Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 30/11/2009 συζήτησε μεταξύ άλλων και έλαβε απόφαση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το έτος 2010.
Είναι γνωστόν ότι τα τέλη αυτά καθορίζονται κάθε χρόνο και σύμφωνα με το Νόμο, το ύψος τους επιβάλλεται ανάλογα με τις δαπάνες του Δήμου που πραγματοποιεί στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό της πόλεως.
Γι αυτό τα τέλη αυτά λέγονται ανταποδοτικά, δηλ. όσα εισπράττεις τα ανταποδίδεις στις δυο αυτές κατηγορίες, όσα εισπράττεις τόσα πρέπει να δαπανήσεις.
Εάν εισπράξεις λιγότερα και δαπανήσεις περισσότερα τότε διαπράττεις το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Πλέον των πειθαρχικών συνεπειών.
Και είναι λογικό κανένας Δήμαρχος να μη θέλει να επιβάλει κάποιο τέλος, εάν τα έσοδά του καλύπτουν τις δαπάνες του. Όταν επιβάλει τέλος είναι φανερό ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί οι αναγκαίες δαπάνες του υπερβαίνουν τα έσοδά του.
Και κανένας Δήμαρχος δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί το πολιτικό κόστος μιας, έστω και μικρής, επιβάρυνσης στο βαλάντιο των συμπολιτών του, όταν αυτό μπορεί να το αποφύγει.
Αυτά ετέθησαν και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωστά κάθε χρόνο, και η διοίκηση του Δήμου ανέμενε τη δίκαιη κριτική στην πρότασή της να αυξηθούν εφέτος τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 5%, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες των υπηρεσιών αυτών από τα αντιστοιχούντα έσοδά τους.
Αντί συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης κριτικής επί των συγκεκριμένων προτάσεων με αριθμούς και στοιχεία της Δημοτικής Αρχής, η Αντιπολίτευση σύμπασα άρχισε να μιλάει για την οικονομική κρίση, για την οικονομική συγκυρία, για τη φτώχεια μας και να προτείνει ΜΗΔΕΝΙΚΗ αύξηση, όπως είπαν ότι έκαναν ορισμένοι Δήμοι.
Κανένας, όμως δεν υποστήριξε ή επέδειξε κονδύλια δαπανών μη απαραίτητα ή μη αναγκαία ή μη δικαιολογούντα τις δαπάνες του προσεχούς έτους.
Ως εκ τούτου η κουβέντα γινόταν για να γίνεται. Όταν δε δυο παρατάξεις ζήτησαν και τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%, χωρίς λόγο και υπευθυνότητα, ο Δήμαρχος τους βγήκε κυριολεκτικά από τα Αριστερά, τους έκανε μάθημα Αντιπολίτευσης, πως μπορεί να σκέπτονται, πώς να ενεργούν υπεύθυνα, πως πρέπει ν' αντιμετωπίσουν την αύξηση του μισθολογίου των συμβασιούχων κατά 40%, που φέτος μονιμοποιήθηκαν (260 εργαζόμενοι) και με ποιο τρόπο έπρεπε να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.
Τους είπε ο Δήμαρχος: « Όταν μια Διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα, πρέπει να στεκόμαστε με υπευθυνότητα. Να μην αναμηρυκάζουμε αυτά που κάθε χρόνο αναμηρυκάζουμε. Εκείνο που περίμενα να θίξετε και δεν το κάνατε είναι το ότι πρέπει να είδατε ένα υπόλοιπο ταμειακό που έχουμε και δεν το αξιολογήσατε καθόλου, δεν το κριτικάρατε, δεν το φέρατε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα σοβαρό σημείο που μπορούσατε να ανοίξετε μια κουβέντα και να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση, ούτε το πιάσατε καθόλου».
Αυτή η έλλειψη σοβαρότητος συνοδεύει όλες τις πράξεις της αντιπολιτευτικής μας ζωής.
Τις προάλλες μέλη του Δ.Σ από την Αντιπολίτευση πλαισίωσαν τους αντιεξουσιαστές για να μην γίνουν οι δημοπρασίες για τα ΓΚΑΡΑΖ.
Έτσι, απεδείχθη ότι η αύξηση των Δημοτικών Τελών κατά 5% αποτελούν αναγκαία συνεισφορά των συμπολιτών μας στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των παραπάνω Υπηρεσιών της καθαριότητος και του ηλεκτροφωτισμού.
Να μην το κάνουμε σαν τον Αλογοσκούφη που μείωνε τους συντελεστές της φορολογίας, αύξανε τις φοροαπαλλαγές και ήθελε να έχει και περισσότερα έσοδα. Κοντά στο νου κι’ η γνώση, συνηθίζει να λέγει στο Δ.Σ ο Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος.