Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
ΤΑΡΑΣ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ουκρανό ποιητή
Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 12:00, ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος και ο Πρέσβης της Ουκρανίας Βαλέριϊ Τσύμπουχ, σε μια σεμνή τελετή έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο στο πάρκο Γουδή (Γ. Παπανδρέου & Μεγάλου Αλεξάνδρου) του Δήμου Ζωγράφου. Η προτομή δημιουργήθηκε στην Ουκρανία από τον κ. Βλαντιμίρ Ουτριεχίφσκι, διακεκριμένο διδάκτορα και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Λβιβ, ο οποίος τη συνόδευσε ως το Πάρκο Γουδή και παρέστη στα αποκαλυπτήρια. Ο Δήμος Ζωγράφου με αυτή του την πράξη συνεισέφερε στη διπλωματική προσπάθεια της χώρας μας καλλιεργώντας την «λαϊκή διπλωματία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι Ουκρανοί επίσημοι, καθώς η συμπαράσταση του δήμου μας απευθείας στον Ουκρανικό λαό ενδυναμώνει τις σχέσεις των δύο λαών.
Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η πρόταση του Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού, ο οποίος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Σεβτσένκο, πρότεινε την αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αθηνών με την αντίστοιχη Νομαρχία του Λβιβ της Ουκρανίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ πρέσβης κ. Κάρολος Γάδης επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης διμερών σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, ο Νομάρχης του Λβιβ της Ουκρανίας, Εκπρόσωποι του Ουκρανικού κοινοβουλίου, Διπλωμάτες άλλων κρατών, Λόγιοι και Ακαδημαϊκοί της Ουκρανικής Δημοκρατίας, ο Ελληνικός Σύλλογος «ΠΑΡΘΕΝΩΝ» της πόλης Λβιβ, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Ζωγράφου, Σύλλογοι της Ουκρανικής Κοινότητας στην Ελλάδα και παιδιά από το Ουκρανικό Σχολείο, ο Πρόεδρος του ΕλληνοΟυκρανικού Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος – Νικόλαος Μπουγάς και πλήθος κόσμου.
Κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, ο πρέσβης της Ουκρανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Βαλέριϊ Τσύμπουχ, ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ Κάρολος Γάδης και ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.
Με μια συμβολική κίνηση για την φιλία των δύο λαών, εκ μέρους της Ελλάδος ο Δήμαρχος Ζωγράφου φύτευσε αριστερά της προτομής, Δάφνη Απόλλωνος, ενώ εκ μέρους της Ουκρανίας ο Πρέσβης της Ουκρανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα φύτευσε δεξιά της προτομής, Καλίνα, εθνικό σύμβολο της χώρας του. Η τελετή έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων του Ταράς Σεβτσένκο και τραγούδια από την χορωδία των Ουκρανικών συλλόγων στην Ελλάδα. Άξιο αναφοράς είναι ότι προτομές και μνημεία του Σεβτσένκο βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ουκρανία και σε πάνω από 150 πρωτεύουσες και πόλεις όλου του κόσμου, όπως Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Παρίσι, Σίδνεϋ, Στοκχόλμη, Κεμπέκ κ.λ.π. Τέλος σημειώνουμε ότι η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 7 Πανεπιστήμια της Ουκρανίας (5 στο Κίεβο, 1 στη Συμφερούπολη και 1 στη Μαριούπολη), καθώς και σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο Λβιβ λειτουργεί κέντρο Ελληνικών μελετών και Ελληνικού Πολιτισμού.