Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Ο εφιάλτης της φωτιάς ξανακτύπησε...


ΦΩΤΟ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ» ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ


Ο εφιάλτης της φωτιάς
ξανακτύπησε...


Ο αδηφάγος δράκοντας με τις πύρινες γλώσσες ξύπνησε από τον λανθάνοντα ύπνο του κα απογύμνωσε τη βόρεια Αττική από κάθε βλάστηση σε έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων.

Παράλληλα απογύμνωσε και το όλο σύστημα δασοπροστασίας που διαθέτουμε, καταδεικνύοντας τις παθογένειες αυτού και την ελλειματική επαγγελματική στελέχωσή του.
Είναι αδιανόητο μία φωτιά να ξεσπάει από την Παρασκευή το απόγευμα σε ευαίσθητη περιοχή (Σέσι Γραμματικού), που φυλάσσεται μάλιστα ειδικά από αστυνομικές δυνάμεις λόγω δημιουργίας πλησίον εκεί ΧΥΤΑ και να εμφανίζονται τα κατάλληλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης το Σάββατο το πρωί μετά τις 8 π.μ. Δηλαδή τότε που η φωτιά, από τους σφοδρούς ανέμους είχε αναπτυχθεί, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε ανεξέλεγκτη.
Ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν επαγγελματικά υπεύθυνοι απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, φαίνεται ότι και οι προϊστάμενοι της Πολιτικής προστασίας δεν έλεγξαν ή δεν πίεσαν τους αρμοδίους της Πυροσβεστικής, να δράσουν εγκαίρως. Εκτός εάν η... δημοκρατική διαδικασία του σαβουαρ-βίβρ είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη στις υπηρεσίες αυτές, μέχρι σημείου διαστροφής.
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ πίσω σε εκπαίδευση και οργάνωση από τις άλλες χώρες του Εξωτερικού. Ο εθελοντισμός, που στο εξωτερικό υπερτερεί του επαγγελματικού προσωπικού της Πυροσβεστικής, εδώ είναι υποτυπώδης. Στο εξωτερικό οι κάτοικοι, όλοι σχεδόν, γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν κυρίως τα αστικά περιστατικά και περνούν από εξετάσεις που περιλαμβάνουν φυσικές δοκιμασίες, ψυχοτεχνικά τεστ και ιατρικές εξετάσεις. Συγχρόνως είναι ασφαλισμένοι από παρεμφερή της συμμετοχής στην πυρόσβεση ατυχήματα.
Εδώ επαφιέμεθα στην ευσυνειδησία κάποιων κατ’ εξαίρεση υπευθύνων υπαλλήλων και μένουμε.....ευχαριστημένοι.