Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

To Στρατόπεδο Γουδή
ανήκει στο Δήμο Ζωγράφου

Δεν εκπληρώνει κανένα ουσιαστικό ρόλο
Είναι μέγας κίνδυνος ανατίναξης της πόλης
Επρεπε τα 110 στρέμματα να είχαν αποδοθεί από το 1985
Ο κόσμος του Ζωγράφου έχει ξεσηκωθεί δυναμικά





Eνώ γύρω μας τα στρατόπεδα φεύγουν, ενώ γύρω μας τα στρατόπεδα δίδονται στους Δήμους, ενώ η πόλη μας ασφυκτιά από έλλειψη πρασίνου και κινδυνεύει από τον κίνδυνο ανάφλεξης που δημιουργούν οι εγκαταστάσεις καυσίμων κ.λπ. στο Γουδή, στο Στρατόπεδο Ζορμπά, η επίσημη Πολιτεία καμώνεται πως δεν ξέρει τίποτε.

Είναι καιρός η Πολιτεία να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο λόγια. Είναι καιρός ο πολίτης να αισθανθεί τη φροντίδα και τη θαλπορή του κράτους. Είναι καιρός κανένας να μη νοιώθει ξένος στο ίδιο του το σπίτι.
Ευκαιρία στην κυβέρνηση και στον διακεκριμένο καθηγητή και υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να αποδώσουν τα δίκαιά τους στο λαό του Ζωγράφου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου με την υπ’ αριθμ. 420/28.9.2009 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του, με εισηγητή το Δήμαρχο, αποφάνθηκε με την ιστορική του απόφαση:

H εισήγηση του Δημάρχου

«Στην πόλη μας παρατηρείται μια αντινομία. Ενώ το στρατόπεδο Ζορμπά, στο Γουδή, είχε αποφασισθεί με το Ν. 732/77 να παραχωρηθεί στο Δήμο Ζωγράφου σταδιακά από το 1977 έως το 1986, όλως περιέργως εξαιρέθηκε το πρώτο από αυτήν την παραχώρηση, που είχε πρώτη εγκριθεί και αποφασισθεί από την Πολιτεία και έγιναν μεταβιβάσεις άλλων στρατοπέδων στην Αττική (σχεδόν όλων) σε πολλούς άλλους Δήμους και οπωσδήποτε σε όλους όσους έχουν στον ιστό της πόλης τους τα στρατόπεδα.
Μόνον το στρατόπεδο Ζορμπά, έκτασης 110 στρεμμάτων, το οποίο ευρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης μας, περιβαλλόμενο και εν επαφή ευρισκόμενο με τις οδούς του εγκεκριμένου σχεδίου αυτής, ήτοι Μεγ. Αλεξάνδρου και Κοκκινοπούλου (Κωνσταντινουπόλεως) προς νότον και νοτιοανατολικά, (οι οποίες διαχωρίζουν το στρατόπεδο από τις κατοικημένες και σε πλήρη ανάπτυξη ευρισκόμενες επαγγελματικές και οικιστικές απασχολήσεις των κατοίκων του Δήμου μας), με τα συγκροτήματα σχολικών κτιρίων (Δημοτικά, 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο) και εγκαταστάσεων αναψυκτηρίου του Δήμου (Μεγ. Αλεξάνδρου και Γ. Παπανδρέου) προς δυσμάς, με τις εγκαταστάσεις Αθλητισμού (κολυμβητήριο, τέννις κ.λπ.) ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων και διατηρητέα κοίτη Ιλισσού προς βορράν, δεν παρεχωρήθη στο Δήμο μας.
Η απόφαση αυτή είναι περίεργη και ανεξήγητη. Η αναγκαιότητα της μεταφοράς του στρατοπέδου είχε κριθεί επιβεβλημένη από το 1977. Σήμερα που οι συνθήκες οι πολεοδομικές για το Δήμο μας, αλλά και οι λειτουργικές για τη ζωή του στρατοπέδου ανάγκες, έχουν ανατραπεί πλήρως, αφού ο Δήμος ασφυκτιά από την απερίσκεπτη δόμηση και στερείται μεγάλους χώρους πρασίνου και κοινοχρήστων (έχουμε στο σχέδιο της πόλης μας μόνον 70 στρέμματα πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, πλατειών κ.λπ., ενώ σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. της πόλεως, που είναι και πολύ παλιό, προ 20ετίας, έχουμε ανάγκη τουλάχιστον 350 στρεμμάτων) και η χρειά του στρατοπέδου είναι καθαρά γραφειοκρατική, αφού δεν έχει καμμία απολύτως μονάδα, πλην της Μουσικής.
Αντίθετα, το στρατόπεδο Ζορμπά έχει μεταβληθεί σε σύγχρονη πυριτιδαποθήκη, αφού εκεί υπάρχουν οι εγκαταστάσεις με τεράστιες αποθήκες καυσίμων, από τις οποίες εφοδιάζονται όλες οι επιχειρησιακές μονάδες και όλα τα οχήματα της Αστυνομίας Αθηνών και όχι μόνον.
Πολύ πρόσφατα, από τους «διασκεδαστές» των ρέιβς-πάρτυς της Πολυτεχνειούπολης, που γίνονται στο συγκρότημα των ξενώνων επί της οδού Κοκκινοπούλου (ένας δρόμος τους χωρίζει από το στρατόπεδο και τις αποθήκες καυσίμων), επεχειρήθη με ξύλα, πέτρες και μολότωφ η προσβολή του στρατοπέδου, η οποία προσέκρουσε στα ανεγερθέντα συρματοπλέγματα υπό του στρατοπέδου. Μετά την προσβολή αυτή τα συρματοπλέγματα σηκώθηκαν στα 15 με 18 μέτρα.
Αλλά ο κίνδυνος προσβολής των εγκαταστάσεων καυσίμων από τους γνωστούς-αγνώστους με άλλα μέσα πανταχόθεν, όπως π.χ. με εκτοξευτήρες κ.λπ., είναι συνεχής και άμεσος.
Μια τέτοια πιθανή ορατότητα του κινδύνου αυτού θα μετέβαλε σε παρανάλωμα του πυρός όχι μόνο το Γουδή, αλλά ολόκληρο το Δήμο. Και δεν είναι πια μυστικό ότι οι αστυνομικοί ή στρατιώτες που φυλάνε την Πολυτεχνειούπολη από την Κοκκινοπούλου, δε φυλάνε τους διερχόμενους, αλλά τους χώρους της Πολυτεχνειούπολης απ’ όπου θα ήταν ευκολότερη η προσβολή των εγκαταστάσεων καυσίμων.
Νομίζουμε ότι δεν μπορεί η πόλη μας να αποδεχθεί τέτοιους καταλυτικούς για τη ζωή μας και τις περιουσίες των πολιτών κινδύνους, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι παραμονής εκεί των εγκαταστάσεων αυτών. Τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν στην Αττική πάρα πολλές και εκτός των ιστών των πόλεων. Είναι εγκληματικό να υφίσταται μια διακινδύνευση αυτής της μορφής με ασύλληπτες για ανθρώπινο νου συνέπειες.
Σήμερα ο Δήμος μας έχει προοδεύσει πολύ, σε σχέση μάλιστα με την εποχή που είχε αποφασισθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου. Είναι σε θέση με την πληρότητα των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του, με την ΕΠΑΡΚΕΙΑ που του έχει αναγνωρισθεί για τη συμμετοχή του σε έργα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Εθνικούς Πόρους, να προχωρήσει τάχιστα στην αξιοποίηση του χώρου, που μένει ουσιαστικά ανακμετάλλευτος από κάθε άποψη.
Υπάρχουν, όμως και λόγοι δικαιοσύνης έναντι των άλλων Δήμων της Αττικής στους οποίους παρεχωρήθησαν στρατόπεδα χωρίς να έχουν σοβαρότερους λόγους και οξύτερα προβλήματα, ιδία περιβαλλοντικά και πολεοδομικά από εμάς.
Γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση και η απόφαση αυτή να είναι ΟΜΟΦΩΝΗ, για να υποβάλουμε το αίτημά μας αυτό απ’ ευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο δια του αρμόδιου κ. υπουργού Εθνικής Αμύνης, στην οποία ζητούμε την άμεση παραχώρηση του στρατοπέδου Ζορμπά στο Δήμο Ζωγράφου».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αποδέχεται την εισήγηση του κ. Δημάρχου και ΖΗΤΕΙ την άμεση παραχώρηση του Στρατοπέδου ΖΟΡΜΠΑ (ΓΟΥΔΗ) στο Δήμο Ζωγράφου.

TO ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

Κατάντημα



Είχαμε και άλλοτε γράψει για την έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία και τους εκφραστές της.
Η υπερβολή και η κομματική τους τύφλωση, τους έχει αφαιρέσει κάθε αντικειμενικότητα και δεν μεταφέρουν την είδηση, αλλά κάνουν κρίσεις, αναλύσεις, υποδεικνύουν, προσβάλλουν, ταπεινώνουν και δεν δέχονται, σαν παντογνώστες, αντίρρηση. Αν μάλιστα μαζέψει κανείς τα λεκτικά μαργαριτάρια πολλών από αυτούς, θα διαπιστώσει ότι τους λείπουν και οι στοιχειώδεις γνώσεις της γραμματικής και του συντακτικού.
Θα ενδιέφερε ελάχιστα το κοινό, αν με τα τελευταία γεγονότα, που έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής του Έλληνα, οι δημοσιογράφοι με την συμπεριφορά τους, δεν του αφαιρούσαν την διάθεση και την αισιοδοξία του.
Σκοτάδι παντού.
Στο μόνο που μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει σαν καλή προσπάθεια είναι η χοντροκομμένη Γκεμπελική προπαγάνδα στο κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον Πρωθυπουργό.
Τα τελευταία Κυβερνητικά οικονομικά μέτρα, που θίγουν πιο πολύ μισθωτούς και συνταξιούχους, και που διαψεύδουν την προ ολίγων ημερών βεβαιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Πρωθυπουργού και άλλων Υπουργών της Κυβέρνησης, ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, δείχνει ανακολουθία, συνεχές και αέναο ψεύδος και ταξίδι χωρίς πυξίδα, χωρίς Κυβερνήτη, χωρίς πλήρωμα και χωρίς προορισμό.
Αυτό το αναντίρρητο και πρωτόγνωρο γεγονός, θα το πάρουν οι δημοσιογράφοι και θα το μετατρέψουν σε θαύμα.
Θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι ευτυχώς που Κυβέρνηση είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Γ. Παπανδρέου, ευτυχώς που έφυγε η κακιά Δεξιά και ότι όλο αυτό το θαύμα είναι δημιούργημα της Σοσιαλιστικής Νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης.
Θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η Κυβέρνηση ζήτησε το περίσσευμά μας, ότι μετά από επτά μήνες, τώρα διαπίστωσε το έλλειμμα, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης, που άφησαν οι προηγούμενοι και ότι όσα ψέματα, μέχρι χθες, είπε στον Ελληνικό Λαό, δεν ήταν ψέματα, αλλά αστεία. Εμείς δεν καταλάβαμε.
Τώρα που θα ’ρθει ο λογαριασμός θα αντιληφθούμε και τις αλήθειες και τις αστειότητες, οι οποίες σε ελεύθερη ερμηνεία ονομάζονται γελοιότητες.

