Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πιπεράτα

Οι πιπεριές καίνε. 
Στο ένα φύλο αρέσουν.
Το άλλο ενοχλείται, και στο τρίτο, 
αρέσουν τα …αγγούρια.
Είναι θέμα γούστου.
Κάπου ο καθένας βρίσκει τον εαυτό του.

Η αντιπολίτευση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την μονιμοποίηση των υπαλλήλων στο Δήμο, έδειξε υπεύθυνη συμπεριφορά και στάση, πλην ενός. Αυτό θέλει ο κόσμος. Οι λεκτικές αντιθέσεις και επιφυλάξεις, είναι θεμιτές όταν μάλιστα δεν παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα. Αν λειτουργούσαν έτσι και σε άλλα, ζωτικής σημασίας για τον τόπο, θέματα, ο Δήμος θα είχε αποκτήσει τώρα χώρους στάθμευσης και θα μειωνόταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο κόσμος επιβραβεύει θετικές συμπεριφορές.

Δεν λέμε ότι αυτό εκφράζεται πάντα σε θετική ψήφο. Μετράει όμως στην ελαχιστοποίηση της άρνησης και της αντιπαλότητας. Ο Λαός μας πάντα έχασε όταν ακολούθησε περισσότερο αυτά τα ανούσια που χωρίζουν, από τα ουσιαστικά που ενώνουν. Βέβαια γίνεται αγώνας για την επικράτηση. Ε! ας μη γίνεται σε βάρος των συμφερόντων του τόπου και με βαρβαρότητα.

Γιατί μέχρι σήμερα μόνο αρνητικές συμπεριφορές έχουμε από τον αντιπολιτευόμενο τοπικό τύπο και την αντιπολίτευση, σε ό,τι προσπαθεί η Διοίκηση να υλοποιήσει. Συμφωνούμε μεν με την δημιουργία των Γκαράζ, με τρόπο όμως που εμείς θα υποδείξουμε, ή άμποτε τα κατασκευάσουμε εμείς.

Ζητάμε συνδιοίκηση και συναπόφαση στην λήψη των αποφάσεων. Υποδεικνύουμε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, που δεν αξιοποιήσαμε εμείς, χωρίς ωστόσο να υπεισερχόμαστε σε δυσκολίες που δεν γνωρίζουμε. Απλώς καταγγέλλουμε. Κι αν επιχειρηθεί αξιοποίηση, με τα κριτήρια βέβαια της εκλεγμένης Διοίκησης επαναστατούμε. Και κουβαλάμε τους περιφερόμενους επαναστάτες να σηκώνουν τα λάβαρα κι αστράψουν τα καριοφίλια.

Αυτά σύντροφοι βλέπει ο κόσμος και δεν σας εμπιστεύεται. Είναι και η αβεβαιότητα που υπάρχει. Ο Καζάκος δεν γνωρίζει μέχρι τώρα τον αντίπαλό του. Γιατί ο Λαός να εμπιστευτεί κάποιον, αβέβαιας ικανότητας, από σας τους 5-6 υποψήφιους αρχηγούς; Και μη μας πείτε ότι δεν αμφισβητείτε την αρχηγό σας ή δεν έχετε βλέψεις; Άλλωστε άλλοι τις εκφράσατε φανερά και άλλοι με μισόλογα, παρασκηνιακές ενέργειες, βολιδοσκοπήσεις κ.λ.π.

Μετά μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές, και με ματωμένη την ψυχή, κουρελιασμένο το ηθικό, από τον προεκλογικό εμπαιγμό, άδεια την τσέπη, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, εθνική ταπείνωση, αλληλοσφαγές, κοινωνικές αντιδράσεις και σπαραγμό, θα έχετε χάσει τον ενθουσιασμό σας και την πίστη σας στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και πειράματα. Θα προτιμήσετε κι εσείς ακόμη την σίγουρη και σταθερή λύση. Θα πείτε όχι άλλα πειράματα. Θυμάστε τον μακαρίτη τον Κούρκουλο στο έργο που έλεγε «όχι άλλο κάρβουνο»;

Θυμόσαστε τον ξεσηκωμό των κατοίκων, όταν έγιναν τα Γκαράζ στην Γ. Ζωγράφου και στην Πλατεία Τερζάκη. Χαλασμός κόσμου και μάλιστα χωρίς μεταφερόμενους γιατί δεν ήθελαν την επιφάνεια με πράσινο, αλλά με τσιμέντο. Έτσι επικράτησε η γνώμη του Λαού. Ο Δήμαρχος έκανε το σφάλμα να δηλώσει ότι η επιφάνεια των υπό πρόθεση κατασκευής Γκαράζ θα καλυφθεί με πράσινο. Αφού είχε δοκιμασμένη και αποδεκτή λύση, γιατί πήγε κόντρα στη θέληση του «Λαού»;

Έχουν αρχίσει νωρίς ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Νοεμβρίου τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Βρώμικα παιχνίδια μέσω κατάπτιστων ανώνυμων Blogs, αναλήθειες, κακοήθειες, προσπάθεια ισοπέδωσης όποιου καλού έχει γίνει. Δείγμα αδίστακτων ανθρώπων χωρίς ηθικές αναστολές που μάλιστα, αν καλώς υποψιαζόμαστε, θέλουν να μας διοικήσουν από κάποιο αιρετό πόστο, αλλά και δείγμα ταραχής. Περιμένουμε τις αντιδράσεις εκείνων που βρίσκουν εδώ τον εαυτό τους.

