Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

«ΠΕΝΤΕ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»



ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» ΑΠΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Με αφορμή τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», πήραμε συνέντευξη από τον Δημοτικο Συμβουλο και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου κ. Θεόδωρο Μετικαρίδη.

Ερ: Κύριε Μετικαρίδη, ένας νέος κύκλος πνευματικών εκδηλώσεων ξεκίνησε και εξελίσσεται στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», με το γενικό τίτλο «Πέντε εβδομάδες πριν  τα Χριστούγεννα». Ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του κύκλου;

Απ: Η γλυκιά προσμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς,  οδηγεί  στο δρόμο των ονείρων, της ψυχικής αγαλλίασης, της χαράς και της ευτυχίας. Η γέννηση του Θεανθρώπου, ξαναγεννά μέσα μας την ελπίδα, την αγάπη, την προσδοκία, την αισιόδοξη ματιά και τη δύναμη να παλέψουμε, να κερδίσουμε τη ζωή μας. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγραφου συνεργαζομενο με το Μουσειο Ελληνικου Θεατρου Σκιων εισάγει στο κλίμα αυτό των Χριστουγέννων τους δημότες μας, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους, , διοργανώνοντας  σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο «Πέντε εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα». Βεγγέρες, χριστουγεννιάτικα παραμύθια, παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, Καλαντάρι, ξεκινώντας από 22 Νοεμβρίου μας οδηγούν προς τα Χριστούγεννα.

Ερ: Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμμετοχή των παιδιών σε πνευματικές εκδηλώσεις και πώς το επιτυγχάνετε;

Απ: Τα Χριστούγεννα είναι κατ’ εξοχήν γιορτή των παιδιών. Η συμμετοχή τους, ταυτοχρονα με τους γονείς τους, είναι και αθρόα και σημαντική. Θα πρέπει κανείς να δει με πόση προσοχή και χαρά παρακολουθούν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια, ή τις παραστάσεις του Καραγκιόζη και θα καταλάβει αμέσως, τη σημασία και τη σημαντικότητα της διοργάνωσης των διαδραστικων αυτων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Ερ: Πώς αποδέχεται το κοινό της πόλης αυτά τα προγράμματα;

Απ: Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ως γνωστόν διοργανώνει με τα τμήματα που διατηρεί πολλές εκδηλώσεις (θεατρικά, χορευτικά, ζωγραφική, φωτογραφία κλπ). Ιδιαίτερα στο «Μουσείο Κοτοπούλη»,  με τη φροντίδα του κ. Ιερωνυμίδη, διοργανώνονται εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν πάντοτε την προαγωγή του πολιτισμού και της τέχνης. Αυτές λοιπον τις εκδηλώσεις το κοινό,  τις αγκαλιάζει κάθε φορά με ζεστασιά, αγάπη και ζωηρο ενδιαφέρον.

Ερ: Μεταξύ των θεατών-ακροατών παρατηρησαμε οτι  παρευρισκονται και αρκετοί ετεροδημότες που προσέρχονται από πολλά σημεία της Αττικής. Αυτό είναι τυχαίο ή ανήκει στις επιδιώξεις σας;

Απ: Το γεγονός ότι τις εκδηλώσεις μας παρακολουθει και κοινο και συμπολίτες από άλλους δήμους, δεν είναι τυχαίο. Όλα αυτά τα χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε σπουδαία δουλειά, από τον προηγούμενο Πρόεδρο και νυν Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Αμπαζή, τα στελέχη του γραφείου μας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η φήμη του Πνευματικού μας Κέντρου  να εξαπλωθει και περα απο τα ορια του Δημου Ζωγραφου και το «Μουσείο Κοτοπούλη» να αποτελει πλεον σημείο αναφοράς πολιτισμού.

Ερ:  Ποιοι ειναι οι προγραμματισμοί για τη νέα χρονιά, όσον αφορά εκθέσεις και άλλες πολιτιστικες  εκδηλώσεις;

Απ: Το Πνευματικό Κέντρο, προγραμματίζει για τη νέα χρονιά μια σειρά εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις των εργαστηρίων ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις από τα δύο θεατρικά μας τμήματα, παραδοσιακούς και latin χορούς από τα αντίστοιχα τμήματα. Προγραμματίζουμε επίσης φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με συμμετοχή χορευτικών τμημάτων απ’ όλη την Ελλάδα, πανελλήνιο θεατρικό φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων απ’ όλη την Ελλάδα, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ. Ειδικά για το «Μουσείο Κοτοπούλη», προγραμματίζουμε έκθεση για τη θεατρική πορεία των αδελφών Καλουτά, με παράλληλες θεατρικές και μουσικές βραδιές, έκθεση με τα χάρτινα θέατρα της Ευρώπης, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και Θεατρικά Αναλόγια.
Κλεινοντας  όπως ανέφερα ήδη στην αρχή, έχουμε αυτες τις μερες σε εξέλιξη τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο «Μουσείο Κοτοπούλη» και οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον καλλιτεχνικό μας διευθυντή κ. Μιχάλη Ιερωνυμίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων, καθώς και όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν και με τέχνη και μαεστρία μας οδηγούν στον «Δρόμο προς τα Χριστούγεννα».