλληλοσφαγές, κοινωνικές αντιδράσεις και σπαραγμό, θα έχετε χάσει τον ενθουσιασμό σας και την πίστη σας στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και πειράματα. Θα προτιμήσετε κι εσείς ακόμη την σίγουρη και σταθερή λύση. Θα πείτε όχι άλλα πειράματα. Θυμάστε τον μακαρίτη τον Κούρκουλο στο έργο που έλεγε «όχι άλλο κάρβουνο»;

Θυμόσαστε τον ξεσηκωμό των κατοίκων, όταν έγιναν τα Γκαράζ στην Γ. Ζωγράφου και στην Πλατεία Τερζάκη. Χαλασμός κόσμου και μάλιστα χωρίς μεταφερόμενους γιατί δεν ήθελαν την επιφάνεια με πράσινο, αλλά με τσιμέντο. Έτσι επικράτησε η γνώμη του Λαού. Ο Δήμαρχος έκανε το σφάλμα να δηλώσει ότι η επιφάνεια των υπό πρόθεση κατασκευής Γκαράζ θα καλυφθεί με πράσινο. Αφού είχε δοκιμασμένη και αποδεκτή λύση, γιατί πήγε κόντρα στη θέληση του «Λαού»;

Έχουν αρχίσει νωρίς ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Νοεμβρίου τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Βρώμικα παιχνίδια μέσω κατάπτιστων ανώνυμων Blogs, αναλήθειες, κακοήθειες, προσπάθεια ισοπέδωσης όποιου καλού έχει γίνει. Δείγμα αδίστακτων ανθρώπων χωρίς ηθικές αναστολές που μάλιστα, αν καλώς υποψιαζόμαστε, θέλουν να μας διοικήσουν από κάποιο αιρετό πόστο, αλλά και δείγμα ταραχής. Περιμένουμε τις αντιδράσεις εκείνων που βρίσκουν εδώ τον εαυτό τους.

Προεκλογικά υπήρχαν 30.000.000 ευρώ φόροι ανείσπρακτοι. Όταν γίναμε Κυβέρνηση θέλαμε άλλα 4.800.00 ευρώ. Και μετά από κοπιώδεις ενέργειες, και συνεχείς διαβουλεύσεις πέντε περίπου μηνών και με την βοήθεια των Ευρωπαίων  «φίλων» και «εταίρων» μας, τα βρήκαμε στις τσέπες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ήταν μπροστά στα μάτια μας και δεν τα βλέπαμε. Κι αυτοί πάλι γιατί μας τα έκρυβαν; Για να μας ταλαιπωρήσουν;

Αλλά η αναισθησία τους δεν περιγράφεται. Να αφήνουν ολόκληρη Κυβέρνηση κι έναν κατατρομαγμένο Λαό να ψάχνει κι αυτοί ασυγκίνητοι και απαθείς να μη μαρτυράνε που τα είχαν κρύψει! Αφού τους περίσσευαν γιατί δεν έδειχναν μόνοι τους έμπρακτα την αγάπη τους στον σοσιαλισμό; Τι τα ήθελαν; Τα μπουζούκια θα τα έτρωγαν και οι γαρδένιες. Δυστυχώς χάσαμε τον πατριωτισμό μας. Να σταλούν στο απόσπασμα.

Έτσι ή αλλιώς, τι στο απόσπασμα τι στην ασιτία. Ο ένας θάνατος είναι βασανιστικά αργός, ο άλλος γρήγορος και λυτρωτικός. Είναι και οι γιορτές του Πάσχα. Πρέπει να βοηθήσουμε στο κουβάλημα  του Σταυρού. Τώρα αν ζητάνε και την σταύρωσή μας; Ε! ας μας σταυρώσουν να ησυχάσουν μια και καλή από μας τους γκρινιάρηδες. Ας μείνουν στη μοναξιά τους γρηγορότερα απ’ όσο περιμένουν.

Δεν είμαστε τεχνοκράτες, πολιτικοί αναλυτές όπως αυτοί οι παντογνώστες δημοσιογράφοι των καναλιών, ή ειδικοί στο είδος. Είμαστε απλοί πολίτες με κοινή λογική. Δεν μας χρειαζόταν όμως διάστημα πέντε μηνών να κάνουμε τις προσθαιφερέσεις των επιστημόνων της Οξφόρδης και του Γέιλ. Τώρα αν γι αυτή την βαθύτατη επιστημονική μελέτη υπάρχει έμπρακτη αντίδραση μόνο από αριστερά, μην σας ικανοποιεί και σας καθησυχάζει. Η σιωπή είναι ισχυρότερη απ’ τις φωνές.

