Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αυλαία του 23ου Φεστιβάλ Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων Ερασιτεχνικών Θιάσων στο Δήμο Ζωγράφου


Με την απονομή των βραβείων και τo αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Τσιτσόπουλο έπεσε η αυλαία για τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, που διοργάνωσε για 23η χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου.
Εννέα θίασοι από Δήμους της Αττικής αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, έδωσαν και φέτος το παρόν με σημαντικά έργα από το ελληνικό και ξένο θεατρικό ρεπερτόριο. Κάθε βράδυ, θεατές από όλη την Αθήνα αγνοώντας πολλές φορές την βροχή, τιμούσαν με την παρουσία τους και το ζεστό χειροκρότημά τους την προσπάθεια των ερασιτεχνικών θιάσων. Την βραδιά της απονομής, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, η ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη, ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, η σύζυγος του Γ. Τσιτσόπουλου Ξανθίππη Τσιτσοπούλου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου Μιχάλης Ιερωνυμίδης που διοργάνωσε το σχετικό αφιέρωμα,  μίλησαν με λόγια συγκινητικά τιμώντας την μνήμη του ηθοποιού Γιώργου Τσιτσόπουλου. Στο αφιέρωμα παραβρέθηκαν η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη, η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ροζίτα Σώκου, η ηθοποιός Ντόρα Δούμα και ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας.
Δίκαια λοιπόν τα συγχαρητήρια τόσο στον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Θεόδωρο Μετικαρίδη, που είχε την ευθύνη και το συντονισμό για τη διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Θεατρικών Αγώνων, το οποίο κατά κοινή ομολογία είχε μεγάλη επιτυχία και αρτιότητα, όσο και στο Μιχάλη Ιερωνυμίδη, η διαχρονική συμβολή του οποίου συντελεί τα μέγιστα στην επιτυχία των πάσης φύσεως πολιτιστικών εκδηλώσεων του Π.Κ.
Το αφιέρωμα ακολούθησε η απονομή των βραβείων, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος του Δήμου Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, ο Αντιδ/ρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Αμπαζής, ο Αντιδ/ρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Μαρκάτος, η Αντιδ/ρχος  Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Καθαριότητας Χ. Γκούμα, η Αντιδ/ρχος Επικοινωνίας, Ενημέρωσης, Διεθνών Σχέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών Α. Καλύβα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ε. Καζάκου, Θ. Μετικαρίδης, Τ. Καφατσάκη, Γ. Βλαχογιάννης, Χ. Κρανιώτης, Π. Κότσιφας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ζωγράφου Ε. Σκαρμούτσος. Από τους συμμετέχοντες δήμους μας τίμησαν ο Δήμαρχος Κορίνθου Α. Πνευματικός, ο Αντιδήμαρχος Κορίνθου Χ. Μελέτης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χολαργού Π. Μακρίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου “Πολιτιστικές Απόπειρες” Δήμου Ν. Μάκρης Α. Τρουλινού.
Οι βραβεύσεις έχουν ως εξής:
1. Βραβείο 1ης Καλύτερης Παράστασης
 Στη Θεατρική Παράσταση «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα από το Θεατρικό Εργαστήρι «Σκηνοβάτες» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας».
2. Βραβείο 2ης Καλύτερης Παράστασης
 Στη Θεατρική Παράσταση «La Nonna» του Ρομπέρτο Κόσσα από τη Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνος.
3. Βραβείο 3ης Καλύτερης Παράστασης
 Στη Θεατρική Παράσταση «Απόψε… αυτοσχεδιάζουμε» του Λουϊτζι Πιραντέλλο από τη Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χολαργού.
 4. A΄ ανδρικού ρόλου
 α) στον Κωνσταντίνο Μέρρα για τον ρόλο «Κίμωνας» από τη Θεατρική Παράσταση «Ερωτευτείτε παρακαλώ» του Νίκου Τσιφόρου από τη Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπερχειάδας και β) στον Κυριάκο Αγγελίδη για τον ρόλο «Δον Κιχώτης» από τη Θεατρική Παράσταση «Δον Κιχώτης» του Μ.Ν. Θερβάντες από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας».
5. B΄ ανδρικού ρόλου
 α) στον Θωμά Ξερακιά για τον ρόλο «Στέλιου» από τη Θεατρική Παράσταση «Προαγωγή από την Κόλαση» του Διονύση Μάτσικα  από την Θεατρική Ομάδα του Πνευματικό Κέντρου Δήμου Αγ.Παρασκευής και β) στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο για τον ρόλο «Σάντσο» από τη Θεατρική Παράσταση «Δον Κιχώτης» του Μ.Ν. Θερβάντες από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας».
 6. A΄ γυναικείου ρόλου
Στην Εύη Λουκά για τον ρόλο «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα από το Θεατρικό Εργαστήρι «Σκηνοβάτες» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας».
7. Β΄ γυναικείου ρόλου
α)  στην Μαρία Νικολοπούλου για τον ρόλο «Μητέρα» από τη Θεατρική Παράσταση «Τα Σκουπίδια» του Τάσου Γιάννη Ξανθούλη από τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Ανθούσας.
 8. Βραβείο Σκηνοθεσίας
 α) στον Περικλή Καρακωνσταντόγλου για τη Θεατρική Παράσταση «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα από το Θεατρικό Εργαστήρι «Σκηνοβάτες» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας» και β) στον Περικλή Καρακωνσταντόγλου για τη Θεατρική Παράσταση «Εντελώς αναξιοπρεπές!...» του Β. Κατσικονούρη από τις «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης, Αίθουσα «Πολύτροπο»
9. Βραβείο Σκηνικών
Στον Σπύρο Κωτσόπουλο για τη Θεατρική Παράσταση «La Nonna» του Ρομπέρτο Κόσσα από τη Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνος.
10. Βραβείο Κοστουμιών
Στην Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα για τη Θεατρική Παράσταση «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα από το Θεατρικό Εργαστήρι «Σκηνοβάτες» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας».
11. Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης
Στον Δημήτρη Μίχα για τη Θεατρική Παράσταση «Τα Σκουπίδια» του Τάσου Γιάννη Ξανθούλη από τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Ανθούσας.
12. Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας
Στην Κατερίνα Μπλάτσου για τη Θεατρική Παράσταση «Απόψε… αυτοσχεδιάζουμε» του Λουϊτζι Πιραντέλλο από τη Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χολαργού.
13. Βραβείο Φωτισμού
Στον Περικλή Καρακωνσταντόγλου για τη Θεατρική Παράσταση «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα από το Θεατρικό Εργαστήρι «Σκηνοβάτες» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας».
14. Βραβείο Χορογραφίας – Κινησιολογίας
Στην Θεατρική Ομάδα του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Ανθούσας για τη Θεατρική Παράσταση «Τα Σκουπίδια» του Τάσου Γιάννη Ξανθούλη.
15. Βραβείο Μακιγιάζ
Στην Μαίρη Τάρναρη για τη Θεατρική Παράσταση «Εντελώς αναξιοπρεπές!...» του Β. Κατσικονούρη από τις «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν.Μάκρης, Αίθουσα «Πολύτροπο».