Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ
Πληροφοριακό σύστημα
ευφυούς ενεργειακής διαχείρισης
Το πρώτο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα


Ο Δήμος Ζωγράφου διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009 στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, από εκπροσώπους δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και πλήθος Δημοτών και πολιτών, την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2009 – 2011» από το Δήμαρχο Ζωγράφου Γιάννη Καζάκο και τα εγκαίνια της λειτουργίας του πρώτου Πληροφοριακού Συστήματος «Ευφυούς» Ενεργειακής Διαχείρισης στην Ελλάδα, το οποίο και εγκαινίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.


Την εκδήλωση άνοιξε η Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα ανάπτυξης του Δήμου Ζωγράφου, κα Κυριακή Οικονομάκη, με γενικό χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και εισαγωγή, ως προς τη θεματική δομή της εκδήλωσης.
Η κα Οικονομάκη ενημέρωσε για το πώς «γεννήθηκε» το πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου «ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2009-2011» μέσα από τη συνταύτιση της  θέλησης των Δημοτών και της πολιτικής βούλησης του Δημάρχου, αλλά και για το πώς οργανώθηκε το πρόγραμμα από τα στελέχη του Δήμου μέσα από συνεργασίες με επιστημονικούς και λοιπούς (εγχώριους και ξένους) φορείς, ώστε να συνάδει απόλυτα με τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες, τις οδηγίες της Ε.Ε και τις ενεργειακές πολιτικές του ΥΠΑΝ.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ζωγράφου κος Γιάννης Καζάκος πήρε το λόγο και, αφού πρώτα καλωσόρισε τον Υπουργό, την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλη, κα Μελίνα Σουμέλα, την εκπρόσωπο του WWF Ελλάδος κα Ντόρα Πετρουλά και τους εκπροσώπους του INTELEN GROUP (οι οποίοι εγκατέστησαν το πρώτο ευφυές ενεργειακό πληροφοριακό σύστημα στο δημαρχείο), παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξη του προγράμματος του Δήμου, ως προς τους τρείς άξονες ανάπτυξης.
Τον άξονα εσωτερικών δράσεων του Δήμου από ιδία μέσα και συνεργασίες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως η εγκατάσταση που εγκαινιάστηκε, αλλά και ενεργειακά σεμινάρια σε σχολεία του Δήμου και στο δημοτικό προσωπικό, τη συμμετοχή σε προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπως στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του ΥΠΑΝ και στη ψηφιακή σύγκλιση και τέλος σε διακρατικά ευρωπαϊκά διακρατικά, όπως κατατέθηκε πρόταση στο πρόγραμμα «CIP IEE 2009» στο πλαίσιο του INTELLIGENT ENERGY EUROPE, στο οποίο ο Δήμος Ζωγράφου είναι LEADER.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων ανέφερε τα εξής:
«Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Ζωγράφου. Γιατί σήμερα κάνει ακόμα ένα βήμα για να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Κάνει ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, ο Δήμος Ζωγράφου, αποκωδικοποιεί το ενεργειακό αποτύπωμα του δημαρχείου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, να πληροφορηθεί από το Internet, ανά πάσα στιγμή, την ενέργεια που καταναλώνεται στο κτίριο. Το να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε ενέργεια, για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά μέτρα εξοικονόμησης. Με άλλα λόγια, οι νέες τεχνολογίες τίθενται στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος, καταδεικνύοντας με το καλύτερο τρόπο πώς ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να προχωρήσουν μαζί.»
Η ειδική σύμβουλος του ΓΓ, κα Μελίνα Σουμέλα παρουσίασε το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και άλλα προγράμματα, όπως το «ΑΛΛΑΖΩ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ» του ΥΠΑΝ.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του επιστημονικού υπεύθυνου της INTELEN και καθηγητή του ΕΜΠ κ. Βασίλειου Λούμου.
Στο τέλος του χαιρετισμού του κυρίου καθηγητή, έλαβαν χώρα τα ψηφιακά εγκαίνια του πρώτου Ευφυούς Ενεργειακού Πληροφοριακού Συστήματος από τον Υπουργό και το Δήμαρχο, του οποίου οι ενεργειακές πληροφορίες παρουσιάστηκαν και ήτανε προσβάσιμες στο κοινό, διαμέσου infokiosk αφής τελευταίας γενιάς.
Η παρουσίαση των εν λόγω υπηρεσιών έγινε από τον υπεύθυνο της INTELEN κ. Βασίλειο Νικολόπουλο, ο οποίος απέδωσε τη χρηστικότητα και τη σπουδαιότητα της ψηφιακής ενεργειακής αποτύπωσης για την ενεργειακή πολιτική του Δήμου, ως προς την ποσοτικοποίηση και αξιολόγηση της ενεργειακής πληροφορίας για τις βέλτιστες παρεμβάσεις, ως προς την εξοικονόμηση (π.χ στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»).
Ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της INTELEN κ. Δημήτριος Γερογιάννης παρουσίασε τη σπουδαιότητα της ενεργειακής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών μέσα από την καθημερινότητα μας και την αναγκαιότητα της ανάπτυξης μίας ενεργειακής κουλτούρας με κεντρικό άξονα την εξοικονόμηση και την ορθή χρήση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εκπροσώπου του WWF Ελλάδος, κας Ντόρας Πετρουλά, η οποία παρουσίασε την οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση των συνεπειών τής μη εξοικονόμησης και της μη ορθής χρήσης της ενέργειας και έκλεισε με το cocktail που παρέθεσε ο Δήμαρχος στους προσκεκλημένους και τους δημότες.