Και η προβοκατόρικη όπως φαίνεται, κίνηση που έγινε σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ μυρίζει λίγο. Η εμπειρία ηγετών σε μαχητικές κινητοποιήσεις, τους υπαγορεύει να μην βάζουν βούτυρο στο ψωμί. Γνωρίζουν ότι τέτοιες ακρότητες αμαυρώνουν τους αγώνες και αφαιρούν δεν προσθέτουν στην σημασία και σκοπιμότητά τους.

Εκβιάσαμε τις εκλογές ξέροντας την οικονομική κατάσταση της χώρας. Υποσχεθήκαμε απλόχερα παροχές και όχι μόνο άτακτα τις πήραμε πίσω, αλλά φορτώσαμε με δυσβάσταχτα βάρη τον Λαό. Δυσκολέψαμε την δανειοδότησή μας με υστερόβουλες σκέψεις και ενέργειες και καταρρακώσαμε την περηφάνια του Έλληνα. Πέσαμε στα βαθιά χωρίς πυξίδα και χωρίς γνώση. Ήρθε όμως άνοιξη, μαζί με τα χελιδόνια και την μεγαλύτερη γιορτή της Ρωμιοσύνης. Η προφητεία μαζί και προσευχή του ποιητή μας δίνει την νότα της αισιοδοξίας.
Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο
Και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε
Που πιο βαθύ καμιά φυλή
δεν είδε ως τώρα
Είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα
Όμοιο βαθύ εν ανέβασμα εμέλλετο
Προς ύψη ουρανοφόρα.

Πολιτικό Σχόλιο

Η προπαγάνδα είναι 
ψέμα με περιτύλιγμα

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού, με τα υπερατλαντικά και Ευρωπαϊκά ταξίδια του, προκειμένου να καταδείξει την οικονομική κατάσταση της Χώρας μας και να πείσει τους ισχυρούς ηγέτες του κόσμου, ότι η Ελλάδα αξίζει της ίσης  ή ανάλογης με αυτούς μεταχείρισης από τους κερδοσκόπους, είναι αξιόλογη και επαινετή. Αρκεί να φέρει αποτέλεσμα και να μην έγινε για συντονισμένη προβολή.
Αν μάλιστα έλειπε η προσπάθεια της αποδόμησης και κατασυκοφάντησης της Ν. Δ., που βεβαίως και φέρει βαρύτατη ευθύνη για το κατάντημα, η ενέργεια θα έδειχνε ανωτερότητα και διάθεση για χρηστή διακυβέρνηση.
Όμως χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα και με δεδομένο ότι αυτούς που ικετεύσαμε αυτοί κυρίως μετέχουν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια, με  τις πολυεθνικές τους και τις τράπεζες, κατορθώσαμε και τον Ελληνικό Λαό να βάλουμε στην στενωπό της λιτότητας, μια στενωπό που  σου κλέβει τον αέρα και σου κόβει την ανάσα και τους Έλληνες να διαιρέσουμε, σε εποχές μάλιστα που χρειάζονται να είναι ενωμένοι.
Και ακόμη δεν γνωρίζουμε οι ασπασμοί, οι ζητωκραυγές κι οι κολακείες πόσο θα στοιχίσουν Εθνικά. Η βίζα ας πούμε πόσο αποτιμάται. Θα το μάθουμε όταν αυτό καταστεί τετελεσμένο και αφού η εγχώρια προπαγάνδα μας έχει πείσει ότι το αντάλλαγμα ήταν επωφελές και στο ότι εκεί που μας είχε φτάσει η Ν. Δ. με το ΒΕΤΟ και της αρνήσεις υποταγής δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τώρα μάλιστα που το Εθνικοπατριωτικό ΛΑΟΣ  έχει ταυτιστεί με την Κυβέρνηση, θα πειστούμε ευκολότερα.
Άλλωστε κι όταν εκσυγχρονίστηκαν οι Νατοϊκές Βάσεις στην Ελλάδα, τις βαφτίσαμε αποχώρηση και ησυχάσαμε.
Δεν επιχειρούμε να μειώσουμε καμία προσπάθεια, ούτε να υποβαθμίσουμε φονικές παραλήψεις.
Την συλλογική και διαχρονική ευθύνη θέλουμε να επιμερίσουμε και την φυγή προς τα εμπρός αποζητούμε. Η στασιμότητα, ο ρεβανσισμός, ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε δικούς μας και δικούς σας, παθογένειες που τόσα δεινά επεσσώρευσαν στον τόπο μας, κάποιος Κυβερνήτης με παιδεία και μοντέρνες αντιλήψεις πρέπει να τις διαγράψει οριστικά και τελεσίδικα. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να ανδρώθηκε και ζυμώθηκε με την νοοτροπία του παλαιού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχει όμως δίπλα του νέους ανθρώπους, πιστεύουμε απαλλαγμένους από τέτοια σύνδρομα και ο ίδιος φαίνεται διατεθειμένος να αποτινάξει τα όποια βαρίδια από πάνω του.
Ας κοιτάξει λοιπόν μπροστά. Τα είπε για την Ν. Δ. Τα εμπεδώσαμε. Ας αναλάβει τις δικές του πλέον ευθύνες. Ας κοιτάξει να κρατήσει αρραγές το κόμμα του, που άλλα τώρα δείχνει, ας προτρέψει τους συνεργάτες του να τρέχουν και να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και όχι μετά από έξη μήνες, ας προσπαθήσει να μας βγάλει από την κρίση, ώστε να δικαιολογηθούν οι θυσίες κι ας κοιτάξει με συνετές πράξεις κι όχι με κραυγές να κρατήσει ενωμένη την Ελληνική Κοινωνία.
Η αλήθεια, ολόγυμνη, δεν θα αργήσει να φανεί. Η προπαγάνδα και τα παπαγαλάκια της θ’ αναγκαστούν να βγάλουν το περιτύλιγμα.
Και τότε που θα αναζητούμε ομοψυχία, το δηλητήριο που με δόσεις μοιράζουμε, θα έχει κάνει την ζημιά του.
Χ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ

Ο κ. Γ. Βλαχογιάννης καταδικάστηκε και στη συνείδηση των φίλων του

Θέλει να γίνει Δήμαρχος και δεν το λέει. Το πάει σαν την αλεπού. Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Νόμισε ότι έπρεπε κι’ αυτός να κάνει «καταγγελία». Έτσι τούπαν ότι μπαίνουν στη χορεία των υποψηφίων Δημάρχων. Διάλεξε την πιο καθαρή και διάφανη περίπτωση. Το δάνειο για την αγορά της Βίλλας Ζωγράφου.
39 εκατ. ΕΥΡΩ περίπου ολόκληρο το τίμημα. 19.400.000 το μισό που αγοράστηκε. Η καταβολή του τιμήματος αμέσως μέσω Τραπεζών. Δηλαδή η πώληση ολοκληρώθηκε και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο. Ο προσυμβατικός έλεγχος γίνεται για κατοχύρωση της δανείστριας Τράπεζας. Δεν το θέλησε, γιατί έκανε άλλες ερμηνείες. Με ποιες διατάξεις του Νόμου η σύμβαση είναι άκυρη;
Και για ποιο λόγο εσείς ως επιχειρηματίας θα κατηγορούσατε τον εαυτό σας, εάν παίρνατε ένα δάνειο 19.400 εκ. ΕΥΡΩ χωρίς υποθήκες, προσημειώσεις, εκχωρήσεις κ.λ.π., αγοράζατε με αυτό ένα ακίνητο που επιθυμούσατε και δεν πληρώνατε τους τόκους σας για αντικειμενικούς λόγους και έως ότου αρθεί το κώλυμα;
Πολύ φοβούμαι ότι θα κάνατε τον πιο μάγκα της αγοράς.
Αλλά ξέρετε ότι δεν είναι σωστά και νόμιμα αυτά που γράφετε ως καταγγελία σας. Και ξέρετε ακόμη ότι δεν υπάρχει και νομικό έρεισμα να διαταχθεί πειθαρχική δίωξη του Δημάρχου. Αυτό το θέλατε για τζερτζελέ, αλλά ούτε αυτό σας βγήκε.
Αλλά εσείς προσωπικά ως άνθρωπος που σου συμπαραστάθηκε ο Δήμαρχος σε πολύ δύσκολη περίπτωση της ζωής σου και έπεισε και άλλους, όπως την οικογένεια Ζώρζου, να μη σε διώξουν, δεν έχεις κανένα ενδοιασμό; Από καθήκον δημοσιεύουμε την απάντηση της Γραμματείας του Δημάρχου επί του θέματος.

Απάντηση στις καταγγελίες 
του κ. Γιώργου Βλαχογιάννη
από τη Γραμματεία του Δημάρχου

Από την ανάγνωση και μόνον του κειμένου θα έλεγε κανένας ότι την «καταγγελία» την κάνει η Αυστριακή Τράπεζα.
• Η σύμβαση είναι κατά πάντα νόμιμη και έγκυρη και έγινε ύστερα από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για χρηματοδότηση του Δήμου για την αγορά της Βίλλας Ζωγράφου κ.λ.π.
• Οι όροι που έθεσε η Αυστριακή Τράπεζα ήταν οι καλύτεροι και πολύ ευνοϊκότεροι από όλες τις άλλες Τράπεζες και δη τις Ελληνικές. Αρκεί και μόνον να αναλογισθεί κανένας ότι δεν ζητήθηκαν εγγυήσεις, υποθήκες, προσημειώσεις ή παρακράτηση των δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που παίρνουν οι Δήμοι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
• Η μη υποβολή της σύμβασης σε προσυμβατικό έλεγχο οφείλεται στο ότι δεν το ζήτησαν οι νομικοί παραστάτες της Αυστριακής Τράπεζας, ερμηνεύσαντες εσφαλμένα μια άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
• Η μόνη συνέπεια του γεγονότος αυτού, είναι η αδυναμία εκταμίευσης των δόσεων του Δανείου, μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Καμία άλλη.
• Διότι η σύμβαση αυτή ήδη έχει εκτελεσθεί από τον Αύγουστο του 2007, το ποσόν του δανεισμού των 19.400.000 έχει αποδοθεί στο Δήμο και κατατέθηκε αυθημερόν ως τίμημα για την αγορά της Βίλλας Ζωγράφου, όπως είχε εκτιμηθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και είχε αποφασισθεί με συντριπτική πλειοψηφία (27/30) του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Ο Δήμος, μάλιστα, δια να τονίσει την αντικειμενική αδυναμία εκταμίευσης των δόσεων για το δάνειο, π α ρ α κ α τ α θ έ τ ε ι  τα ποσά αυτά σε δεσμευμένο λογαριασμό επ’ ονόματι της Αυστριακής εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς (υπ/μα Ιλισίων) που συνεργάζεται με το Δήμο.
Τα γραμμάτια αυτά κοινοποιούνται στην Αυστριακή Τράπεζα, δια να αποδεικνύεται η συνέπεια η υποκειμενική του Δήμου στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με την παράλληλη ένδειξη ότι τα χρήματα αυτά είναι τοκιζόμενα.
• Έτσι δε δημιουργείται καμία ζημία σε καμία πλευρά, αλλά μόνον καθυστέρηση εκταμίευσης, για την οποία θα δοθεί η λύση.
• Το θέμα αυτό έχει έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο επανειλημμένα από το 2008 και είναι γνωστές όλες οι πτυχές του και τις γνωρίζει λεπτομερώς ο κ. Βλαχογιάννης. Αλλά τις αποκρύπτει.
• Επομένως η όψιμη «ευαισθησία» του κ. Γ. Βλαχογιάννη έναντι των Νόμων, έστω και αν τους ερμηνεύει κατά το δοκούν, μας γνωρίζει την υποψηφιότητά του ως υποψηφίου Δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, την αμετροέπειά του ως πολίτη και δημοτικού συμβούλου και την αχαριστία του ως ανθρώπου έναντι του Δημάρχου Γιάννη Καζάκου.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 2010



Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στο Δήμο Ζωγράφου η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με την προσέλευση των τιμητικών τμημάτων, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Στη συνέχεια, παρουσία του Δημάρχου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αγ. Θεράποντα.




Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων προς τιμή των ενδόξων αγωνιστών της Εθνικής παλιγγενεσίας. Μετά το πέρας της κατάθεσης των στεφάνων ο Δήμαρχος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και άρχισε η παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των σχολείων της πόλης, των αθλητικών συλλόγων, των προσκόπων, των πολιτιστικών σωματείων και τμήματος της ΠΕΑΕΑ.



Αφού ολοκληρώθηκε η παρέλαση, ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία Τερζάκη (Άνω Ιλίσια), που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με την ορχήστρα του κ. Γ. Δαλιάνη, έχοντας στο τραγούδι τον πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Κυριακόπουλο, τον κ. Διαμαντή Ρουμελιώτη και την κα Σταυρούλα Δαλιάνη, ενώ χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα του πνευματικού κέντρου του Δήμου και της «Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου». Κατόπιν η ορχήστρα κάλεσε τον κόσμο για χορό και η βραδιά εξελίχθηκε σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι.




Oμιλία Δημάρχου
για την 25η Μαρτίου

Από τον πανηγυρικό που εκφώνησε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος διαλέξαμε ορισμένες εμπνευσμένες περικοπές:
….. «εχθρός δεν έρχεται αυτή τη φορά με άρματα και φουσάτα. Αυτά διεγείρουν το σώμα και την ψυχή. Δεν τον συμφέρει. Έρχεται με τα σύγχρονα ναρκωτικά της ψυχής και του σώματος. Ο μεγάλος αδελφός σε εθίζει στην εθελοδουλία.
Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το πέρασμα του μεγάλου αδελφού από το πέρασμα της ελευθερίας»….
…..«Πρέπει να καταλάβουμε τη νέα μορφή που παίρνει η ωμότητα στην κοινωνία μας. Η ωμότητα δεν είναι έκδηλη. Έρχεται με το προσωπείο του “αθώου”, με την μορφή της κοινοτυπίας. Γιατί έτσι αποφεύγει την άμεση αντίδραση, τον αποτροπιασμό.
Στη νέα της μορφή η ωμότητα δεν αφορά στο σώμα, αλλά στην ψυχή και  προσφέρει σαν ανταλλάγματα απεριόριστο πεδίο ανερμάτιστης έκφρασης, είτε με μορφή χυδαιότητας, είτε ευτέλειας, είτε βίας, είτε διαφθοράς, είτε βλακείας.
Και αυτός είναι ο ευτελισμός της ζωής, ο εξευτελισμός του ανθρώπου, η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού της Πατρίδας μας, η αποδιοργάνωση του Εθνικού μας βίου, η αλλοτρίωση της πολιτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με παιδεία υποβαθμισμένη, με κοινωνία υπεράγαν ανεκτική, είμαστε ανοχύρωτη Πόλη»…….
«Στις μέρες μας γίνεται μια γενική δοκιμή – πρόβα αυτών των Κελευσμάτων.
Απάνθρωπες φιγούρες που έρχονται από το πουθενά εκμαυλίζουν το Λαό μας, δοκιμάζουν την ψυχή του. στόχος είναι η Πατρίδα μας, η Ελευθερία μας, η εθνική μας υπόσταση. Η Εθνική μας συνείδηση.
Γιατί αυτή η συνείδηση δεν πλάστηκε από την μια μέρα στην άλλη. Είναι το απαύγασμα ενός Οικουμενικού Λόγου, που μόνον οι Έλληνες εσμίλευσαν πάνω στους αγέρωχους βράχους της Πατρίδας μας»…
«Αυτή είναι η κληρονομιά και η περηφάνια μας, που δεν έχει κανένας άλλος Λαός πάνω στη Γη. Ο Λόγος ο Ελληνικός στην οικουμενικότητά του είναι πανανθρώπινος. Γι αυτό είναι αιώνιος. Και ακατάλυτος.
Δε μπορεί να χτυπηθεί άμεσα. Θέλει τέχνη και μεθοδικότητα. Πρέπει να αποδυναμωθεί από το αδελφό αγκάλιασμα της Ορθοδοξίας. Ο Ελληνισμός διατηρεί με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό μια άλλη σχέση, απ΄ότι τα δυτικά Έθνη με τον Χριστιανισμό. Έχει μια σχέση στοργής. Μια σχέση αμεσότητας.
Σήμερα ζητάμε θυσίες από τους Έλληνες. Και δεν υπάρχει η πρέπουσα ανταπόκριση. Σήμερα επιχειρείται από τους αιώνιους πολέμιους της Πατρίδας μας η αποσάθρωση του κοινωνικού και Εθνικού ιστού της Πατρίδας μας. Κι εμείς καθόμαστε και ομιλούμε για ευθύνες των άλλων, για επιμερισμό αυτών, για αξιολόγηση αυτών, για ποσοστώσεις και άλλα δευτερεύοντα»….
«Αλλά μπροστά στις μάχες και μέσα στη μάχη, κανένας δεν σκέφτεται να μετρήσει τις πληγές του. Νικάει  ή  πεθαίνει.
Σήμερα πρέπει να γίνουμε μπροστάρηδες στα νέα μέτωπα του Ελληνισμού. Πρέπει να θυμηθούμε το πνεύμα της θυσίας και την ανάγκη της καρτερικότητας. Δεν προέχει κανένα Κόμμα και καμμία παράταξη. Προέχει μόνον η Ελλάδα. Και επιδιώκουμε μόνον τη Νίκη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Σ΄αυτό πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ μια γροθιά. Η νίκη αυτή θα είναι Νίκη όλων μας, νίκη της Φυλής μας»….
Και κατέληξε με προτροπές και ελπιδοφόρες προβλέψεις για τους Νέους:
«Έτσι πια, όρθιοι και λαμπεροί, πάνω στη βίγλα της επίσημης ώρας σας, λουσμένοι στο Φως της Ελλάδας, έργο του ήλιου, του χώματος και της θάλασσάς της, φύτρο και γέννημα μιας αμίμητης προγονικής κληρονομιάς, θα νοιώθετε δικαιωμένοι και ήσυχοι μπρος σ΄οτιδήποτε και αν πρόκειται να συμβεί. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΥΤΗ.  ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821».