Tα εν Δήμω... στον αέρα

Τούτη η οικτρή κατάσταση που μας έχει περιζώσει, φαίνεται ότι δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει. 

Μου φέρνει στο νου τις περιγραφές του Σολζενίτσιν και του Μπάμπελ στην Πετρούπολη, την εποχή που κατέρρεε το Τσαρικό καθεστώς.

Τα τραμ δούλευαν, τα νυκτερινά κέντρα ήταν γεμάτα.  Ο κόσμος ψώνιζε και γλεντούσε ανύποπτος για τη θύελλα που ερχόταν.

Εμείς, εδώ σήμερα, έχουμε έλλειμμα 13,6% Α.Ε.Π., έχουμε κατακόρυφη άνοδο των spreads από βάση 175 τον Οκτώβριο 2009 σε 700 τον Απρίλη του 2010, οι Ευρωπαίοι συνέταιροι μας, μας δουλεύουν, δίνοντας μας δάνειο με επιτόκιο 5%, ενώ τo Δ.Ν.Τ. δίνει μόνον έως 3,5%.

 Εδώ δηλώνουμε ενεργοποίηση της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. με τις ευλογίες της Ευρώπης, επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους μας, επίκεινται περικοπές μεγάλες στο Δημόσιο, μειώσεις μισθών και επιδομάτων, ενώ οι διάφοροι Moodys υποβαθμίζουν συνεχώς τη χώρα μας. 

 Και εμείς ανυποψίαστοι καταναλώνουμε, γλεντάμε, αδιαφορούμε.  Που θα πάει αυτό; 

 Και όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα όχι μόνον δεν έχει εξαντλήσει την προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών, αλλά ούτε έχει καν αρχίσει.

 Και φαίνεται ότι όλα μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα.

 Ένας καθηγητής τελευταία έχει πει ότι οι Έλληνες έχουν την Τεχνογνωσία της αυτοκαταστροφής.

 Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν, χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να επανέλθουμε σε υγιή κατάσταση.

 Δηλαδή, οποιοδήποτε πρόγραμμα και αν εκπονηθεί δεν πρόκειται να μας δώσει άμεσες λύσεις, αλλά μόνον προσωρινή ανακούφιση.

Αλλοίμονό μας εάν επαναπαυθούμε και αρχίσουμε τις παθογένειες του πολιτικού κόστους, του συνδικαλιστικού θεατρινισμού, της λαϊκίστικης ασυδοσίας. 

Πως είναι δυνατόν να πάμε σε ανάκαμψη σε βάθος χρόνου και να προάγουμε την ανταγωνιστικότητα όταν ουσιαστικά περιφρονούμε τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της Παιδείας.

Εάν δεν λειτουργήσει ο νευραλγικός κρατικός τομέας αξιοκρατικά και δεν καταληφθεί από κραυγαλέες ασημαντότητες. 

Είναι καιρός να καταλάβουν και οι Κυβερνητικοί ότι δεν μπορούν να κάνουν ακόμη αντιπολίτευση, να μιλούν για ανύπαρκτες κόκκινες γραμμές που δεν τηρούν ή για «λεφτά που υπάρχουν» (στο ΔΝΤ λένε οι γελοιογράφοι).

Πρέπει να καταλάβουν ότι οι Ελληνικός Λαός, μέσα στο χαβαλέ του, είναι οξυδερκής και ξυπνάει γρήγορα από τη ραστώνη του. 


Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έφθασαν.  Το 65% πιστεύει ότι ο Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση της Οικονομίας και παραπλάνησε των Ελληνικό Λαό. 

Βγήκαν επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις έγκυρες αξιωματούχων που λένε ότι το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν 28% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ),

ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν κάτω του 3%.

Στα πρώτα οκτώ χρόνια του ΠΑΣΟΚ, τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και το έλλειμμα είχαν υπερδιπλασιασθεί. 

Σήμερα είναι πάνω από 120 μονάδες και αυτός ο καταποντισμός είναι η κατάληξη τριάντα χρόνων αυτοκτονικών και ανόητων επιλογών ΟΛΩΝ των Κυβερνήσεων.

Είτε φταίνε όλοι ή όποιοι και αν φταίνε (πλέον του ότι μερίδιο ευθύνης έχει και ο Λαός) πρέπει να καταλάβουμε ότι απαιτείται σύμπνοια, συναδέλφωση, συστράτευση όλων των δυνάμεων.  

Διαβάζουμε ότι ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, της αριστερής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, ζητάει έκτακτο κομματικό συνέδριο. 

Στρέφεται κατά των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου γράφοντας ότι «Δεν γεννήθηκαν από το λαϊκό κίνημα, αλλά από τη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου που υπηρετούν».

Αλλά με τέτοιες ατάκες πώς να πάμε στην απαιτούμενη σύμπνοια για την ευόδωση των μέτρων που θα ληφθούν; 

Ή με την ατάκα της Μάνιας Τεγοπούλου, της Ελευθεροτυπίας, που «απειλεί» τον Υπουργό Χρυσοχοϊδη με... ισόβια, για τις συλλήψεις του Επαναστατικού Αγώνα: 

«Κύριε Χρυσοχοϊδη, μην ποινικοποιείτε τη βλακεία, θα μπείτε μέσα ισόβια». 

Από την άλλη μεριά, οι Αγγλικές Τράπεζες δε δέχονται άνοιγμα πιστώσεως από Ελληνικές Τράπεζες. 

Συνεχίζουν τον ουσιαστικό πόλεμο κατά της Οικονομίας της Χώρας. 

Πολλά αντιφατικά μπορούμε να τονίσουμε, αλλά σκοπός μας είναι να επισημάνουμε την κρισιμότητα των καταστάσεων και όχι να ασκήσουμε κριτική, έστω και δικαία. 

Να πολεμήσουμε ΟΛΟΙ και σωστά τους κερδοσκόπους. Να μη βρίζουμε μόνο τους τοκογλύφους. Ο τοκογλύφος φταίει ή εκείνος που πάει στον τοκογλύφο; 

Να πολεμήσουμε για να μην έχουμε ανάγκη τους τοκογλύφους.  Αυτός είναι ο στόχος μας. 

Και σ’ αυτό πρέπει να συνεισφέρει πρώτη η Κυβέρνηση.  Πρέπει τα στελέχη της και την πολιτική της να πειθαρχήσει σε μια ενιαία κατεύθυνση. 

Δεν μπορεί π.χ. ευθύς εξ αρχής να απειλεί ότι θα προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. προς την Ε.Ε., να μην λαμβάνεται υπόψη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας ρίχνει στο Δ.Ν.Τ. 

Ή τον Οκτώβρη 2009 να έχει επιτόκιο για τα έντοκα τριών μηνών 0,65% και σήμερα, επτά μήνες μετά να έχει φτάσει στο 3,65%

Ή το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έγινε με τα Ελληνικά ομόλογα με τη συμμετοχή και Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος; που άρχισε την εκτίναξη των spreads, όπως το περιγράφει χωρίς καμία διάψευση ή αμφισβήτηση ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. 

Γι’ αυτό αν αγαπάμε την Πατρίδα μας, πρέπει να κάνουμε θυσίες.  Ας μη γελοιόμαστε δε γίνεται αλλιώς και με ξένα αποκλειστικά χρήματα. 

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.  Μας περιμένει βαθιά ύφεση και το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ θα αυξηθεί πολύ. 

Πρέπει να απομακρύνουμε τις ιδεοληψίες μας, απ’ όπου και αν προέρχονται και να αφήσουμε τις αγκυλώσεις των θεωρητικών κατασκευών. 

Είναι καιρός να δώσουμε πρακτική απάντηση στο πρόβλημά μας.  Να δουλέψουμε με συνέπεια για τη σωτηρία της Πατρίδας μας.  Για το μέλλον των απογόνων μας. 

Για την ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. 

Ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο ήδη των περικοπών που έγιναν στο Δήμο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), έκοψε ΟΛΕΣ τις διδόμενες υπερωρίες. 

Διευκολύνει ήδη πέντε μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλους Δήμους της Χώρας, που μειώνουν έτσι τις δαπάνες του Δήμου. 

Ο Δήμαρχος δε θα προσλάβει νέους συμβούλους ή ερευνητές, μέσα στην προσπάθεια περιορισμού των υπαρχουσών δαπανών. 

Αλλά δεν κάνει πίσω στις δραστηριότητες του Δήμου. 

Περικοπές – περικοπές, αλλά η δράση δεν σταματάει. 

Διαμαρτύρεται η Αντιπολίτευση για δεν σταματάει εντελώς τις δαπάνες. 

Στο μυαλό σας δεν είναι η οικονομία, ανταπαντά ο Δήμαρχος.  Στο μυαλό σας είναι να μη γίνει τίποτε. 

Όπως ορισμένοι από εσάς έκαναν με τα γκαράζ.  Εδώ ψηφίζατε δεν ψηφίζατε, αλλά πηγαίνατε και στον αποκλεισμό του Δημαρχείου για να μη γίνουν οι δημοπρασίες. 

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν. 

Η Ανθοκομική Έκθεση θα γίνει.

Οι εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου θα γίνουν. 

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός των Ερασιτεχνικών θιάσων επί 20ήμερο θα γίνει.

Οι θεατρικές παραστάσεις των θεατρικών σκηνών του Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν.

Η αιμοδοσία, που βάλλεται περίεργα, θα γίνει. 

Οι εκθέσεις των Πολιτιστικών Τμημάτων του Δήμου θα γίνουν.

1 Οι εκθέσεις Βιβλίου θα γίνουν.

Οι αθλητικές γιορτές των Συλλόγων μας θα πραγματοποιηθούν και με περισσότερες συμμετοχές και πλήθος αθλητών άνω των 1.000 που ήσαν πέρυσι. 

 Όπως, επίσης, θα πραγματοποιηθούν και οι ελαφρύνσεις κατά 50% των δημοτικών τελών στους πολύτεκνους, αναπήρους κλπ.

Ο Δήμαρχος συνηθίζει να λέει ότι ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. 

