Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα PERIURBAN


Στο  πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 14 εταίροι από11 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα είναι ο Δήμος Ζωγράφου.
Αναλυτικότερα, από τις 481 συνολικά αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά για το INTERREG IVC εγκρίθηκαν οι 74 μεταξύ των οποίων ήταν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα PERIURBAN.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 14 εταίροι από 11 χώρες, οι οποίοι θα μεταφέρουν δικές τους εμπειρίες και θα καταλήξουν σε κοινά αποτελέσματα. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Βουλγαρία (1εταίρος), Τσεχία (1 εταίρος), Γαλλία (2 εταίροι), Ελλάδα (1 εταίρος), Ουγγαρία (1 εταίρος), Ιταλία (2 εταίροι), Πολωνία (1 εταίρος), Πορτογαλία (1 εταίρος), Σλοβακία (1 εταίρος) Ισπανία (2 εταίροι), Ηνωμένο Βασίλειο (1 εταίρος). Σημειώνουμε ότι από την Ελλάδα μοναδικός εταίρος είναι ο Δήμος Ζωγράφου. Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2010 με συνολικό χρόνο εφαρμογής 36 μήνες, ενώ η εναρκτήρια συνάντηση ορίστηκε για 8-10 Φεβρουαρίου 2010 στην Φλωρεντία (Περιφέρεια Τοσκάνης, Ιταλία) από όπου είναι και ο συντονιστής εταίρος.
Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο 100% με 85% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ERDF Funding) και 15% (EU nat. Cofi) χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται σημαντικά σε εξωτερικούς συνεργάτες, αφού ένα συνολικό ποσοστό 37,14% του προγράμματος υπολογίζεται σε εξωτερική υποστήριξη.
Ειδικότερα για την ΚΕΔΗΖ έχει εγκριθεί ποσό συνολικά 201.472,00€.
Το πρόγραμμα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του προγράμματος Greenlink (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία) και αφορά κυρίως τη διαχείριση, διατήρηση και συντήρηση των χώρων πρασίνου γύρω από μία αστική περιοχή.
Στην έγκριση του προγράμματος λήφθηκε ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός, ότι πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις περιστοιχίζονται από χώρους πρασίνου, οι οποίοι παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η διαχείριση επομένως των χώρων αυτών θεωρήθηκε, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των αστικών περιοχών της Ευρώπης. Επομένως, η θεσμοθέτηση κοινών κανόνων, κοινής πολιτικής και μεθοδολογίας που θα προκύψουν από το πρόγραμμα αυτό, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την προστασία και διαχείριση των περιαστικών χώρων πρασίνου για τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση το πρόγραμμα αυτό θα διεξαχθούν μεταξύ των εταίρων 18 δράσεις, μελέτες κ.λπ. εκ των οποίων τις ακόλουθες τρεις αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Ζωγράφου:
• Τέσσερις (4) πιλοτικές εφαρμογές της μεθοδολογίας.
• Δεκατρία (13) διαφορετικά πιλοτικά σχέδια εφαρμογής για μελλοντικές εφαρμογές διαχείρισης χώρων πρασίνου γύρω από αστικές.
• Ένα (1) Διεθνές Συνέδριο που συμπεριλαμβάνει ομιλίες, συμπεράσματα και επισκέψεις με 200 συμμετέχοντες περίπου.
Η  μεθοδολογία του προγράμματος PERIURBAN, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της πολιτικής και της περιβαλλοντικής διαχείρισης των περιοχών περιμετρικά των αστικών χώρων πρασίνου με στόχο την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας των περιοχών αυτών, αποτελείται από 5 στάδια:1) Περιφερειακή ανάλυση της περιοχής που θα εξετασθεί, 2) Ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και σύγκριση των στοιχείων, 3) Ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας για περιαστικές περιοχές, 4) Εφαρμογή της μεθοδολογίας σε πιλοτικές εφαρμογές, 5) Ανάπτυξη του σχεδιασμού αυτών.
Για την καλύτερη μελέτη του θέματος, αυτό χωρίστηκε σε 4 στάδια. Τα στάδια έχουν οριζόντια δράση και διαρκούν όσο διαρκεί συνολικά το πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα τα στάδια έχουν ως εξής:
• 1ο Στάδιο: Παρακολούθηση και διαχείριση του προγράμματος και των διαχειριστικών αρχών που εποπτεύουν και χρηματοδοτούν το έργο.
• 2ο Στάδιο: Περιλαμβάνει δράσεις επικοινωνίας όπως οργάνωσης εκδηλώσεων του προγράμματος, μετάφραση και συγγραφή βιβλίου στα ελληνικά για τη μεθοδολογία που ακολουθείται σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος και πιλοτική εφαρμογή της στο Δήμο Ζωγράφου.
• 3ο Στάδιο: Ανταλλαγή δράσεων και καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς, ανάλυση της μεθοδολογίας, συγκρίσεις, ώστε να καταλήξουν οι εταίροι σε μία κοινή μεθοδολογία. Εδώ ο κάθε εταίρος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των στοιχείων και των δεδομένων, που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «PERIURBAN», ώστε να αναπτυχθούν καλές πρακτικές και να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία στην περιοχή πιλοτικής εφαρμογής στην κάθε περιοχή εφαρμογής.
• 4ο στάδιο: Πιλοτικές Εφαρμογές της μεθοδολογίας σε τέσσερις συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό το στάδιο εφαρμόζεται με την ευθύνη και την καθοδήγηση της ΚΕΔΗΖ για όλο συνολικά το πρόγραμμα και για όλες τις πιλοτικές εφαρμογές. Το στάδιο αυτό θα καταλήξει σε 13 διαφορετικές προτάσεις και σχέδια εφαρμογής.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του προγράμματος, για την ΚΕΔΗΖ, εγκρίθηκε όπως προαναφέρθηκε, το ποσό των 201.472,00€ από τα οποία τα 170.251,20€ προέρχονται από χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERDF Funding) και τα 30.220,80€ από Ευρωπαϊκούς Εθνικούς πόρους (EU National Co-financing).