ΤΑΡΑΣ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ουκρανό ποιητή



Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 12:00, ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος και ο Πρέσβης της Ουκρανίας Βαλέριϊ Τσύμπουχ, σε μια σεμνή τελετή έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο στο πάρκο Γουδή (Γ. Παπανδρέου & Μεγάλου Αλεξάνδρου) του Δήμου Ζωγράφου. Η προτομή δημιουργήθηκε στην Ουκρανία από τον κ. Βλαντιμίρ Ουτριεχίφσκι, διακεκριμένο διδάκτορα και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Λβιβ, ο οποίος τη συνόδευσε ως το Πάρκο Γουδή και παρέστη στα αποκαλυπτήρια. Ο Δήμος Ζωγράφου με αυτή του την πράξη συνεισέφερε στη διπλωματική προσπάθεια της χώρας μας καλλιεργώντας την «λαϊκή διπλωματία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι Ουκρανοί επίσημοι, καθώς η συμπαράσταση του δήμου μας απευθείας στον Ουκρανικό λαό ενδυναμώνει τις σχέσεις των δύο λαών.
Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η πρόταση του Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού, ο οποίος  στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Σεβτσένκο, πρότεινε την αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αθηνών με την αντίστοιχη  Νομαρχία του Λβιβ της Ουκρανίας.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ πρέσβης κ. Κάρολος Γάδης επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης διμερών σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, ο Νομάρχης του Λβιβ της Ουκρανίας, Εκπρόσωποι του Ουκρανικού κοινοβουλίου, Διπλωμάτες άλλων κρατών, Λόγιοι και Ακαδημαϊκοί της Ουκρανικής Δημοκρατίας, ο Ελληνικός Σύλλογος «ΠΑΡΘΕΝΩΝ» της πόλης Λβιβ, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Ζωγράφου, Σύλλογοι της Ουκρανικής Κοινότητας στην Ελλάδα και παιδιά από το Ουκρανικό Σχολείο,  ο Πρόεδρος του ΕλληνοΟυκρανικού Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος – Νικόλαος Μπουγάς και πλήθος κόσμου.
Κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, ο πρέσβης της Ουκρανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Βαλέριϊ Τσύμπουχ, ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ Κάρολος Γάδης και ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.



Με μια συμβολική κίνηση για την φιλία των δύο λαών, εκ μέρους της Ελλάδος ο Δήμαρχος Ζωγράφου φύτευσε αριστερά της προτομής, Δάφνη Απόλλωνος, ενώ εκ μέρους της Ουκρανίας ο Πρέσβης της Ουκρανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα φύτευσε δεξιά της προτομής, Καλίνα, εθνικό σύμβολο της χώρας του. Η τελετή έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων του Ταράς Σεβτσένκο και τραγούδια από την χορωδία των Ουκρανικών συλλόγων στην Ελλάδα. Άξιο αναφοράς είναι ότι προτομές και μνημεία του Σεβτσένκο βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ουκρανία και σε πάνω από 150 πρωτεύουσες και πόλεις όλου του κόσμου, όπως Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Παρίσι, Σίδνεϋ, Στοκχόλμη, Κεμπέκ κ.λ.π. Τέλος σημειώνουμε ότι η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 7 Πανεπιστήμια της  Ουκρανίας (5 στο Κίεβο, 1 στη Συμφερούπολη και 1 στη Μαριούπολη), καθώς και σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο Λβιβ λειτουργεί κέντρο Ελληνικών μελετών και Ελληνικού Πολιτισμού.

Eκθεση φορητών εικόνων και γλυπτών του Κωνστ. Ζαζά



Στον Εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Βίλα Βουγά, Εκτέθηκαν από 17 έως 24 Φεβρουαρίου φορητές εικόνες με Βυζαντινή γραφή αλλά και ζωγραφική ελευθερία στις εκφράσεις και στη δραματικότητα των μορφών. Με την παλιά κλασσική τεχνοτροπία της αυγοτέμπερας, με χρυσώματα και με οργανική προετοιμασία σε ξύλο. Επίσης, παρουσιάστηκαν μια σειρά από γλυπτά και ανάγλυφα σε πέτρα, με Βυζαντινή πάλι γραφή.  Σκοπός της έκθεσης ήταν να δείξει, ότι η Βυζαντινή Τέχνη μπορεί να είναι μία ολοκληρωμένη εικαστική άποψη και δεν είναι μόνο διακοσμητικά ή λατρευτικά αντικείμενα-είδωλα. H φωτό από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Νέο πολιτιστικό κύτταρο «Τεχνοχώρος ΑΘΗΝΑ» του Δήμου Ζωγράφου