Έτσι ο Δήμος Ζωγράφου οδεύει χωρίς περιττές αναταράξεις. Ίδωμεν.

Αλλά εκείνο που δε μπορεί να χωνέψει η Αντιπολίτευση είναι η κατασκευή των χώρων και η ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ζωγράφου. 

Είναι απαγορευτικό, δεν υπάρχουν λεφτά, είναι απαράδεκτο, φωνάζουν από την Αντιπολίτευση ένα – δύο μήνες τώρα. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, λέει κάποιος που παριστάνει τον ειδήμονα, νομίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στην εποχή των συχνοτήτων που έδιδαν στους «ημέτερους» τα διάφορα Ραδιο/κά Συμβούλια και τα αρμόδια Υπουργεία. 

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός είναι ήδη έτοιμος και θα αρχίσει τις εκπομπές του Πειραματικά στις αρχές Μαίου 2010.

Χωρίς να ματώσει κανένας και χωρίς να το καταλάβει καλά – καλά κανένας. 

Και οι δαπάνες όλες, κατασκευής, επίπλωσης και αγοράς καινούργιων μηχανημάτων δεν ξεπερνάνε τις 30.000 ΕΥΡΩ, από τα εκατομμύρια που περιμένανε άλλοι. 

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. 

Ως προς τα προεκλογικά μας, έχουμε προσθήκες σε όσα ξέραμε. 

Τώρα προστέθηκαν ευθέως, αφού το δήλωσαν δημόσια και δια του Τύπου, ως υποψήφιοι Δήμαρχοι από την Αντιπολίτευση ο κ. Παν. Χριστιάς και ο κ. Γ. Γρίβας. 

Με τόσους πολλούς υποψηφίους Δημάρχους ελπίζουμε να μη βγεί στη δημοπρασία η επιλογή του Δημάρχου. 

Πιο πολλά, στο επόμενο, με την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη». 


ΑΝΤΑΙΟΣ

Πιπεράτα

Είδατε σύντροφοι για να ‘χουμε ρίζες Αμερικάνικες, γνωρίζουμε από καουμπόικα πιστόλια. Στο τραπέζι του Δ.Ν.Τ. που είχε για γεύμα όρους και απαιτήσεις, εμείς βάλαμε ένα πιστόλι. Έπρεπε κάτι να δώσουμε κι εμείς, και βάλαμε το όπλο μήπως και φοβηθούν. Αυτοί όμως οι γκάνγκστερ το άδειασαν και μας το επέστρεψαν για να... παίζουμε.
 
Τώρα εμείς οι πονηροί άδειο όπως είναι το κραδαίνουμε και απειλούμε τον κόσμο, που αυτός ο αφελής δεν γνωρίζει ότι είναι άδειο. Θα φοβηθούμε ένα άδειο όπλο; Όχι βέβαια. Αλλά ξέρουμε αν το γέμισαν και μας σκοτώσουν; Και τι μας νοιάζει! Ας σκοτώσουν εμάς που περισσεύουμε, για να ζήσουν αυτοί καλύτερα.

Για να ασχοληθεί κανείς με τα σκύβαλα πρέπει να έχει χάσει τον αυτοσεβασμό του. Είναι φτώχεια, αρρώστια δηλαδή ανακατεμένη με την ηδονή της ποικιλόμορφης στέρησης (ερωτικής, βιοτικής, πνευματικής, κοινωνικής, πολιτικής, ηθικής κ.λ.π.).  Ο Μάικλ Τόντ, ένας από τους πολλούς συζύγους της Λίζ Τέιλορ είχε πει ότι «η φτώχεια είναι πνευματική ασθένεια, ενώ η έλλειψη χρήματος είναι παροδική». Εμείς λοιπόν είμαστε απένταροι, όχι σε σημείο να ψωμολυσσάμε, μα ποτέ φτωχοί. Τι εννοεί ο ποιητής; Ε! κάποιο ξέρουν να αποκωδικοποιούν.

Δοκιμάσαμε σαν Λαός, Δικτατορίες, δοκιμάσαμε Δημοκρατίες, δοκιμάσαμε Σοσιαλισμό. Ε! ας δοκιμάσουμε και τον Νεοφιλελεύθερο Σοσιαλισμό, με κύριο πιάτο ό,τι διαιρείται στα δύο, ό,τι αφαιρείται, συμπεριλαμβανομένης και της ζωής και ό,τι πολλαπλασιάζεται (φόροι, ακρίβεια, ανεργία). Το Δ.Ν.Τ. είναι τα κουφέτα στα κόλλυβα. Θα ‘ναι ένα ωραίο μνημόσυνο.

Αλλά τι μας ενδιαφέρουν αυτά; Εμείς έχουμε ένα Κυβερνήτη υπερκινητικό, διπλωμάτη, γλωσσομαθή, άριστο γνώστη της Ελληνικής πραγματικότητας και γλώσσας, που πρέπει να ξέρει και καλή πόκα. Μόνο που δεν του βγήκε η μπλόφα που πήγε να κάνει στους Ευρωπαίους. Δεν πήγαν πάσο, είδαν τα χαρτιά του και κάηκε. Όσο κι αν προσπάθησαν οι επαγγελματίες της προπαγάνδας και είναι πολλοί, δεν πέτυχαν να μας πείσουν ότι έπαιξε σωστά. Η προσπάθεια καλή. Το αποτέλεσμα; Μας είπαν. Απειλείτε με το Δ.Ν.Τ.; Πάρτε το.

Και δεν άργησαν ούτε στιγμή. Ρε παιδιά πλάκα κάναμε! Εσείς οι φίλοι μας και σύντροφοί μας θέλουμε να μας βοηθήσετε. Εμείς δεν το είδαμε, έτσι μας είπαν. Ρε μετανιώσαμε που το ζητήσαμε. Ας προσέχατε. Ο γέροντας απελπισμένος από την αδυναμία του να σηκώσει το φορτωμένο γάιδαρο από την λάσπη κάλεσε τον Χάρο να τον πάρει. Όταν ο Χάρος ήρθε και τον ρώτησε τι θέλει μετανιωμένος ο γέροντας απάντησε «ίνα το φορτίο άρεις».

Ο Χάρος μπορεί να πείστηκε και να τον βοήθησε. Δεν ξέρουμε, μπορεί να τον λυπήθηκε. Αυτοί οι Ευρωπαίοι τίποτα. Πιο σκληροί κι από τον Χάρο. Και καλά οι Γερμανοί. Τους γνωρίσαμε στην κατοχή... Αν ο Χάρος είχε όψη ίδιος Γερμανός θα ήταν. Οι άλλοι όμως; Βέβαια κάποιοι συμπάθεια εξέφρασαν, αλλά μέχρι εκεί. Ήταν βλέπεις και η μπλόφα. Σου λέει γιατί θέλεις να μας κοροïδέψεις. Δεν έφταναν τα ψεύτικα στοιχεία που επί 10ετίες μας στέλνατε;

Τώρα για λέμε και του στραβού το δίκιο, η κατάσταση είναι άσχημη, τα πράγματα δύσκολα, η μόνη υπερδύναμη παίζει τα παιχνίδια της, η Ευρώπη είναι άφωνη κι αδύναμη, η προσπάθεια άρα είναι σπουδαία μεν, αλλά μακρόσυρτη κι ερασιτεχνική, Ο Ελληνικός Λαός είναι απείθαρχος και κακομαθημένος και οι Συνδικαλιστές μαζί με την αριστερά ζουν στον κόσμο τους.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια πόσο βαριές είναι οι κατάρες που κουβαλάει το Δ.Ν.Τ. Δεν τις ζήσαμε ακόμη. Απ’ όσα ακούμε από τους τρομολάγνους των Μ.Μ.Ε. πιάνεται η ψυχή μας. Το επιχείρημα που προτάσσεται από την Κυβέρνηση στους αντίθετους ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ακούγεται λογικό, αφού δεν την λένε. Εμείς θέλουμε να κινούμεθα στα πλαίσια της λογικής. Ρωτάμε όμως πως φτάσαμε στα άκρα; Ο πολιτικός δεν έρχεται στην εξουσία μόνο για να κάνει διαχείριση. Πρέπει να έχει όραμα και κυρίως πρόβλεψη. Πριν πιεστικά λοιπόν ζητήσεις την εξουσία και την πάρεις με εξαγγελίες παροχών, γνωρίζοντας κατά γράμμα και λεπτομερώς την πραγματικότητα, έπρεπε να έχεις κάνει τον προγραμματισμό σου και να έχεις έτοιμες εναλλακτικές λύσεις.

Τι είδαμε στο διάστημα των επτά μηνών διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Παλινωδίες, αναποφασιστικότητα, πειραματισμούς, βερμπαλιστική διάθεση για κατασυκοφάντηση των προηγούμενων, λες κι αυτό ενδιέφερε τον κόσμο. Αποτέλεσμα ήταν να απαξιωθεί η πολιτική και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Βγάλαμε και στην πιάτσα εμφαντικές εκφράσεις όπως «Ο Καραμανλής δραπέτευσε» για να δείξουμε λεονταρισμό και να χαϊδέψουμε τ’ αφτιά των παλαμοκρούστηδων  και γίναμε σαν άλλοτε, μια ωραία συντροφιά. Τώρα όμως που οι μπροστάρηδες «οπλαρχηγοί» είδαν ότι θίγονται τα κεκτημένα τους, άρχισαν να σαλεύουν. Και είναι μόνο η αρχή.

