Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α (Η1Ν1)

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α (Η1Ν1)


Μερικές πληροφορίες για τη μάστιγα της χρονιάς, τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), θα βοηθήσουν για ψυχραιμότερη, ρεαλιστικότερη και καλύτερη αντιμετώπιση, μακριά από πανικό και λανθασμένες αντιδράσεις. Μια επιδημία από ιούς της γρίπης εμφανίζεται κάθε 30-40 χρόνια και απειλεί το ανθρώπινο γένος. Τόσα χρόνια πέρασαν από την επιδημία της ασιατικής με τα εκατομμύρια θύματα, όμως σ’ αυτά τα τριάντα χρόνια η Ιατρική αντιμετώπιση (φάρμακα: αντιιικά..) και η νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν κάνει τεράστια άλματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΗ

Είναι μια μεταδοτικη νόσος που οφείλεται στους τύπους συνήθως Α ή Β και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις συμμετοχής του αναπνευστικού συστήματος. Βήχας, ρίγη, καταρροή, δύσποινα, υπερπυρεξία, κεφαλαλγία, αρθραλγίες, κακουχία. Μεταδίδεται 1-2 ημέρες πριν εκδηλωθεί η νόσος και διαρκεί η μετάδοση ακόμη 6-8 ημέρες.
Ο αντιγονικός τύπος είναι Α-Η1Ν1. Οι κύριοι ξενιστές αυτής της γρίπης είναι οι χοίροι από τους οποίους μολύνονται οι άνθρωποι και εν συνεχεία μολύνονται πλέον μεταξύ τους, από τα σταγονίδια που παράγονται όταν φτερνίζονται ή βήχουν. Ο ιός ζει εκτός των ζωντανών κυττάρων 2 εβδομάδες περίπου και εδώ ακριβώς είναι ο κίνδυνος μετάδοσης από μολυσμένα αντικείμενα, πετσέτες, χαρτομάντηλα, πόμολα πόρτας κ.λ.π. Η επώαση διαρκεί 1-3 ημέρες και η θεραπεία πρέπει να περιορίζεται, εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές, σε αντιπυρετικά, παυσίπονα, αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, άφθονα υγρά, ελαφρά διατροφή και ανάπαυση.

ΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ

Κυρίως την πνευμονία όταν είναι πρωτοπαθής από τον ιό. Αυτή παρουσιάζεται αμέσως με τη νόσο και είναι πολύ επικίνδυνη. Αν είναι δευτεροπαθής παρουσιάζεται στην αποδρομή της γρίπης, είναι βακτηριδιακή με ένοχο κυρίως τον πνευμονιόκοκκο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εισαγωγή σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα είναι απαραίτητη και αναγκαία για αντιμετώπιση επιπλοκών και θεραπεία.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), που χαρακτηρίζεται από τη μεταδοτικότητά της, όταν σκεφτεί κανείς ότι οι ιοί της γρίπης χρειάζονται πάνω από 6 μήνες για να εξαπλωθούν, σήμερα έχουμε πανδημία του ιού Α-Η1Ν1 σε λιγότερο από 6 εβδομάδες.
Τέλος, επειδή η υπερβολή είναι χαρακτηριστική του λαού μας, υπάρχει μέχρι στιγμής η βεβαιότητα ότι αυτή η επιδημία είναι πολύ μεταδοτική αλλά όχι επικίνδυνη, θυμηθείτε τον πανικό που ενέσπειραν τα Μ.Μ.Ε. στη γρίπη των ορνίθων.
Ψυχραιμία, σχολαστική καθαριότητα και ενεργείτε πάντα με τις οδηγίες του υπευθύνου Υπουργείου και του οικογενειακού σας γιατρού.
Αντιμετωπίστε και αυτή την επιδημία της γρίπης όπως και τις ετήσιες εποχιακές, πείτε ένα όχι στην υπερβολή, που ενδιαφέρει συνήθως φαρμακευτικές βιομηχανίες η δημοσιοποίηση ειδήσεων, που προκαλούν τον πανικό.
Να θυμάστε πάντα ότι για την υπερβολή δεν υπάρχει ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο.
Αποφεύγετε συγκεντρώσεις πολλών ατόμων κυρίως σε κλειστούς χώρους και γίνετε σχολαστικοί ως προς την καθαριότητα.
Πλένετε τα χέρια σας, πλένετε τα χέρια σας, πλένετε τα χέρια σας.

Γ. ΚΑΖΑΚΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Dr. Δ. ΑΜΠΑΖΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