Προεκλογικά υπήρχαν 30.000.000 ευρώ φόροι ανείσπρακτοι. Όταν γίναμε Κυβέρνηση θέλαμε άλλα 4.800.00 ευρώ. Και μετά από κοπιώδεις ενέργειες, και συνεχείς διαβουλεύσεις πέντε περίπου μηνών και με την βοήθεια των Ευρωπαίων  «φίλων» και «εταίρων» μας, τα βρήκαμε στις τσέπες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ήταν μπροστά στα μάτια μας και δεν τα βλέπαμε. Κι αυτοί πάλι γιατί μας τα έκρυβαν; Για να μας ταλαιπωρήσουν;

Αλλά η αναισθησία τους δεν περιγράφεται. Να αφήνουν ολόκληρη Κυβέρνηση κι έναν κατατρομαγμένο Λαό να ψάχνει κι αυτοί ασυγκίνητοι και απαθείς να μη μαρτυράνε που τα είχαν κρύψει! Αφού τους περίσσευαν γιατί δεν έδειχναν μόνοι τους έμπρακτα την αγάπη τους στον σοσιαλισμό; Τι τα ήθελαν; Τα μπουζούκια θα τα έτρωγαν και οι γαρδένιες. Δυστυχώς χάσαμε τον πατριωτισμό μας. Να σταλούν στο απόσπασμα.

Έτσι ή αλλιώς, τι στο απόσπασμα τι στην ασιτία. Ο ένας θάνατος είναι βασανιστικά αργός, ο άλλος γρήγορος και λυτρωτικός. Είναι και οι γιορτές του Πάσχα. Πρέπει να βοηθήσουμε στο κουβάλημα  του Σταυρού. Τώρα αν ζητάνε και την σταύρωσή μας; Ε! ας μας σταυρώσουν να ησυχάσουν μια και καλή από μας τους γκρινιάρηδες. Ας μείνουν στη μοναξιά τους γρηγορότερα απ’ όσο περιμένουν.

Δεν είμαστε τεχνοκράτες, πολιτικοί αναλυτές όπως αυτοί οι παντογνώστες δημοσιογράφοι των καναλιών, ή ειδικοί στο είδος. Είμαστε απλοί πολίτες με κοινή λογική. Δεν μας χρειαζόταν όμως διάστημα πέντε μηνών να κάνουμε τις προσθαιφερέσεις των επιστημόνων της Οξφόρδης και του Γέιλ. Τώρα αν γι αυτή την βαθύτατη επιστημονική μελέτη υπάρχει έμπρακτη αντίδραση μόνο από αριστερά, μην σας ικανοποιεί και σας καθησυχάζει. Η σιωπή είναι ισχυρότερη απ’ τις φωνές.

Και η προβοκατόρικη όπως φαίνεται, κίνηση που έγινε σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ μυρίζει λίγο. Η εμπειρία ηγετών σε μαχητικές κινητοποιήσεις, τους υπαγορεύει να μην βάζουν βούτυρο στο ψωμί. Γνωρίζουν ότι τέτοιες ακρότητες αμαυρώνουν τους αγώνες και αφαιρούν δεν προσθέτουν στην σημασία και σκοπιμότητά τους.

Εκβιάσαμε τις εκλογές ξέροντας την οικονομική κατάσταση της χώρας. Υποσχεθήκαμε απλόχερα παροχές και όχι μόνο άτακτα τις πήραμε πίσω, αλλά φορτώσαμε με δυσβάσταχτα βάρη τον Λαό. Δυσκολέψαμε την δανειοδότησή μας με υστερόβουλες σκέψεις και ενέργειες και καταρρακώσαμε την περηφάνια του Έλληνα. Πέσαμε στα βαθιά χωρίς πυξίδα και χωρίς γνώση. Ήρθε όμως άνοιξη, μαζί με τα χελιδόνια και την μεγαλύτερη γιορτή της Ρωμιοσύνης. Η προφητεία μαζί και προσευχή του ποιητή μας δίνει την νότα της αισιοδοξίας.
Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο
Και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε
Που πιο βαθύ καμιά φυλή
δεν είδε ως τώρα
Είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα
Όμοιο βαθύ εν ανέβασμα εμέλλετο
Προς ύψη ουρανοφόρα.