Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ενεργειακή Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο Δήμο Ζωγράφου με DIEGO και συνεργάτες τους Δημότες


Ο Δήμος Ζωγράφου έλαβε μέρος στο consortium του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο DIEGO (highly scalable Deployment model” of Inclusive E-Gov) το οποίο και αξιολογήθηκε θετικά με τον τρίτο μεγαλύτερο βαθμό ανάμεσα σε 15 ανταγωνιστικές προτάσεις.
Το παρόν έργο θα δημιουργήσει ένα κοινό ηλεκτρονικό πλαίσιο (e-inclusion) για την παροχή ηλεκτρονικών ενεργειακών υπηρεσιών ως μέρος μιας ευρύτατης Ενεργειακής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ενεργοποίηση των δημοτών του Δήμου Ζωγράφου για την:
• διαφύλαξη του αστικού περιβάλλοντος,
• ενεργειακή ευαισθητοποίηση τους,
• συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο για:
το περιβάλλον ●  το κλίμα ● την ενεργειακή διαχείριση / εξοικονόμηση και την ενδυνάμωση της συνεισφοράς τους στις διαδικασίες διαμόρφωσης των περιβαλλοντικών/ενεργειακών πολιτικών  του Δήμου.
Το αναφερόμενο σύστημα που θα υλοποιηθεί, συνδυάζει καινοτομικές τεχνολογίες και ΙΤ διαδικασίες Πληροφορικής (Cloud Computing) για την ανάλυση, διαχείριση και παροχή ηλεκτρονικών διαδικτυακών ενεργειακών υπηρεσιών προς πολίτες / δημότες, οι οποίες θα δημιουργήσουν και θα αυξήσουν την ενεργειακή ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πολιτών και Δήμου) και θα οδηγήσουν έμμεσα σε δράσεις Εξοικονόμησης ενέργειας και Ευαισθητοποίηση / Εκπαίδευση για την «Πράσινη Πολιτική - Green Policy» και την διαχείριση του Ψηφιακού Περιβάλλοντος.
Οι ηλεκτρονικές ενεργειακές υπηρεσίες θα συνδυάζουν όλους τους τομείς των ΤΠΕ (Web 2.0 / 3.0, Social Networking, Portal, Infokiosks, Mobile Services, WiFi, κλπ) και όλους τους τομείς των Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΑΠΕ, Εξοικονόμηση, Ανάλυση Ενεργειακού, Προφίλ, Ψηφιακό Ενεργειακό Πιστοποιητικό, Διαχείριση Ρύπων και C02, κλπ).
Η πλατφόρμα του e-inclusion energy services του Πιλοτικού στον Δήμο Ζωγράφου, θα διαρθρώνεται σε ένα οριζόντιο επίπεδο και πολλά καθετοποιημένα. Οριζοντίως θα ενθυλακώνει το σύνολο των τεχνολογιών ηλεκτρονικής ενεργειακής συμμετοχής και διαδικτυακής μέτρησης, διαχείρισης, έξυπνης ανάλυσης και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια και υποδομές. Καθέτως θα παρέχει όλες εκείνες τις ψηφιακές ενεργειακές υπηρεσίες που διαδραστικά θα ενεργοποιούν τον πληθυσμό για να γίνει κομμάτι του περιβάλλοντός του.
Η πλατφόρμα θα υλοποιεί:
• Μέτρηση και on-line ανάλυση ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια και υποδομές του Δήμου, βάση ευρυζωνικών μεθόδων και smart meters
• Προσδιορισμό της Ενεργειακής στρατηγικής και smart profiling με Ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. στόχοι, πεδίο και εστίαση συμμετοχής)
• Κοινά ηλεκτρονικά μέσα ανάλυσης και παρουσίασης της ψηφιακής ενεργειακής πληροφορίας και μέτρησης (κινητά, τηλεόραση, WebTV, διαδίκτυο, κλπ)
• Διαδικτυακό Ενεργειακό κοινωνικό δίκτυο του Δ. Ζωγράφου (Social Energy Network), με on-line ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών εξοικονόμησης και ορθολογική χρήση ενέργειας, από το Ενεργειακό Γραφείο του Δήμου προς τους δημότες, σε θέματα ΑΠΕ, Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ορθολογικής Χρήσης αυτής.
Οι υπηρεσίες, θα προσφερθούν πιλοτικά για τον Δήμο του Ζωγράφου, μοναδικό Δήμο στην Ελλάδα, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Δημοτών (min. 100 χρήστες).