Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΜΠΑΡΑΖ ΕΡΓΩΝ
ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
από 8 έως 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Η πολυχρόνια, επίπονη και επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή 1.600 θέσεων υπογείων γκαράζ,  του Μουσικού Μεγάρου της πόλης  και του Κοινωνικοπολιτιστικού Μελάθρου αυτής, γίνεται ήδη πραγματικότητα.

Τα έργα αυτά εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ  (τμήμα κατασκευών) ως «Μελέτη – Κατασκευή – Αυτοχρηματοδότηση και παραχώρηση εκμετάλλευσης Υπογείου Σταθμού Αυτοκινήτων» για τις πλατείες Μερκάτη, Ελευθερίας, Νεκροταφείου, Άνοιξης και ως «Μελέτη – Κατασκευή – Αντιπαροχή Ακινήτων και Υπογείων θέσεων στάθμευσης» επί των Ο.Τ. 261 και 142, καθώς και τους Ο.Τ. 354 και 119 του Δήμου μας.
Εκτός από τις εγκρίσεις αυτές έτυχαν της έγκρισης και της θεώρησης μελετών, των όρων και τευχών δημοπράτησης, των τευχών του προϋπολογισμού και των συναφών εγγράφων από το Συμβούλιο Δημ. Έργων της Περιφέρειας Αττικής, όπου ορίζεται ότι η δημοπρασία (διεθνής Διαγωνισμός) θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3669/2008.
Όλες οι δημοπρατήσεις αυτές γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς και από της ημέρας της προκήρυξης του διαγωνισμού μέχρι της ημέρας της δημοπρασίας μεσολαβούν εξήντα (60) μέρες.
Επομένως ΟΛΕΣ οι δημοπρατήσεις αυτές, ξεχωριστά η κάθε μία θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 15/9/2009, οπότε και θα αρχίσουν διαδικασίες ανάδειξης των αναδόχων των έργων. Πιστεύεται ότι αυτές θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες και οι ανάδοχοι θα υπογράψουν με το Δήμο τον Δεκέμβριο του 2009.
Παράλληλα με τις δημοπρατήσεις των γκαράζ γίνεται και η δημοπράτηση του μεγάλου έργου «ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ στην ΠΟΛΗ», που περιλαμβάνει αναπλάσεις Κοινοχρήστων χώρων επί των οδών Αλκαίου και Γαζίας (Άλσος Συγγρού), πλατείας Κολοκοτρώνη  (Γουδή) και τις παιδικές χαρές: Γκανογιάννη - Γ. Παπανδρέου και Ζώγκου - Χρυσίππου και Ελ. Βενιζέλου.
Η προέγκριση του έργου αυτού έγινε στις 6-4-2009, ακολούθησε η αποδοχή των όρων της απόφασης ένταξης για την πόλη με προϋπολογισμό 2.000.000 ΕΥΡΩ συγχρηματοδοτούμενο από το Δημόσιο (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Έως το τέλος του έτους δημοπρατούνται δύο καινούργιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί (Γαλήνης και Λυκάβου), οι οποίοι θα αποτελέσουν πρότυπο σταθμών για την Πόλη και την περιοχή μας. Λεπτομέρειες έχουμε εκθέσει σε προηγούμενο φύλλο μας.
Επίσης είναι έτοιμη η μελέτη ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 68 στρεμμάτων στο ΓΟΥΔΗ και ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ της κοίτης του ΙΛΙΣΣΟΥ ποταμού που αρχίζει από την Κατεχάκη και καταλήγει στο ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ (49 στρέμματα).
Ο Δήμος θα προχωρήσει αμέσως στη Δημοπράτηση και του ΠΡΑΣΙΝΟΥ αυτού ΕΡΓΟΥ, μετά μικρή διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από τη δασική Υπηρεσία, όπως απαιτεί ο Νόμος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η εξασφάλιση και αξιοποίηση και των 68 αυτών στρεμμάτων πρασίνου δεν αποτελεί μόνον ανάπλαση της υπόλοιπης περιοχής ΓΟΥΔΗ, αλά αποτελεί ήδη και ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.
Τέλος, ο Δήμος ετοίμασε και υποβάλει μελέτη κ.λ.π. στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ και στον άξονα προτεραιότητας «Αναζωογόνηση Αστικών περιοχών» και στην κατηγορία «Ολοκληρωμένες Αστικές παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας» (ΕΣΠΑ) για την χρηματοδότηση του έργου «Αναζωογόνηση της Ανάπλασης των οδών Πάλμε – Πιερράκου – Περιάνδρου – Δαμασίππου - Πλατεία Μπότσαρη - Χαρ.Μούσκου» (Δεύτερο πακέτο πράσινης πόλης).
Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται σε 4.950.000 ΕΥΡΩ  και η έγκρισή του αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2009.