Ο Καραμανλής αηδιασμένος από την ανικανότητα και υστεροβουλία των συνεργατών του, έδωσε μόνος του τον πολιτικό του αγώνα, εσείς τον οδηγήσατε πιεστικά στην πτώση, δυόμισι χρόνια πριν λήξει η θητεία του, δέχτηκε την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού και αποχώρησε αξιοπρεπώς. Να τον κατηγορείτε ότι έδωσε περισσότερη εμπιστοσύνη από όσο, όπως αποδείχτηκε, άξιζε το περιβάλλον και οι συνεργάτες του, δικαίως. Να τον κατηγορείτε ότι δεν τόλμησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα όταν έπρεπε ναι. Παράλληλα όμως έπρεπε να μέμφεστε και την δική σας απόλυτα αρνητική συμπεριφορά, που ζητούσατε εκλογές από την δεύτερη μέρα της επανεκλογής του το 2007. Τότε ξηλώνατε πεζοδρόμια, και είχατε προδιαγράψει την πτώση του κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλά είπαμε, χωρίς να έχουμε την απαιτούμενη εξειδίκευση, κινούμενοι στα πλαίσια της λογικής και μιας εμφανούς πραγματικότητας, που μας λέει ότι η Κυβερνητική προσπάθεια δίνει βαρύτητα στην εικόνα της και όχι στην ουσία. Τώρα στη τοπική κοινωνία μας και μετά την ψήφιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Η μόνη δημοτική παράταξη που δείχνει, ανεξάρτητη από κάποιες εσωστρέφειες και θεμιτές φιλοδοξίες αρραγής και ενιαία, είναι η ΔΑΔΑ. Ο Δήμαρχος που ηγείται, έμπειρος και με μια ζωντάνια που θα ζήλευαν ακόμη και τριαντάρηδες, γνωρίζει τις δυσκολίες που κυρίως γεννά η κόπωση του εκλογικού σώματος, ξέρει όμως να παντρεύει καταστάσεις, να συρράπτει αντιθέσεις, να παρασύρει με το έργο του, να δημιουργεί με την αισιοδοξία και την ζωτικότητά του ρεύμα. Αν σε όλα αυτά προστεθούν στους πολιτικούς του αντιπάλους οι αμφισβητήσεις, οι αντιθέσεις, οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι ετερόκλητες κομματικές αντιλήψεις, η έλλειψη θέσεων και έργου, η έμπρακτα εκφρασμένη πολυφωνία, η προσπάθεια αλληλοεπικάλυψης και η αναμονή έλευσης του από μηχανής Θεού, που θα δώσει λύση, στην όποια λύση, θα καταπιούν σίγουρα τις φωνές τους και δουλικά θα υποταχτούν, ο ΚΑΖΑΚΟΣ θα παίξει μπάλα μόνος του. Σημασία έχει πόσο μετράει η προσωπικότητα του καθενός και πόσο ανεξάρτητος είναι. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Η πολιτική δεν ταιριάζει σε κιοτήδες.

Καλλικράτης άνευ πόρων Κακοκράτης άνευ όρων

Το προσχέδιο νόμου για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου 30 Απριλίου 2010 της ΚΕΔΚΕ.
Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η ΚΕΔΚΕ θα συνεχίσει τη διαβούλευση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις, ώστε, το τελικό σχέδιο νόμου που θα σταλεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, να υπηρετεί πράγματι τους σκοπούς της μεγάλης μεταρρύθμισης, όπως από δεκαετίας την οραματίστηκε και τη σχεδίασε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο μετά από σχετική ψηφοφορία η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ αποφάνθηκε ότι το σχέδιο νόμου, όπως σήμερα είναι διατυπωμένο, δεν γίνεται αποδεκτό.
Αποφάσισε την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου για τις 3-05-2010 κατά τη διάρκεια του οποίου, θα συγκεντρωθούν και οι προτάσεις των Τοπικών Ενώσεων σχετικά με το χωροταξικό του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», προκειμένου η ΚΕΔΚΕ να διαμορφώσει την τελική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Προς τούτο, η ΚΕΔΚΕ ζητά από την Κυβέρνηση περιθώριο διαβούλευσης, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημερών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ


Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελούμενος από τους δήμους α. Νέας Φιλαδελφείας και β. Νέας Χαλκηδόνος, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Παπάγου - Χολαργού με έδρα το Χολαργό αποτελούμενος από τους δήμους α. Χολαργού και β. Παπάγου, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Δάφνης – Υμηττού με έδρα τη Δάφνη αποτελούμενος από τους δήμους α. Δάφνης και β. Υμηττού, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Κηφισιάς με έδρα τη Κηφισιά αποτελούμενος από τους δήμους α. Κηφισιάς β. Νέας Ερυθραίας και γ. Εκάλης, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Πεντέλης με έδρα τα Μελίσσια αποτελούμενος από τους δήμους α. Μελισσίων και β. Πεντέλης και γ. Νέας Πεντέλης, οι οποίοι καταργούνται.
6. Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου με έδρα το Μοσχάτο αποτελούμενος από τους δήμους α. Μοσχάτου και β. Ταύρου, οι οποίοι καταργούνται
7. Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού με έδρα το Ψυχικό αποτελούμενος από τους δήμους α. Ψυχικού και β. Νέου Ψυχικού και γ. Φιλοθέης, οι οποίοι καταργούνται
8. Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης με έδρα τη Πεύκη αποτελούμενος από τους δήμους α. Πεύκης και β. Λυκοβρύσεως, οι οποίοι καταργούνται
9. Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης με έδρα την Αργυρούπολη αποτελούμενος από τους δήμους α. Ελληνικού και β. Αργυρούπολης, οι οποίοι καταργούνται
Πρόταση 1.
10. Δήμος Ιλίου - Καματερού με έδρα το Ίλιον αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιλίου και β. Καματερού, οι οποίοι καταργούνται
Πρόταση 2.
10. Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού με έδρα τους Αγίους Αναργύρους αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγίων Αναργύρων και β. Καματερού, οι οποίοι καταργούνται
Β. Στους δήμους α. Αθηναίων β. Βύρωνος γ. Καλλιθέας δ. Καισαριανής ε. Ηρακλείου στ. Ηλιουπόλεως ζ. Ζωγράφου η. Γαλατσίου θ. Βριλησσίων ι. Αμαρουσίου ια. Αλίμου ιβ. Αιγάλεω ιδ. Αγίου Δημητρίου ιε. Αγίας Παρασκευής ιστ. Αγίας Βαρβάρας ιζ. Γλυφάδας ιη. Πετρουπόλεως ιθ. Χαλανδρίου κ. Χαϊδαρίου κα. Περιστερίου κβ. Παλαιού Φαλήρου κγ. Νέας Ιωνίας κδ. Μεταμορφώσεως κε. Νέας Σμύρνης δεν επέρχεται καμία αλλαγή.


Σ.Σ.: Η εφημερίδα μας έγκυρα, όπως πάντα, πληροφορημένη, ουδέποτε είχε αναφερθεί σε συνένωση του δήμου Ζωγράφου με όμορο δήμο.

Πολιτικό Σχόλιο

Αμείλικτα  ερωτήματα


Δεν είναι στις προθέσεις μας, και ούτε έχουμε την ψυχική αντοχή, να γίνουμε συνήγοροι οποιασδήποτε πολιτικής θέσης ή τοποθέτησης.
Έχει μαυρίσει η ψυχή μας από τον βομβαρδισμό που δεχόμαστε καθημερινά από τους «πάνσοφους» αναλυτές και τους τρομολάγνους εμπόρους της δυστυχίας και της κακομοιριάς, μας έχει κουράσει η χοντροκομμένη προπαγάνδα, μας έχει βυθίσει σε θλίψη κι απελπισία η σύγχυση, χάσαμε την ζωντάνια μας και το χαμόγελό μας και προσευχόμαστε στο Θεό της Ελλάδας να μας δείξει το φως και την ελπίδα.
Φτάσαμε εκεί εμείς που σαν Λαός, ζυμωμένος με ήλιο και θάλασσα, ήμασταν αισιόδοξος αλλά αμεθόδευτος, αποφασιστικός αλλά και της τελευταίας στιγμής.
Τι έφταιξε!
Η πολιτική και οι πολιτικοί. Εμείς που τους δίνουμε το δικαίωμα με την ψήφο μας να διαχειρίζονται τις τύχες μας. Χιλιάδες άλλες αιτίες που δεν είναι της παρούσης στιγμής για ανάλυση. Αυτή είναι όμως η Δημοκρατία και σ’ αυτή πιστεύουμε.
Αν κάποιες απ’ αυτές τις Δημοκρατικές Κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν στην εξουσία και μας Κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση, λειτούργησαν πελατειακά, ασύνετα, και βλαπτικά για την χώρα, εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε σε θέση να τις δείξουμε και να τις καταγγείλουμε.
Μας είναι γνωστό απ’ όσα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα μας λέει, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν. Δ., οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.
Κι’ αυτό το λέει για κάθε εκδήλωση για κάθε φαινόμενο που περιστασιακά παρουσιάζεται. Ακόμη και για μια απότομη μεταβολή του καιρού.
Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι.
Εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε λάθη και παραλείψεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Έχουμε όμως, περιέργεια αν θέλετε, να ρωτήσουμε.
Ήταν γνωστή ή όχι η οικονομική κατάσταση της χώρας προ των εκλογών και το γνώριζε αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Γιατί αν η τράπεζα της Ελλάδος δεν το είχε ενημερώσει τότε, ή ο Διοικητής της είπε ψέματα και έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την θέση του, ή ο Πρωθυπουργός εν γνώσει του κορόιδεψε τον Ελληνικό Λαό, υποσχόμενος προεκλογικά παροχές.
Και η Ευρώπη γνώριζε την οικονομική μας κατάσταση κι ας κάνει τώρα την αθώα.
Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που τα γνώριζε όλα αυτά εξεβίασε τις εκλογές; Για να μας σώσει οδηγώντας την χώρα στα νύχια του Δ.Ν.Τ.;
Γιατί δεν άφηνε τους προηγούμενους που όπως φαίνεται είχαν την ευχέρεια να δανείζονται από τις ελεύθερες αγορές, με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλα τα κράτη της Ευρωζώνης;
Ποια χρονική στιγμή συναίνεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε όποιο μέτρο προσπάθησαν να επιβάλλουν οι προηγούμενοι που δεν την γνωρίζουμε;
Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε για τα Εθνικά μας θέματα, που ακόμη δεν ξέρουμε;
Ήθελε τόσο την εξουσία που ταυτίστηκε με την αναρχία;
Γιατί δεν φάνηκε πουθενά ότι ήταν έτοιμο να Κυβερνήσει όταν ήρθε στην εξουσία, αφού ακόμη σε καίρια πόστα δεν έχουν πληρωθεί κενές θέσεις, και το με καθυστέρηση φορολογικό νομοσχέδιο, δεν κατατέθηκε παράλληλα με το αναπτυξιακό;
Το μόνο που πέτυχε, ανταποδίδοντας τα ίσα, είναι την απογραφή της προηγούμενης Κυβέρνησης, να την ονομάσει καταμέτρηση και να καταδείξει στους Ευρωπαίους ότι είμαστε απατεώνες και αναξιόπιστοι.
Πάνω σ’ αυτό και στην προηγούμενη, διαχρονική, κακοδιαχείριση, πάτησαν οι Κερδοσκόποι.
Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι!
Ας τους ρίξουμε το ανάθεμα κι ας πέσουμε κι εμείς στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ. 
Η προπαγάνδα όταν έρθουν τα δύσκολα και δεν θ’ αργήσουν, θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Και όταν η λαïκή αγανάκτηση κι ο ξεσηκωμός πάρει σάρκα και οστά, τότε η μπόρα θα διώξει το μπογιάτισμα και θα δείξει την πραγματικότητα και την γύμνια.
Η ικανότητα δεν είναι προïόν εμπορεύσιμο για να θέλει τόση ασύστολη διαφήμιση.
Πρωθυπουργοί που οδήγησαν τις χώρες τους στο Δ.Ν.Τ. έσβησαν, καταποντίστηκαν.
Κανένας δεν εξετάζει την αιτία.
Το αποτέλεσμα μόνο βλέπει.
Χ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ

