Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θριάμβευσε η επιμονή, η συνέπεια και ο προγραμματισμός
του Δημάρχου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΖΑΚΟΥ. 
Έκλεισε στόματα και αιφνιδίασε 
όλους όσους διέδιδαν στους εργαζόμενους 
της Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ.
ματαίωση της μονιμοποίησής τους

ANAΓΚΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από το 2000, με την ισχύ διαφόρων προγραμμάτων πρόσκαιρης εργασίας, κυρίως του ΟΑΕΔ, προσελήφθηκαν μέχρι το 2004 και κατά τη διάφορα χρονικά διαστήματα πολλοί άνεργοι νέοι και νέες. Όταν τελείωνε ο χρόνος εργασίας τους, που ήταν ορισμένου χρόνου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έπρεπε να φύγουν.
Τότε επενέβη ο Δήμαρχος κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ και έκανε παράτυπα ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν οι εργαζόμενοι αυτοί.
Αυτό έγινε και δεύτερη φορά έτσι ώστε οι προσληφθέντες για συγκεκριμένο και μικρό χρονικό διάστημα, να συμπληρώσουν συνεχή 24μηνη εργασία, ενώ συγχρόνως το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφιζε πρόταση του Δημάρχου, που πήρε στα χέρια του ο κάθε εργαζόμενος ότι οι εργαζόμενοι αυτοί στην εργασία που κάνουν «πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου».
Αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε ότι όταν ο Δήμαρχος ευεργετούσε τους εργαζόμενους με τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους κ.λ.π., απειλείτο από πολλούς αντιπολιτευομένους ότι θα τον στείλουν στον Εισαγγελέα για «παράβαση καθήκοντος». Και ας μην ξεχνάμε ότι τότε ήτο Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Έτσι βρήκε τους εργαζόμενους στη Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ. το 164/2004 Πρ. Διάταγμα (Παυλόπουλου) με 24μηνη συνεχή υπηρεσία και έδωσε τη δυνατότητα στο Δήμαρχο και το Δ.Σ. να μετατρέψουν την ορισμένου χρόνου εργασία τους σε Αορίστου Χρόνου στη Δημοτική Επιχείρηση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το ΑΣΕΠ.
Τότε και μόνο εξασφαλίστηκαν από τον κίνδυνο απολύσεώς τους από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι.
Η νομική αυτή θέση των εργαζομένων έμεινε μέχρι τη δημοσίευση, τον Μάιο του 2006, του Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου προβλέπεται η διάλυση υπό προϋποθέσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων και δυνατότητα μεταφοράς των εργαζομένων στους Δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα αυτών και στις νέες μορφές επιχειρήσεων που προβλέπει ο Νέος Κώδικας, δηλαδή τη μορφή ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ των ΟΤΑ.




Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ μας ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ και ΥΠΕΥΘΥΝΗ στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ επί του ΘΕΜΑΤΟΣ, από τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2005.
Έπρεπε να ήταν παρόντες ΟΛΟΙ οι πολίτες του Δήμου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27-7-2009, όπου ο Δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ εισηγήθηκε «με χαρτί και με μελάνι», λεπτομερώς, αιτιολογημένα, προσωπικά την τοποθέτηση κάθε συμβασιούχου στις μόνιμες πλέον θέσεις τους.
Αισθήματα έξαρσης, υπευθυνότητας, ανθρωπιάς, συγκίνησης, υπερκομμματικής και υπερπαραταξιακής συμπεριφοράς, δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Ο Δήμαρχος κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να κρατήσει στη δουλειά παιδιά ΑΜΕΑ, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια  εκτός Δημοτ. Επιχειρήσεων και εκτός Δήμου θα έμεναν χωρίς δουλειά.

«Δεν αντέχω να δω αυτά τα παιδιά (αδύναμα σωματικά, πνευματικά, ψυχολογικά, από ναρκωτικά κ.λπ.) να μένουν στους δρόμους. Γιατί είναι βέβαιο ότι κανένας δεν θα τους προσλάβει ποτέ».

Πρόκειται για 59 εργαζόμενους ΑΜΕΑ και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού είναι μεγάλη. Πολύ περισσότερο που τώρα όλοι οι παλαιοί συμβασιούχοι της Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ., θα έχουν αύξηση των αποδοχών του κατά 40% απ’ ότι έπαιρναν.

«Πρέπει όλη η κοινωνία, ΟΛΟΙ μας, έλεγε ο Δήμαρχος, να αναλάβουμε αυτή τη δαπάνη. Αποτελεί κοινωνικό μας καθήκον». 
Και το έκανε.