Μετά την απόκτηση από το Δήμο μας του κινηματοθέατρου «ΑΘΗΝΑ», το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, καινοτομεί δημιουργώντας για πρώτη φορά στην πόλη μας, έναν επαγγελματικό χώρο τέχνης. Τον Τεχνοχώρο ΑΘΗΝΑ, στον οποίο θα κυριαρχήσουν οι θεατρικές εκδηλώσεις. Η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Απριλίου με την παρουσίαση του έργου «Η Όπερα του Ζητιάνου», του Τζων Γκέι, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Το έργο αυτό στην Ελλάδα έχει ανέβει μόνο δύο φορές, μία από το Ελεύθερο Θέατρο πριν από 40 χρόνια και μία ως όπερα από τη Λυρική σκηνή.
Παραστάσεις θα δίδονται: Κάθε Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 έως την 31η Μαΐου. Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 12 €, Φοιτητικό 8 €,  ειδικές  για οικογένειες.
Τεχνοχώρος Αθηνά
Αβύδου 93, Άνω Ιλίσια, πλησίον
Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου
Τηλ. Κρατήσεων: 6977401535

ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

Η  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Τ.Ε. Ζωγράφου με μια σειρά  εκδηλώσεων εορτάζει φέτος τα 25 χρόνια ζωής της.
n Πραγματοποίησε στη Βίλα Βουγά, από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου, έκθεση φωτογραφικού υλικού από τη Ζωή  και τις Δραστηριότητες της Ένωσης. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Π.Κ. κ. Θ. Μετικαρίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Αμπαζής, η Δημοτική Σύμβουλος κα Έλλη Καζάκου και ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του Δ. Σ. του Π. Κ. κ. Χ. Κρανιώτης.
n Στο πλαίσιο τον Προγράμματος Δραστηριοτήτων και Εορτασμού των 100 χρόνων του Ελληνικού Προσκοπισμού , η  Ε.Π.Π. Ζωγράφου μαζί με την Κεντρική Επιτροπή Π.Π. Ελλάδος και την ευγενική χορηγία τον Δήμου Ζωγράφου οργάνωσε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία , την Κυριακή 14/03/2010, στο δήμο μας, στη Βίλα Ζωγράφου,  συνάντηση Προεδρείων των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων Ν. Ελλάδος με συμμετοχή 24 ενώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βίλα Ζωγράφου άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της εγκαινιάζοντας τις εκπολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου μας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ.Γιάννης Καζάκος. Παρευρέθησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και φίλοι των προσκόπων.
n Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με χορό, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Άσπρο Πιάτο» την Κυριακή (το μεσημέρι) 18 Απριλίου 2010 . Προσκλήσεις διατίθενται από το Δ.Σ. στα γραφεία της Ένωσης των Παλαιών Προσκόπων στην οδό Αναστασάκη 14.

12o Πασχαλινό Παζάρι του Β’ ΚΑΠΗ



Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα μέλη του Β΄ΚΑΠΗ Ζωγράφου πραγματοποίησαν στο ισόγειο του κτιρίου τους στις 26 Μαρτίου, την καθιερωμένη Γιορτή του Πάσχα, κατά την οποία μέλη, εργαζόμενοι και προσκεκλημένοι αντάλλαξαν ευχές ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Μοιράστηκαν δώρα σε όλα τα μέλη του, ενώ ταυτόχρονα έγινε, για 12η συνεχή χρονιά, Πασχαλινό Παζάρι. Η ομάδα εργοθεραπείας του Β΄ΚΑΠΗ,  μαζί  με την εργοθεραπεύτρια κα Κυλίτση, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους δημιουργώντας Πασχαλινά παραδοσιακά δώρα προς πώληση. Τα έσοδα από το παζάρι, διατίθενται – όπως πάντα - για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος, η Αντιδήμαρχος κα Χ. Γκούμα, ο Πρόεδρος του Β΄ ΚΑΠΗ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Μπουντούρης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Έ. Καζάκου, Γ. Βούρτσης, Θ. Μετικαρίδης, Δ. Μπίτσικας, Λ. Γούμενος, Μ. Βαρσαμιδάκη, Π. Χριστιάς, ο εκπρόσωπος των μελών του ΚΑΠΗ κ. Παναγόπουλος και η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κα Μ. Γιατζάκη.

Το Β΄ ΚΑΠΗ Ζωγράφου τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου



Τα μέλη του Β΄ ΚΑΠΗ Ζωγράφου με μεγάλη χαρά τίμησαν την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 στις 11:00 το πρωί στο ΚΑΠΗ την Εθνική μας Επέτειο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Β΄ΚΑΠΗ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μπουντούρης. Με χορούς από όλη την Ελλάδα το χορευτικό τμήμα του ΚΑΠΗ με Μακεδονίτικες στολές υπό την καθοδήγηση της κα Γκαρανάτση Σοφίας, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση. Ακολούθησε αφιέρωμα στην Πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου και τραγούδια από την χορωδία του ΚΑΠΗ υπό τη διεύθυνση του κ. Μπαλάσκα Γιώργου.
Την όμορφη αυτή γιορτή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαζί με τα μέλη του Β΄ΚΑΠΗ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Βούρτσης, Δ. Μπίτσικας, Μ. Βαρσαμιδάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Π. Διονυσόπουλος, κ. Πέτσης και κ. Παναγόπουλος.

Ερχεται η δικαίωση του Ηλυσιακού μας

Η αγαπημένη μας κιτρινόμαυρη ομάδα θα δικαιωθεί. Ο Ηλυσιακός μας, ότι και να κάνουν οι εχθροί του, τη νέα αθλητική σαιζόν θα αγωνίζεται σπίτι του. Στο Δήμο Του. Ότι και να γίνει!
Αν και η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας, πήρε αναβολή για τις 18 Μαΐου, η επιχειρηθείσα ατιμία δεν θα περάσει. H εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας τον δικαιώνει!
Δεν θα υπάρξει Έλληνας δικαστής που θα κρίνει ότι ο Ηλυσιακός είναι «εμπόρευμα»! Το άσπρο μαύρο δεν γίνεται.
Καλούμαστε λοιπόν, όλοι εμείς που αγαπάμε την ιστορική μας ομάδα, να συμπαρασταθούμε στις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού που, ενωμένο σαν γροθιά, είναι έτοιμο να ξαναφέρει την ομάδα σπίτι της.
Στην απίθανη περίπτωση της συνέχισης της αρρωστημένης κατάστασης θα ξαναφτιάξουμε την ομάδα μας από την αρχή.
Γι’ αυτό ας είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε είτε με τις γνωριμίες μας (μέχρι της 18 Μαΐου), είτε με το υστέρημά μας (αν αυτό απαιτηθεί) για την Ανάσταση της θρυλικής μας ομάδας.

Πρώτος ο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου



Την πρώτη θέση κατέλαβε και φέτος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που διεξήχθη στο Μαρκόπουλο Αττικής στις 4 Μαρτίου ο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ. Η επιτυχία αυτή δεν αποτελεί πλέον έκπληξη, αλλά επανάληψη. Επικράτησε σε τρεις κατηγορίες στη βαθμολογία (νεάνιδες, κορασίδες και παίδες), ενώ στις γυναίκες, ήταν δεύτερος μόλις ένα βαθμό πίσω από τη νικήτρια ΑΕΚ. Αυτό και μόνο δείχνει ότι λίγο μετά τη «φυγή» του Γιάννη Ζώρζου που έθεσε τις βάσεις, το έργο του συνεχίζεται στα ίδια και καλύτερα αχνάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεύτερο σωματείο ήταν ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ. Η αγάπη για το στίβο, η εξαίρετη δουλειά των τεχνικών και ο εθελοντισμός γονέων και παραγόντων του Σωματείου συνθέτουν το τρίπτυχο της επιτυχίας. Και αυτά περισσεύουν στον «ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ». Μάλιστα αυξάνονται συνεχώς. Στις μέρες μας που κάποια κορυφαία Σωματεία βάζουν «λουκέτο» στις δραστηριότητές τους, ο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ πρωταγωνιστεί. Νέοι αθλητές πυκνώνουν το δυναμικό του. Οι επιτυχίες δεν έρχονται χωρίς μεγάλες προσπάθειες.
«Διδάσκουμε στα παιδιά αθλητισμό, διαμορφώνουμε ανθρώπους και ψυχές και έπεται ο πρωταθλητισμός όπου πρωταγωνιστούμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Γ. Γραμματέας κ. Γιάννης Ζουμπούλης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους.

Ευρωπαϊκές διακρίσεις του ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ

Το 8o ομαδικό  κέρδισε το σωματείο μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου συλλόγων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Ο αγώνας διεξάχθηκε  σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τα Ελληνικά δεδομένα (είχε πολύ λάσπη  σε σημείο που τα πόδια των αθλητών δύσκολα  ξεκολλούσαν από το έδαφος). Οι αθλήτριες του ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ευρώπη ήταν κυρίως νέες διότι έπρεπε και αυτές να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες από διεθνείς αγώνες. Τα κορίτσια του συλλόγου κατέλαβαν: την 30η θέση η Παναγιώτα Βλαχάκη  (αδελφή του Γιώργου Βλαχάκη πρωταθλητή μας στις ημιαποστάσεις), την 33η θέση η Μαριάνθη Μαρματάκη, την 35η η Δήμητρα Αλιφιεράκη, την 39η θέση η Μαρία Δημητριάδη και την 44η θέση η Νίκη Δημητριάδη. «Ευελπιστούμε κάθε χρόνο το σωματείο μας να κερδίζει πρωτιές στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και να συμμετέχει σε τέτοιες διοργανώσεις», δήλωσαν με ενθουσιασμό ο προπονητής της ομάδος Γεώργιος Ζώρζος και ο Γραμματέας Ιωάννης Ζουμπούλης που συνόδευαν την αποστολή.