Ηγέτες, υποστηρικτές και πολέμιοι

Στην έννοια του ηγέτη περιλαμβάνονται όλα τα χαρισματικά και προικισμένα άτομα που ασκώντας εξουσία αξιοποιούν αποτελεσματικά τις δεξιότητές τους προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων που εκπροσωπούν.
Με τις αξίες τους, τις ιδέες τους, με το ήθος τους, την ακεραιότητα του προσωπικού τους παραδείγματος καθώς και τις πολιτικές που εφαρμόζουν προσδιορίζουν και σηματοδοτούν τις κοινωνικές διεργασίες και τις θεσμικές εξελίξεις  για χρονικές διάρκειες που υπερβαίνουν αρκετά το χρόνο που οι ίδιοι βρίσκονται στην εξουσία.
Για τους λόγους αυτούς οι ίδιοι καθίστανται στόχος από όλους όσους εποφθαλμιούν τη θέση τους και δεν αποδέχονται την πολιτική τους.
Οι πολιτικές για την ανατροπή των ηγετών πέρα από την φυσιολογική διάσταση και την θεσμική αποδοχή της από την κοινωνία, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, απαιτεί την ανάδειξη νέων ηγετικών προσωπικοτήτων που θα κατορθώσουν να εμπνεύσουν και να συσπειρώσουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού που επιζητά τη εκπροσώπηση των ιδεών του στις πολιτικές δομές δημιουργώντας σταδιακά τις προοπτικές για την  αλλαγή και την εναλλαγή των προσώπων και των φορέων άσκησης της ηγεσίας.
Για την πληρέστερη κατανόηση των ηγετικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των υποστηρικτών που στρατεύονται μαζί τους ελκυόμενοι από την ιδεολογία και τα πιστεύω τους χρειάζεται μια διαφορετική κατηγοριοποίηση που ξεφεύγει από τα κλασικά πρότυπα των κοινωνικών επιστημών. Εκτιμούμε ότι η κάτωθι διαστρωμάτωση με το δικαίωμα επιλογής των ηγεσιών και την αίσθηση του ανήκειν στις ομάδες που επιθυμούμε αναδεικνύει και προσδίδει καλύτερα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κοινωνικών ομάδων που προσελκύουν και στηρίζουν τους ηγέτες που προτιμούν να διοικούν τις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Οι πολέμιοι των ηγετών προσδοκώντας να καταλάβουν τη θέση τους δημιουργούν κοινωνικές αντισυσπειρώσεις που εδράζονται:
I. Στην αναγνώριση των αξιών και των ηγετικών προσόντων των θεσμικώς  εκλεγμένων Ταγών.
Εδώ ανήκουν: 
- όσοι προτείνουν το καλύτερο.
- όσοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους.
- όσοι φοβούνται ότι οι ιδέες και το έργο των αποτελεσματικών ηγεσιών τους θέτουν στο περιθώριο της ιστορίας.
II. Στην άγνοια των όσων πρεσβεύουν οι ηγέτες καθώς και στην μη αναγνώριση – μηδενισμού του  έργου τους.
Εδώ υπάρχουν: 
- η άγνοια λόγω λειψής ενημέρωσης και αδυναμίας κατανόησης της υπάρχουσας πραγματικότητας.
- η συνειδητή άγνοια για αυτούς που δεν θέλουν να μάθουν γιατί κρίνουν ότι ο χρόνος τους αξιοποιείται κατάλληλα όταν τον αφιερώνουν στον εαυτό τους. 
- η σκοπούμενη άγνοια που δημιουργείται εκ μέρους των αντιπάλων για να αποφευχθεί η διείσδυση των ηγετών στις συγκεκριμένες ομάδες.              
III. Σε αυτούς που δεν τους απασχολούν τα προηγούμενα γιατί: ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους συμμετοχή & εκπροσώπηση στην εξουσία.
Εδώ εδράζονται:
- εκείνοι που πιστεύουν ότι  υπάρχει προοπτική για το καλύτερο μέσω των θεσμικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από την έλευσή τους στην εξουσία.
- αυτοί που θεωρούν τις ιδέες τους καλύτερες από τις ήδη εφαρμοζόμενες στην κατεύθυνση αλλαγής του συστήματος.
- οι υπόλοιποι που πιστεύουν ότι ακόμη κι αν δεν εφαρμοστούν πλήρως οι ιδέες τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις αναπροσαρμόσουν εφόσον αυτοί θα βρίσκονται στην εξουσία.
IV. Σε αυτούς που αντιμάχονται τις θεσμικές ιεραρχικές εκπροσωπήσεις κινούμενοι στην κατεύθυνση μιας αυτοδιοικούμενης κοινωνίας.
Εδώ εντάσσονται:
- όσοι ενδιαφέρονται να καταργηθούν και να καταρρεύσουν οι υπάρχουσες εξουσιαστικές δομές καθώς και στην κινηματική διαρκή αμφισβήτηση των θεσμικώς υπαρχόντων κοινωνικών συστημάτων.
- όσοι πιστεύουν στη θεσμικά αυτοδιοικούμενη κοινωνία που εδράζεται κυρίως στην δημιουργία νέων κυτταρικών θεσμών κυρίως σε μικροκοινωνικές ομάδες.  
- όσοι οραματίζονται την ατομική ολοκλήρωση στην προοπτική του αυτοδιοικούμενου ατόμου, οι οποίοι δεν χρειάζονται επιπλέον θεσμούς αλλά μπορούν να ανεχτούν σε τυπικό, διαχειριστικό επίπεδο κοινωνικούς θεσμούς μικρομεσαίου επιπέδου. 
Η αίσθηση του ανήκειν, η επιλογή ηγεσιών & η εν υπνώσει συνείδηση και οι κοινωνικές διαστρωματώσεις.
Σε αντίθεση με όσα η πλειονότητα αποδέχεται η νομίζει ότι ισχύουν το κυρίαρχο στοιχείο για την κοινωνική διαστρωμάτωση και την ένταξη των ατόμων στα κοινωνικά μορφώματα που προσδιορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στην διαχρονική και ιστορική της διάσταση είναι η αίσθηση του ανήκειν βάσει της οποίας με την ελεύθερη βούλησή μας επιλέγουμε την ένταξη στα κοινωνικά σύνολα που επιθυμούμε να ανήκουμε καθώς και τους ηγέτες που θέλουμε να μας εκπροσωπούν.
Τα βασικά γνωρίσματα της προαναφερθείσας κοινωνικής διαστρωμάτωσης που καθορίζουν τις ανθρώπινες διεργασίες του κοινωνικού χωροχρόνου προσδιορίζονται από την συνέχεια και την ιστορικότητα των κοινωνικών διαδικασιών που εδράζονται σε κοινές πολιτισμικές αναφορές που προωθούν  τις προοπτικές των κοινών στόχων τους, ενδυναμώνοντας την συνοχή, την αλληλεγγύη και την ευημερία των μελών τους αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που εμφανίζονται να απειλούν την υπόστασή τους.
Η διαλεκτικά οικονομική αιτιοκρατία της κοινωνικής διαστρωμάτωσης που επαγγέλλεται ως κυρίαρχο στοιχείο στην μαρξιστική θεωρία αποτιμάται ως δευτερεύουσα διότι η επίτευξή της επέρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη του εργασιακού χρόνου που ο καθένας μας αφιερώνει για να παράγει τον πλούτο που επιθυμεί και κρίνει ως αναγκαίο για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών του.
Η οικονομική απεικόνιση της πολύπλοκης και εν πολλοίς αντιφάσκουσας κοινωνικής πραγματικότητας προέκυψε ως βασικό στοιχείο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνικών επιστημών επειδή αποτελούσε το απτό δεδομένο που υποβοηθούσε τις πρώτες προσπάθειες ανάλυσης των ανθρώπινων διεργασιών και των κοινωνικών φαινομένων που διαμορφώνουν τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές μας και δημιουργούν τα πολιτιστικά μας επιτεύγματα.
Η απλοϊκότητα της προαναφερθείσας θεωρίας που διακηρύσσει ότι οι άνθρωποι εκ προοιμίου βάσει των οικονομικών τους απολαβών εντάσσονται σε αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες δεν είναι σε θέση να εξηγήσει τις ανθρώπινες επιλογές που τους αυτοεντάσσουν βάσει της ελεύθερης βούλησής τους στις ομάδες που οι ίδιοι επιθυμούν καθώς και στην επιλογή των ηγεσιών που πιστεύουν ότι εκπροσωπούν καλύτερα τους στόχους και τα οράματά τους. Αυτό συμβαίνει άσχετα με το αν τα οικονομικά τους δεδομένα ταυτίζονται ή διαφέρουν από τις απολαβές των μελών των ομάδων που εντάσσονται και των ηγεσιών που τις εκπροσωπούν.
Η στράτευση των υποστηρικτών του οικονομισμού στην υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων των ομάδων που υποτίθεται ότι αντικειμενικά ανήκουν στην ουσία αυτοακυρώνεται από τις παραγωγικές τους προσπάθειες οι οποίες συνηθέστατα τους οδηγούν στην συγκέντρωση μεγαλύτερου ή μικρότερου πλούτου από τα μέλη των ομάδων που διακηρύσσουν ότι εκπροσωπούν.
Το γεγονός αυτό συντελεί ή στην κατάρρευση των ιδεολογημάτων τους ή στην ενίσχυση των ψευδαισθήσεών τους για την δημιουργία του επερχόμενου παραδεισένιου συστήματος που επαγγέλλεται την ισότιμη κατανομή του πλούτου άσχετα με τις παραγωγικές προσπάθειες που καταβάλλει ο καθένας για τη συγκέντρωσή του. 
Οι θιασώτες λοιπόν της κυριαρχίας της οικονομίας πάνω στο πολιτιστικό εποικοδόμημα αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η επιλογή τους είναι μια καθαρά πνευματική, εγκεφαλική και συνειδησιακή διαδικασία που απεικονίζει τις ιδεολογικές τους ιδεοληψίες και αναδεικνύει το διαρκές οικονομικό έλλειμμα που εμφανίζουν στις οικονομικές τους ραψωδίες.
Το εγκαθιδρυθέν σύστημα των ράθυμων οικονομικών παραδείσων έδειξε τα όριά του προκαλώντας στο τέλος του 20ου αιώνα την εσωτερική κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου θεωρητικού του μοντέλου και την συνολική απαξίωση των πολιτικών, πολιτιστικών του προταγμάτων που δεν άντεξαν την σύγκριση και την αντιπαράθεση με τα αντιτιθέμενα προτάγματα που ασπάζονται οι κοινωνικές ομάδες των διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων.
Ο ανθρώπινος πολιτισμός όμως μας διδάσκει, κόντρα στα κελεύσματα των καιρών ότι πέρα από την ενεργό συνείδηση υπάρχει και η εν υπνώσει συνείδηση η οποία εμφανίζεται σε κοινωνικές ομάδες, έθνη και λαούς που απειλείται η ύπαρξή τους από την προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των νικητών των πολεμικών αντιπαραθέσεων, που ξεσπούν πολλές φορές στην ιστορία, μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών μορφωμάτων.
Η εν υπνώσει συνείδηση μεταφέρεται διαχρονικά και διαδοχικά από γενιά σε γενιά μεταξύ των διαφόρων απειλούμενων κοινωνικών ομάδων, φυλών, λαών κ.τ.λ. τα μέλη των οποίων περιμένουν την ωρίμανση των κοινωνικών, πολιτιστικών συνθηκών και την πληθυσμιακή τους μεγέθυνση έως ότου αυτή αφυπνιστεί και καταστεί ενεργός σε διεργασίες που απελευθερώνουν τις επιμελώς κρυμμένες δυνατότητες και δεξιότητες των καταπιεσμένων ανθρώπινων συνόλων στην κατεύθυνση της επιβολής της αυτοπροσδιοριζόμενης πλέον ατομικής και κοινωνικής τους ύπαρξης  έναντι της εκάστοτε καθεστηκυίας τάξης.
Η θεώρηση των πνευματικών, επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων ως βασικού κινητήριου μοχλού των ανθρώπινων κοινωνικών διεργασιών μας επιτρέπει να φωτίσουμε εποικοδομητικά τις συνεχείς εναλλαγές των κοινωνικών συστημάτων που προκύπτουν από τη σύμφυτη αντιφατικότητα της υπόστασής μας.
Αυτό εξηγεί τις δυσκολίες που εμφανίζονται από την συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων σε κοινούς γεωγραφικούς χώρους όπως π.χ. την απροθυμία των μειονοτήτων να αφομοιωθούν και να αποδεχτούν την εκάστοτε κυρίαρχη κουλτούρα καθώς και την αντίδραση των υφισταμένων εθνοτικών πλειοψηφιών στην ισότιμη αποδοχή – αναγνώριση των μειονοτήτων στην κοινωνικοπολιτική μήτρα της δικής τους πρωταγωνιστικής κουλτούρας.
Η αφύπνιση των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς οι γηγενείς πληθυσμοί που υπέστησαν την γενοκτονία και την κατοχή των χωρών τους από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις κατόρθωσαν σιγά σιγά να αυξηθούν πληθυσμιακά και να δημιουργήσουν τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές συνθήκες που αφύπνισαν την εν υπνώσει συνείδησή τους στην κατεύθυνση της αφαίρεσης της εξουσίας από τα χέρια των λευκών πατρώνων τους.  Έτσι εξηγείται και η ακατανόητη πεντηκονταετή διατήρηση του Κουβανικού καθεστώτος στα χέρια των γόνων της μεγαλοαστικής ισπανικής καστρικής οικογένειας στην πολύπαθη χώρα.
Αυτό εξηγεί και την προσπάθεια του Αλβανικού, του Κουρδικού και των υπόλοιπων καταπιεσμένων λαών και εθνοτήτων να δημιουργήσουν τις δικές τους κρατικές οντότητες που θα τις διοικούν βάσει των δικών τους πολιτιστικών προταγμάτων. 
Προφανέστατα ο αυτοπροσδιορισμός μας έναντι του διαφορετικού νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας στην άπειρη απεικόνιση του σύμπαντος κόσμου που μας περιβάλλει.