Το επίτευμα αυτό, όμως:
προϋποθέτει οικονομικούς και λογιστικούς υπολογισμούς, αναδιαρθρώσεις προγραμμάτων, αιματηρές οικονομίες σε δαπάνες, εξοικονομήσεις εσόδων από τους παρακρατηθέντες πόρους που άρχισε από την αρχή του 2009 να αποδίδει στους ΟΤΑ η Κυβέρνηση και μελλοντικούς σχεδιασμούς.
Έγινε και αυτό και ο Δήμαρχος ανέφερε σουμαρισμένα τα οικονομικά στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα της μονιμο-ποίησης ΟΛΩΝ των συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι τοποθετούνται στις δύο εταιρείες του Δήμου, δηλ. στην ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (70 άτομα) και στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΜΑΞΙΑΔΗΖ Α.Ε. 12 άτομα), στο Δήμο και στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου (190 άτομα).

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Όπως προκύπτει και από το φύλλο μας του Νοεμβρίου 2008 (τεύχος 37), η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου στην άλλη ιστορική συνεδρίαση του Δ.Σ. της  4-11-2008 για κάλυψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων της Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ.
Δηλαδή καταψήφισε την πορεία των συμβασιούχων εργαζομένων της Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ. και των μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ώστε να μην έχουν τη συμερινή ευτυχή κατάληξη. Στο Δ.Σ. της 27-7-2009 η Αριστερή Αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων κ α τ α ψ ή φ ι σ ε  την πρόταση μονιμοποίησης του Δημάρχου, με μη σοβαρή αιτιολογία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την ψ ή φ ι σ ε  με κάποια επιφύλαξη, που αφορούσε αναφορά του Σωματείου των μονίμων μεροληπτική για δύο άτομα που δεν ήταν βάσιμη.

Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπ’ αριθμόν 36309, 36409 και 36509 έγινε η μεταφορά του προσωπικού της Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ. και των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών σε Κ.Ε.ΔΗ.Ζ., ΜΑΞΙΑΔΗΖ και σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού.
Οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν ήδη και συμπληρώνονται από τα δικαιολογητικά στοιχεία που απαιτεί ο Νόμος, τα οποία πρέπει να συνοδέψουν τις αποφάσεις στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ώστε να εγκριθούν και από εκεί να οδεύσουν για δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πιστεύεται ότι και τυπικά η τελευταία αυτή δημοσίευση θα γίνει εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2009.



Η... ΟΜΗΡΙΑ
Κάποιοι ανόητοι από την αντιπολίτευση ή από τους συνδικαλιστές επιχείρησαν ή επιχειρούν να αναμασήσουν την εύκολη λέξη της ομηρίας.Επί... αυτής ο Δήμαρχος είπε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο:
«Ακούσθηκε περί ομηρίας των εργαζομένων.  Δέκα χρόνια τώρα άκουγα να λέτε να κάνουμε διαγωνισμό, να πάρουμε μόνιμο προσωπικό. 
Το έλεγαν όλες οι παρατάξεις! Εδώ είναι οι ανακοινώσεις σας και οι θέσεις σας στα Δημοτικά Συμβούλια. Το ίδιο και οι ανακοινώσεις του Σωματείου των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου.
Όμως οι συνεργάτες μου και εγώ δεν κουραστήκαμε να λέμε ότι αν θα κάνουμε διαγωνισμό για μόνιμες θέσεις, σημαίνει ότι αυτό θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και το 95% των θέσεων θα καλυφθούν από ετεροδημότες και οι συμβασιούχοι θα μείνουν εκτός. 
Και αυτό κάποιοι προλαλήσαντες το λένε πολιτική ομηρία και είναι προκλητικοί, όταν επί 20 χρόνια είχαν μονοπώλιο εισόδου στο Δήμο μονοκομματικό (προ του ΑΣΕΠ).  
Ενώ εμείς δεν κάνουμε καμία διάκριση.  Γνωρίζετε όλοι σας ότι είστε από όλες τις παρατάξεις, από όλα τα κόμματα, από όλες τις τάσεις.
Λέτε για πολιτική ομηρία, όταν δώσαμε δουλειά σ’ όλους που είχαν ανάγκη, στους δημότες μας. Τους κατοχυρώσαμε, τους κάναμε αορίστου χρόνου, χωρίς τη σύμπραξη ή τη συμπαράσταση της Αντιπολίτευσης ή του Σωματείου των μονίμων, ενώ ήταν στον «αέρα» και τώρα τους κάνουμε μόνιμους, σε μια διαδρομή μελετημένη 5 και 6 ετών και αυτό εσείς το λέτε ομηρία; 
Εάν σας είχαμε ακούσει κ α ν έ ν α ς  δεν θα είχε τη σημερινή προοπτική και σιγουριά. Ούτε θα βρισκόταν κανένας στην αίθουσα αυτή. 
Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά με τι στοργή, με τι φροντίδες και με τι αγάπη τους περιβάλλαμε για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν».