Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ο κ. Γ. Βλαχογιάννης καταδικάστηκε και στη συνείδηση των φίλων του

Θέλει να γίνει Δήμαρχος και δεν το λέει. Το πάει σαν την αλεπού. Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Νόμισε ότι έπρεπε κι’ αυτός να κάνει «καταγγελία». Έτσι τούπαν ότι μπαίνουν στη χορεία των υποψηφίων Δημάρχων. Διάλεξε την πιο καθαρή και διάφανη περίπτωση. Το δάνειο για την αγορά της Βίλλας Ζωγράφου.
39 εκατ. ΕΥΡΩ περίπου ολόκληρο το τίμημα. 19.400.000 το μισό που αγοράστηκε. Η καταβολή του τιμήματος αμέσως μέσω Τραπεζών. Δηλαδή η πώληση ολοκληρώθηκε και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο. Ο προσυμβατικός έλεγχος γίνεται για κατοχύρωση της δανείστριας Τράπεζας. Δεν το θέλησε, γιατί έκανε άλλες ερμηνείες. Με ποιες διατάξεις του Νόμου η σύμβαση είναι άκυρη;
Και για ποιο λόγο εσείς ως επιχειρηματίας θα κατηγορούσατε τον εαυτό σας, εάν παίρνατε ένα δάνειο 19.400 εκ. ΕΥΡΩ χωρίς υποθήκες, προσημειώσεις, εκχωρήσεις κ.λ.π., αγοράζατε με αυτό ένα ακίνητο που επιθυμούσατε και δεν πληρώνατε τους τόκους σας για αντικειμενικούς λόγους και έως ότου αρθεί το κώλυμα;
Πολύ φοβούμαι ότι θα κάνατε τον πιο μάγκα της αγοράς.
Αλλά ξέρετε ότι δεν είναι σωστά και νόμιμα αυτά που γράφετε ως καταγγελία σας. Και ξέρετε ακόμη ότι δεν υπάρχει και νομικό έρεισμα να διαταχθεί πειθαρχική δίωξη του Δημάρχου. Αυτό το θέλατε για τζερτζελέ, αλλά ούτε αυτό σας βγήκε.
Αλλά εσείς προσωπικά ως άνθρωπος που σου συμπαραστάθηκε ο Δήμαρχος σε πολύ δύσκολη περίπτωση της ζωής σου και έπεισε και άλλους, όπως την οικογένεια Ζώρζου, να μη σε διώξουν, δεν έχεις κανένα ενδοιασμό; Από καθήκον δημοσιεύουμε την απάντηση της Γραμματείας του Δημάρχου επί του θέματος.

Απάντηση στις καταγγελίες 
του κ. Γιώργου Βλαχογιάννη
από τη Γραμματεία του Δημάρχου

Από την ανάγνωση και μόνον του κειμένου θα έλεγε κανένας ότι την «καταγγελία» την κάνει η Αυστριακή Τράπεζα.
• Η σύμβαση είναι κατά πάντα νόμιμη και έγκυρη και έγινε ύστερα από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για χρηματοδότηση του Δήμου για την αγορά της Βίλλας Ζωγράφου κ.λ.π.
• Οι όροι που έθεσε η Αυστριακή Τράπεζα ήταν οι καλύτεροι και πολύ ευνοϊκότεροι από όλες τις άλλες Τράπεζες και δη τις Ελληνικές. Αρκεί και μόνον να αναλογισθεί κανένας ότι δεν ζητήθηκαν εγγυήσεις, υποθήκες, προσημειώσεις ή παρακράτηση των δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που παίρνουν οι Δήμοι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
• Η μη υποβολή της σύμβασης σε προσυμβατικό έλεγχο οφείλεται στο ότι δεν το ζήτησαν οι νομικοί παραστάτες της Αυστριακής Τράπεζας, ερμηνεύσαντες εσφαλμένα μια άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
• Η μόνη συνέπεια του γεγονότος αυτού, είναι η αδυναμία εκταμίευσης των δόσεων του Δανείου, μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Καμία άλλη.
• Διότι η σύμβαση αυτή ήδη έχει εκτελεσθεί από τον Αύγουστο του 2007, το ποσόν του δανεισμού των 19.400.000 έχει αποδοθεί στο Δήμο και κατατέθηκε αυθημερόν ως τίμημα για την αγορά της Βίλλας Ζωγράφου, όπως είχε εκτιμηθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και είχε αποφασισθεί με συντριπτική πλειοψηφία (27/30) του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Ο Δήμος, μάλιστα, δια να τονίσει την αντικειμενική αδυναμία εκταμίευσης των δόσεων για το δάνειο, π α ρ α κ α τ α θ έ τ ε ι  τα ποσά αυτά σε δεσμευμένο λογαριασμό επ’ ονόματι της Αυστριακής εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς (υπ/μα Ιλισίων) που συνεργάζεται με το Δήμο.
Τα γραμμάτια αυτά κοινοποιούνται στην Αυστριακή Τράπεζα, δια να αποδεικνύεται η συνέπεια η υποκειμενική του Δήμου στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με την παράλληλη ένδειξη ότι τα χρήματα αυτά είναι τοκιζόμενα.
• Έτσι δε δημιουργείται καμία ζημία σε καμία πλευρά, αλλά μόνον καθυστέρηση εκταμίευσης, για την οποία θα δοθεί η λύση.
• Το θέμα αυτό έχει έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο επανειλημμένα από το 2008 και είναι γνωστές όλες οι πτυχές του και τις γνωρίζει λεπτομερώς ο κ. Βλαχογιάννης. Αλλά τις αποκρύπτει.
• Επομένως η όψιμη «ευαισθησία» του κ. Γ. Βλαχογιάννη έναντι των Νόμων, έστω και αν τους ερμηνεύει κατά το δοκούν, μας γνωρίζει την υποψηφιότητά του ως υποψηφίου Δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, την αμετροέπειά του ως πολίτη και δημοτικού συμβούλου και την αχαριστία του ως ανθρώπου έναντι του Δημάρχου Γιάννη Καζάκου.