Με πνευματική ευγνωμοσύνη
Προς όλους αυτούς που προάγουν τον ανθρώπινο 
πολιτισμό και την διαύγεια την ανθρώπινης διάνοιας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΑΦΕΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος εισηγητής στο συνέδριο της Ρόδου




Ο Δήμος Ροδίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή «Τοπικές Κοινωνίες και Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Συνύπαρξη για αειφορική ανάπτυξη», στη Ρόδο στις 23 & 24 Απριλίου 2010.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος συμμετείχε στην θεματική ενότητα: Πεδία Συμπράξεων των αυτοδιοικητικών οργανισμών με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα: «Χωροταξικοί – Διαδικτυακοί – Χρηματοδοτικοί σχεδιασμοί» και με θέμα ανάπτυξης: «Η προοδευτική θέσμιση της ακαδημαϊκής συνεργασίας».
Έθεσε τα εξής σημεία μεταξύ άλλων, «...τα Πεδία Συμπράξεων των αυτοδιοικητικών οργανισμών με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα πρέπει να είναι σε μία προοδευτική θέσμιση συνεργασίας. Υπάρχουν 2 κόσμοι, ο κόσμος της Πανεπιστημιακής Κοινωνίας και ο κόσμος της έξωθεν Κοινωνίας. Οι τοπικές κοινωνίες μεγαλώνουν. Οι τριτοβάθμιες εκπαιδευτικές κοινότητες μένουν στάσιμες. Θα πρέπει να υπάρχει σύγκρουση ή συνεργασία; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των δύο κοινωνιών; τι είναι απαιτητό να γίνει, για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας των 2 κοινωνιών; Τέλος, ποιος είναι ο καλύτερος σχεδιασμός της συνεργασίας αυτής».
Μεταξύ άλλων εισηγητές του συνεδρίου αυτού ήταν: Ο Guy Burgel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ouest-Nanterre La Dejense, ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ και Γ. Γ. Περιβάλλοντος, Δασών και Φυσικών Πόρων Υ.Π.Ε.Κ.Α., ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, πολλά πρόσωπα από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, όπως και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας και η έμπρακτη σύγκλιση σε κοινές δράσεις που αφορούν τομείς προτεραιότητες σε τοπικό διαδημοτικό και υπερτοπικό επίπεδο. Τέλος, ο Δήμαρχος Ροδίων, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Φραγκίσκος Καλαβάσης, ήσαν εξαιρετικοί οικοδεσπότες.

Πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Ζωγράφου




Την Παρασκευή 16 Απριλίου και ώρα 20:00, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Τεχνοχώρου “Αθηνά.
Το θρυλικό κινηματοθέατρο, που πρόσφατα ήρθε στην κυριότητα του Δήμου Ζωγράφου, μετά από δωρεά της κας Άννας Παναγιωτοπούλου, εις μνήμην του συζύγου της, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας δημιουργεί ένα νέο πολιτιστικό κύτταρο στην πόλη μας.
Το «Αθηνά» εγκαινίασε ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος, παρουσία της κας Άννας Παναγιωτοπούλου και του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Θεόδωρου Μετικαρίδη, του Γ.Γραμματέα Ευθύμιου Σκαρμούτσου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Αμπαζή, της Αντιδημάρχου Επικοινωνίας, Ενημέρωσης, Διεθνών Σχέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών κας Αντωνίας Καλύβα , του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γεράσιμου Μαρκάτου της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Έλλης Καζάκου, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Λάμπρου Γούμενου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου κ. Χαράλαμπου Τζιάρα και κας Λαμπρινής Γεωργαλή. Τα εγκαίνια του χώρου ακολούθησε η θεατρική παράσταση “Η Όπερα του Ζητιάνου” του John Gay, παραγωγής του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ζωγράφου σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα “Anima” και σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Οι παραστάσεις του έργου  θα συνεχισθούν μέχρι τις 31 Μαΐου, στον Τεχνοχώρο Αθηνά (Αβύδου 93- Ιλίσια) , κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00. Η επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 21:00.

Εγκαινιάστηκε η 6η Ανθοκομική Εκθεση του Δήμου Ζωγράφου







Θεσμός πλέον η ανθοκομική έκθεση του δήμου Ζωγράφου, η οποία άνοιξε τις πύλες της για το κοινό για 6η συνεχόμενη χρονιά, στις 29 Απριλίου, στο πάρκο Γουδή, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση εγκαινίων παρουσία του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Καζάκου.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κος Δημήτριος Αμπαζής μεταξύ άλλων τόνισε: «Θαυμάστε τη συνεργασία του ανθρώπου με τη γη. Οταν ζήσετε και αγαπήσετε αυτήν την ομορφιά της δημιουργίας και νοιώσετε την απεραντοσύνη της τότε θα αγαπήσετε περισσότερο τον πλανήτη που μας φιλοξενεί».
Ο Δήμαρχος στην ομιλία του είπε:
«Φίλες και Φίλοι,
Μύρο εαρινής πανδαισίας η Ανθοκομική μας Έκθεση. Φως στο γκρίζο ορίζοντα της καθημερινής μας περιπέτειας. Αύρα εσπερινή που απαλύνει την αχλύ της ημερήσιας τύρβης. Ένας ανασασμός στους αισθητήρες της καλλιέργειας και της ευαισθησίας. Οξυγόνο στους κρατήρες του νου για το γέννημα περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ένας αποσπερνός διαβάτης είναι η Ανθοκομική μας Έκθεση. Ένας φίλος, μοναδικός και περιοδικός. Τον παίρνεις απ΄το χέρι και σε οδηγεί στους μυστικούς δρόμους των αρωμάτων. Στις ανταύγειες των χρωμάτων. Στην έλξη της φυσικής του πορείας. Κοντά στο δένδρο, κοντά, κοντά στη γη σου, κοντά στα καθάρια νερά της αμόλυντης φύσης. Μια πρόκληση είναι η Ανθοκομική Έκθεση. Στο πνεύμα μας, στο χρέος μας, στην αδιαφορία μας, στη βαρβαρότητα της εποχής μας, στις αισθήσεις μας. Μια φιλύρα, ένα ρόδο, ένα μακεδονήσι, ένας βασιλικός, ένα δενδρύλλιο, δίδουν πολλαπλά ερεθίσματα στους ναρκωμένους ιστούς μας. Η συντροφιά τους στον κήπο μας, στο μπαλκόνι μας, στο γραφείο μας, είναι η ζείδωρη πνοή που ζητούμε στις καθημερινές αγωνίες μας.  Στην περιπέτεια της ζωής. 
Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους Πρασίνου κ.Δημήτρη Αμπαζή και Δημ. Σχέσεων κα Τώνια Καλύβα και τη Δ/νση Πρασίνου του Δήμου μας για την προετοιμασία και την οργάνωση και αυτής της Έκθεσης.
Αλλά, ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής κ. Μεταξά, τους συνεργάτες του στο Δ.Σ. και όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού για την αρμονική και απρόσκοπτη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. 
Αλλά εξόχως μεγάλη τιμή πρέπει στον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλία Λιακόπουλο, ο οποίος λαμπρύνει με την παρουσία του την έκθεσή μας και αντανακλά το ενδιαφέρον της Πολιτείας με την προσωπική του συμβολή στην πρόοδο και την προκοπή αυτού του θεσμού και τη συμπαράστασή του στους παραγωγούς των Ελληνικών προϊόντων.
Κύριε Γενικέ,
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την έμπρακτη συμμετοχή σας στην αποψινή εκδήλωσή μας και σας παρακαλώ να εγκαινιάσετε την 6η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου μας».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τώνια Καλύβα, Γεράσιμος Μαρκάτος, Χριστίνα Γκούμα, Όλγα Μουτζαλιά, η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος πολιτών.
Στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Εκθεσης πραγματοποιούνται σημαντικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

15ο Μαθητικό Φεστιβάλ

Aρχισε στις 29 Απριλίου για 15η συνεχή χρονιά, ο θεσμός του Μαθητικού – Πολιτιστικού Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ζωγράφου.


