Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Μεταστεγάστηκαν τα Δημοτικά Σχολεία μέσα σε έξι μήνες



Πριν από τρία χρόνια περίπου, ο Δήμαρχος αποδέχθηκε αίτημα του Συλλόγου διδασκόντων και Γονέων των 1ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων Ζωγράφου (Αγ. Θεράποντα), ύστερα και από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για την κατεδάφιση των υπαρχόντων παλαιών διδακτηρίων των σχολείων αυτών και την ανοικοδόμηση ΝΕΩΝ σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, για την αρτιότερη και πληρέστερη εκπαίδευση των νεαρών βλαστών μας.
Το αίτημα αυτό υπέβαλε με επιμονή στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις κ.λ.π. ο ΟΣΚ δέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου και ανέθεσε τη μελέτη ανέγερσης ΝΕΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ Δημοτικού Σχολείου στην άνω θέση των σημερινών.
Η μελέτη ήταν έτοιμη στις αρχές του 2009 και επισπεύστηκε η δημοπράτηση των Σχολείων από τον ΟΣΚ και αναδείχθηκε εργολάβος εκτέλεσης του έργου στο τέλος του θέρους 2009.
Παράλληλα κινήθηκε και η διαδικασία της μεταστέγασης των σχολείων, διότι η εκπαίδευση και λειτουργία των σχολείων δεν σταματάει ποτέ.
Τη μεταστέγαση ανέλαβε να κάνει ο Δήμος μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, διότι υπήρξαν καθυστερήσεις και περίεργες αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων, που δεν ήθελε τη μεταστέγαση με τους ισχυρισμούς που θα πάνε τα παιδιά χειμωνιάτικα, μέχρι και να μη γίνει το Σχολείο.
Ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και όλη η Τεχνική Υπηρεσία, ανέλαβαν με ευθύνη τους και προσωπικές τους παρεμβάσεις την εκτέλεση του έργου μεταστέγασης των σχολείων σε ιδιόκτητους και αθλητικούς χώρους του Δήμου στην περιοχή Καλαβρύτων – Αστερίου – Κοκκινοπούλου.
Μέσα σε έξι μήνες έγινε ένα θαύμα. Ένας χώρος δύο στρεμμάτων έγινε επίπεδος, έγιναν αποχετεύσεις, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τοποθετήθηκαν βάσεις για 30 αίθουσες και κατασκευάστηκαν οι αίθουσες, κλιματισμός, διαμόρφωση αυλείων χώρων, αντιστηρίξεις των γύρω ακινήτων, εγκατάσταση και ενός νηπιαγωγείου ακόμη, περίφραξη ολόκληρου του χώρου και λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στην Κοκκινοπούλου και στην πεζογέφυρα.
Τώρα τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους, όχι μόνον είναι ευχαριστημένα στην νέα τους εγκατάσταση, αλλά δεν θέλουν και να φύγουν.  Σε δύο χρόνια, όμως, θα φύγουν οπωσδήποτε και θα πάνε στο καινούργιο σχολείο τους, που θα αγαπήσουνε ακόμη περισσότερο και θα είναι ένα στολίδι για τον εκπαιδευτικό μας κόσμο.
Ήδη άρχισε και η κατεδάφιση των κτισμάτων του παλαιού διδακτηρίου και όπως φαίνεται όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και στην ώρα τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κόστος των διδακτηρίων για τη μεταστέγαση των σχολείων χρηματοδότησε ο ΟΣΚ με 600.000 Ευρώ και ο Δήμος με 400.000 Ευρώ, γιατί η γραφειοκρατία του ΟΣΚ δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει άλλο και τα σχολεία έπρεπε να γίνουν τέλεια.
Παρ’ ότι όμως το κόστος αυτό για το Δήμο ήταν έκτακτο και απρόβλεπτο, εν τούτοις καλύφθηκε χάρις στις σωστές διαχειριστικές ενέργειες του Δήμου.