Ο Θεσμός του Μαθητικού Φεστιβάλ σκοπό έχει την πνευματική και αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μας, τη δημιουργική έκφραση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που έχουν σχέση  με το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον μας. Με προγραμματισμένες εκδηλώσεις οι μαθητές θα εκφραστούν, καταθέτοντας αυτά που δημιούργησαν με την καθοδήγηση των δασκάλων και τη συμπαράσταση των γονέων τους. Στο φετινό Φεστιβάλ θα παρουσιασθούν:


1. Πολιτιστικά θέματα (μουσικές εκδηλώσεις, 
θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί κ.λ.π.)
2. Θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
3. Θέματα Αγωγής Υγείας
4. Θέματα Τεχνολογίας
Η μεγάλη ποικιλία των δραστηριοτήτων αυτών στα σχολεία μας, ενισχύει την προσωπικότητα και τις δυνατότητες των παιδιών. Και τούτο διότι αποτελούν εξαίρετη άσκηση συλλογικότητας, επικοινωνίας, ελευθερίας και πειθαρχίας.
Από άποψη παιδαγωγική είναι επίσης χρήσιμες οι συναντήσεις αυτές διότι τα παιδιά ανταλλάσσουν απόψεις με μαθητές διαφορετικής καταγωγής, γλώσσας και παράδοσης. Καλλιεργούν την κοινωνική συνείδηση και την κριτική ικανότητα των παιδιών μας, ώστε να γίνουν ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες της κοινωνίας μας.

Εαρινές Μουσικές Εκδηλώσεις




Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Εαρινές Μουσικές Εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφο, στο Κέντρο Εκδηλώσεων «ΡΥΘΜΟΣ», τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Απριλίου 2010. 
Συμμετείχαν φωνητικά και οργανικά σύνολα μουσικής δωματίου, υπό τη Διεύθυνση του Γ. Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημήτρη Μηνακάκη. Το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, με πλούσιο παρελθόν, δυναμικό παρόν και σπουδαίο φυτώριο ταλαντούχων νέων. Η ανελικτική πορεία του Ωδείου, έγινε άμεσα ορατή από όλους τους παρευρισκομένους και έτυχε ιδιαίτερα ευμενών σχολίων. Η άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων δείχνει και το υψηλό επίπεδο Γραμματειακής υποστήριξης και λειτουργίας του Ωδείου.
Ερμηνεύθηκαν με άρτιο τρόπο μερικές από τις συνθετότερες και γοητευτικότερες σελίδες της μουσικής φιλολογίας. Τις εκδηλώσεις χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ν.Π. Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου,  κος  Γιάννης Βούρτσης, ο οποίος ευχαρίστησε τους γονείς, που εμπιστεύονται τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών τους στο Ωδείο μας, και τους συνεχάρη, που οδηγούν τα παιδιά τους στην «αγκαλιά» της μουσικής. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Δήμαρχος Ζωγράφου κος Γιάννης Καζάκος, ο αντιδήμαρχος κος Δ. Αμπαζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ε. Καζάκου, Δ. Μπίτσικας, Δ. Μπουντούρης,  Σ. Καφατσάκη, Χ.  Κρανιώτης.  Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, παρευρέθησαν οι κ.κ. Α. Κουσίδη, Λ. Κουφός, Ν. Καλυβίνος και Γ. Μπαλάσκας.
Δίκαια τα θετικά σχόλια του κοινού για τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δημ. Ωδείου Ζωγράφου, τους συνεργάτες που τον πλαισιώνουν και το πολιτιστικό έργο που παράγουν.

Εγκαίνια επετειακής έκθεσης 20 Χρόνια ART STUDIO “EST” στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου




Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου του Δ. Ζωγράφου, στην οδό Γουναροπούλου 6 και Φρυγίας, στις 21 Απριλίου 2010.
Tο 2010 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της ομάδας σύγχρονης τέχνης ART STUDIO “EST”, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1990 από τον εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο. Το “EST” περιλαμβάνει καλλιτέχνες-μέλη όλων των εικαστικών εκφραστικών μορφών και μέσων. Η ομάδα έχει παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων και συναφών εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με γκαλερί, πολιτιστικά κέντρα και οργανισμούς.
Η πορεία του “EST” συνδέεται ιστορικά με το Δήμο Ζωγράφου, αφού η πρώτη έδρα του βρισκόταν στην οδό Ταξίλου, μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα από το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, ενώ δύο σημαντικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν σε εκθεσιακούς χώρους του Δήμου, στη Βίλλα Βοναπάρτη το 1992 και στο Μουσείο Κοτοπούλη το 1997.
Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, κολλάζ, φωτογραφίας, ψηφιακών εικόνων και ντοκουμέντα από performance και πλαισιώνεται από θεωρητικές συζητήσεις, προβολές και αφιερώματα στη δράση της ομάδας. 
Ενδεικτικά:
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010, 19.30: Μουσικοποιητική εκδήλωση
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, 19.30: Διάλεξη, προβολές και συζήτηση με θέμα “Performance στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία”. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 
Γιάννης Αδαμαντίδης, Γιάννης Αντωνάκος,Τάκης Βεκόπουλος, Κωστής Βολουδάκης, Κώστας Ευαγγελάτος, Ελένη Ντίνια-Μπούνταλη, Γεωργία Σεφερλή, Νάνα Στεργιοπούλου, Γιώργος Συράκης, Ελένη Χατζηπουλίδου, Ρίτα Βέργου-Χαρτουλάρη. Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Ευαγγελάτος.


Διάρκεια έκθεσης: Εως 29 Μαΐου 2010
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη: 09.00-13.30  &  18.00 – 21.00
Πέμπτη – Σάββατο:  09.00 – 15.00
Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά




Ετήσια αιμοδοσία του Δήμου Ζωγράφου




Mεγαλύτερη από πέρσι η συμμετοχή των εθελοντών
που προσέφεραν ζωή σε συμπολίτες μας



Αλήθεια, υπάρχουν σήμερα, το έτος 2010, κάποιοι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν διερωτηθεί πόσο αξίζει μια ανθρώπινι ζωή; Δεν χρειάστηκαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς ή οι φίλοι τους σε κάποια δύσκολη στιγμή μία ή περισσότερες φιάλες αίμα; Ας είναι. 
Παρά τις μεμψιμοιρίες κάποιων ελαχίστων, οι δημότες μας ευαισθητοποιήθηκαν, για άλλη μια φορά, -φέτος μάλιστα περισσότεροι από πέρσι- και πρόσφεραν το αίμα τους στην ετήσια εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Ζωγράφου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Απριλίου στα Δημοτικά Ιατρεία. Εδωσαν ζωή στο συνάνθρωπό μας, το συμπολίτη μας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή αυτή προσπάθεια. Περισσότερα στους ίδιους τους αιμοδότες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Η βράβευση και η ανακοίνωση των ονομάτων των αιμοδοτών θα ακολουθήσει.




Oμιλία του κ. Μιχ. Χαραλαμπίδη στην Ενωση Ποντίων




Τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 19:00, στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου, η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου σε συνεργασία με τον Δήμο,  πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα βραδιά λόγου με κεντρικό ομιλητή τον πολιτικό επιστήμονα, κοινωνιολόγο και συγγραφέα κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Η ομιλία με θέμα «Παραγωγική Μνήμη και Παγκοσμιοποίηση», πραγματευόταν την κληρονομημένη προγονική γνώση και το αντίκρυσμά της στο σήμερα. Τον ομιλητή παρουσίασαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και μέλος της Ένωσης Ποντίων κ. Θεόδωρος Μετικαρίδης.   
Στη συνέχεια ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε σε τρεις κυρίως τομείς με πρώτη την δυνατότητα ενσωμάτωσης των εμπειριών ζωής  που προκύπτουν απ’την συσσωρευμένη γνώση της πολιτισμικής παράδοσης αιώνων στην καθημερινότητα των νεοελλήνων, και την κωδικοποίηση της  ενάντια στις επιταγές της νεοπαγούς μαζοποιητικής παγκοσμιοποίησης. Κατά δεύτερο λόγο στην αρχιτεκτονική των κτηρίων και την εξ’αυτής  διαμόρφωση της αισθητικής των πόλεων που χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής, με ξεχωριστή μνεία στην πόλη της Τραπεζούντας. Στο τρίτο σκέλος, αναφέρθηκε στις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, με κυρίαρχες τις τοπικές κουζίνες της Ηπείρου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και βεβαίως την πλούσια γαστρονομική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας παράλληλα πως συνήθειες που αφορούν τα είδη και την παρασκευή των εδεσμάτων επηρέασαν  όχι μόνο τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και πολλούς από τους ευρωπαϊκούς λαούς. 
Στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου μεταξύ άλλων παρεβρέθησαν: ο Δήμαρχος της πόλης κος Γιάννης Καζάκος, η τέως Δήμαρχος κα Φωτεινή Σακελλαρίδου, η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κα Αντύπα Ολυμπία, η αντιδήμαρχος κα Τώνια Καλύβα, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Θεόδωρος Μετικαρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Έλλη Καζάκου, Βασίλειος Θώδας, Μιχάλης Κρασσάς, Μαρία Βαρσαμιδάκη,  Γεώργιος Γρίβας, Παναγιώτης Χρηστιάς, Κρανιώτης Χαράλαμπος, και ο Γ.Γ. του Δήμου κος Ευθύμιος Σκαρμούτσος. Επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κα Ξανθούλα Μετικαρίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου  Κρητών Ζωγράφου  κος Φώτης Νταουντάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Ζωγράφου κος Κώστας Καλύβας καθώς και ο τέως δημ. σύμβουλος κος Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κος Πέτρος Συμεωνίδης, ενώ τον τοπικό Τύπο εκπροσώπησε ο κος Μάκης Ραυτόπουλος.

n ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δραστηριότητες των σπουδαστών του τμήματος Ψηφιακής Φωτογραφίας




• Επισκεφθήκαν το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο φιλοξενήθηκε η Έκθεση Φωτογραφίας του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου ANSEL ADAMS. Η έκθεση αποτελείται από 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, και τα οποία παρέδωσε λίγο πριν από το θάνατό του, στη φροντίδα της κόρης του  Anne Adams – Helms.
Ο ANSEL ADAMS (1902 – 1984) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20 αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φυτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των Η.Π.Α. Στις απαράμιλλης ποιότητας και εξαιρετικής οξύτητας εικόνες του αποτυπώνει με μεγαλοπρέπεια την ομορφιά της αμερικανικής φύσης. Στις φωτογραφίες του ο Ansel Adams απέδωσε όλη την τονική κλίμακα από το λευκό μέχρι το μαύρο με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του γκρι, ώστε οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται για την τέλεια φωτογραφική τους σαφήνεια. Η τεχνοτροπία εκτύπωσης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ανέπτυξε ο ίδιος και έμεινε γνωστή ως θεωρία του «Ζωνικού Συστήματος» επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων.
• Πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση  στον Υμηττό, στη θέση Καλοπούλα, ώστε  να μπορέσουν να εξοικειωθούν στη  φωτογράφηση τοπίου, σε πραγματικές συνθήκες φωτισμού.

Εγκαίνια παραρτήματος του Α’ ΚΑΠΗ Ζωγράφου




Την Τετάρτη 21/4 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παραρτήματος του Α’ ΚΑΠΗ Ζωγράφου στην οδό Μπισκίνη 33. Ο Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος εγκαινίασε την νέα αίθουσα και τελέσθηκε ο Αγιασμός. Ακούστηκαν ωραία τραγούδια από την χορωδία του Α’ ΚΑΠΗ και προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά στους πολυάριθμους παρευρισκόμενους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Α’ ΚΑΠΗ κος  Σιορφανές, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ  Τώνια Καλύβα,  Γεράσιμος Μαρκάτος, Δημήτρης  Αμπαζής,  ο Αντιπρόεδρος του Α’ ΚΑΠΗ κος Δημήτρης  Μπίτσικας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ  Έλλη Καζάκου,  Γιάννης Βούρτσης, Βασίλης Θώδας, Κατερίνα Αλεξοπούλου, Θεόδωρος Μετικαρίδης, Λάμπρος Γούμενος,  Δημήτρης Μπουντούρης και Πρόεδρος του Β’ ΚΑΠΗ, Βασίλης Πολίτης , Μαρία Βαρσαμιδάκη,  Γιώργος Γρίβας, Γιώργος Βλαχογιάννης,  Παναγιώτης Κότσιφας,  Χαράλαμπος Κρανιώτης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Ευθύμιος Σκαρμούτσος. Τα μέλη του ΔΣ του Α’ ΚΑΠΗ  Βούρτση, Ζαμπούκου, Αλεξανδρόπουλος, Χελιδόνη, Φούκας. Τέλος, ο τοπικός Τύπος και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Παλαιών Ζωγραφιωτών, των Ποντίων, των Κρητών και των Αρκάδων.

Μεγάλη επιτυχία η παραμονή του Ηλυσιακού στην Α1 Μπάσκετ




Η παραμονή του Ηλυσιακού στην Α1, αποδεικνύει περίτρανα ότι ακόμη και σήμερα γίνονται θαύματα. Αν δεν είναι θαύμα άλλωστε η παραμονή της ομάδας με το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία, χτυπημένη μάλιστα από τόσα προβλήματα τραυματισμών, αδυνατούμε να βρούμε άλλες λέξεις για να προσεγγίσουμε αυτό που πέτυχαν φέτος οι Ιλισιώτες. 
Ο πρόεδρος του Ηλυσιακού, Γιάννης Στρέγλος, μιλώντας ήδη για το… αύριο της ομάδας τόνισε: «Η φιλοσοφία μας είναι δεδομένη και απόλυτα επιτυχημένη, οπότε θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Να δίνουμε ευκαιρία στα ελληνόπουλα να δείχνουν την αξία τους και να σταδιοδρομούν στην Α1. Δεν είμαστε απλά ενθουσιασμένοι αλλά υπερήφανοι με την εικόνα του Ηλυσιακού στα περισσότερα παιχνίδια της σεζόν που τελείωσε. 
Θεωρώ δε πως αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί θα είχαμε εξασφαλίσει την παραμονή μας νωρίτερα», ενώ καταλήγοντας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ιατρό κ. Τσούκα: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας, που ένας επιστήμονας εγνωσμένης αξίας, όπως ο ιατρός κ.Τσούκας, αποτελεί μέλος της οικογένειας του Ηλυσιακού. Η υγεία των παιδιών δεν βρίσκεται απλά σε καλά αλλά στα καλύτερα χέρια». 
Από την πλευρά του ο Στέργιος Κουφός τόνισε: «Ευχαριστώ τον Θεό γιατί τα τελευταία χρόνια μόνο χαρές μου δίνει στο τέλος κάθε σεζόν. Ειδικά φέτος συντελείται το απίστευτο στον Ηλυσιακό. Αυτή είναι η λέξη που καθορίζει τι έγινε φέτος. Πέρυσι ήταν θαύμα που αυτά τα παιδιά ανέβηκαν στην Α1, ίσως φέτος έγινε ένα μεγαλύτερο που η ομάδα σώθηκε. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην διοίκηση, η οποία έχει τσαγανό και πίστη και στηρίξει ομάδα με νεαρά παιδιά. Το καλοκαίρι όλοι με χτυπούσαν συμπονετικά στην πλάτη, καθώς το μπάτζετ μας ήταν αστείο μπροστά σε εκείνο των υπολοίπων ομάδων. Επιπλέον είχαμε την ατυχία να τραυματιστεί ο Πέτγουεϊ. Παρόλα αυτά με δουλειά και πίστη τα καταφέραμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους του Ηλυσιακού. Είμαστε οικογένεια. Δεν ξέρω τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, όμως, το μοντέλο του Ηλυσιακού αξίζει συγχαρητηρίων».

Μεγάλες επιτυχίες του ΓΑΣ Ιλισός στη Βοστώνη

Μεγάλες επιτυχίες από τις αποστάσεις του συλλόγου μας το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Απριλίου. Η Ντενίζ Δημάκη κέρδισε τον αγώνα των 10.000 μ. του Μ. Αλεξάνδρου. Η Μαρία Πουλουπάτη κέρδισε τον Μαραθώνιο της ίδιας διοργάνωσης. Στον αγώνα των 10.000 μ. ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης κατέκτησε την 5η θέση. Στον διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης η αθλήτρια μας Φιλίππα Πουλίδου τερμάτισε σε χρόνο 3.02.45


Διασυλλογικά παίδων - κορασίδων 2010


Στα Διασυλλογικά παίδων-κορασίδων της Κυριακής στις 11-4-2010 έχουν ως εξής:
1500 παίδων: 1ος Πιτσιώλης Χαράλαμπος, 3ος Γκούρλιας Μάρκος, 5ος Αράπης Κων/νος 
10.000μ Βάδην παίδων: 1ος Βαϊτσης Ιωάννης
800 μ. παίδων: 4ος Αράπης Κων/νος
3.000 μ. παίδων: 1ος Πιτσιώλης Χαράλαμπος, 4ος Μαλτέζος Λάμπρος 
400 μ. κορασίδων: 4η Δημητριάδη Μαρία
1500 μ. κορασίδων: 2η Μαρματάκη Μαριάνθη, 4η Πασπάτη Δανάη         
5.000 μ. βάδην κορασίδων: 1η Βαϊτση Ευαγγελία
800 μ. κορασίδων:  2η Μαρματάκη Μαριάνθη, 3η Δημητριάδη Μαρία  
3.000 μ. κορασίδων: 2η Αράπη Ελένη, 3η Πασπάτη Δανάη    
Η ομάδα μας πήγε πολύ καλά, στις περισσότερες συμμετοχές είχαμε μετάλλια και ρεκόρ και το σωματείο μας πήρε την 5η θέση.

3o Eνωσιακό Πρωτάθλημα της ΙΑ Ενωσης


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 3ο Ενωσιακό Πρωτάθλημα της ΙΑ Ένωσης, κατηγορίας αγόρια – κορίτσια 14 και 18 ετών, που διοργάνωσε ο Δήμος Ζωγράφου και ο Όμιλος Αντισφαίρισης Γουδή από τις 26 έως 29 Μαρτίου στο Αθλητικό Κέντρο αντισφαίρισης στο Γουδή. Για μια ακόμα φορά το πάρκο στο Γουδή γέμισε από διψασμένους για διάκριση τενίστες από όλη την Αττική.
Νικητής στα αγόρια 14 ήταν ο Μικι Πιετρο του Ο.Α Βουλιαγμένης Μικροί Άσσοι με δεύτερο τον Ζαρίφη Αναστάσιο του ίδιου ομίλου. Την Τρίτη θέση πήραν οι: Ξενουλέας Φώτιος του Α.Ο.Α. Παπάγου και Τασούλης Βασίλειος του Α.Ο.Α. Ηλιούπολης.
Στα αγόρια 18 νικητής ήταν ο Σύψας Γεώργιος του Ο.Α. Γλυφάδας και δεύτερος ο Χατζημπιλαδέρης Νικόλαος του Α.Ο.Α. Ηλιούπολης. Στην Τρίτη θέση ακολουθούν οι: Κτιστάνης Αθανάσιος του Α.Ο.Α. Ηλιούπολης και Κόντζογλου Θάνος του Ο.Α. Γουδή.
Τέλος, στα κορίτσια 18 νικήτρια ήταν η Σκλαβούνου Βασιλεία του Ο.Α. Γουδή, δεύτερη η Ζέγγου Νιεβιαντομσκα Σοφία του Α.Ο.Α. Ηλιούπολης και Τρίτη η Πότση Ζωή του Ο.Α. Γουδή.
Μετά τους τελικούς που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, ακολούθησαν οι απονομές των νικητών, από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Καζάκο και τον Πρόεδρο του Ο.Α. Γουδή κ. Μάκη Βλαχογιάννη και δεξίωση που παρακολούθησαν πολλοί υποστηρικτές του αθλήματος.