Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Το Β’ ΚΑΠΗ τίμησε τους ήρωες του έπους του «40»


Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009, Διοίκηση – Εργαζόμενοι και μέλη του Β΄ ΚΑΠΗ, τίμησαν τους Ήρωες του Έπους του «40» στο κέντρο «ΡΥΘΜΟΣ» στο Γουδή.
Σε μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δούν μέσω video αλλά και να ακούσουν, τόσο από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Καζάκο, όσο και από τον Πρόεδρο του Β΄ ΚΑΠΗ και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Μπουντούρη, για την αξία και τη σημασία της θυσίας των ηρώων μας που πολέμησαν τις δυνάμεις του Άξονα και έγιναν ανάχωμα στην εξάπλωση του φασισμού και του ναζισμού που απειλούσε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Μπουντούρης στην με εθνικό παλμό μεστή ομιλία του, μεταξύ άλλων είπε:
«...Η ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς που καίει μέσα σε κάθε Ελληνική ψυχή έδωσε το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη στους στρατιώτες μας να γίνουν ήρωες. Οι αγνές μορφές τους θα μας θυμίζουν την πίστη στα αιώνια και ακατάλυτα ιδανικά της φυλής μας...
Ο Μουσολίνι, παλαιός εχθρός της Πατρίδας μας τη θεώρησε εύκολη λεία και έτρεξε να την κατακτήσει. Είχε ξεχάσει όμως ότι τη χώρα αυτήν την υπερασπίζονται οι απόγονοι του Λεωνίδα και του Καραϊσκάκη. Είχε ξεχάσει ότι είναι η μάνα που γέννησε τον Κολοκοτρώνη, τον Κανάρη, την Τζαβέλαινα, την Μπουμπουλίνα..
Πως ήταν δυνατόν τα παιδιά μιας τέτοιας δοξασμένης μάνας να δεχθούν να του παραδώσουν την Ελλάδα, την αξέχαστη εκείνη αυγή της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
ΟΧΙ απάντησε ο τότε πρωθυπουργός Μεταξάς. ΟΧΙ απάντησε μ’ ένα στόμα και ολόκληρη η Ελληνική φυλή.
Οι ηρωικοί φαντάροι μας έβαλαν τα στήθη τους εμπόδιο στην επιδρομή του επίδοξου κατακτητή γράφοντας μία ακόμη ολόχρυση σελίδα στην ιστορία της φυλής μας...
Οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος, ανήκει σ’ εκείνους που λατρεύουν τη λευτεριά. Ανήκει σ’ αυτούς που θυσιάζονται για την πατρίδα τους, σ’ αυτούς που πιστεύουν στα ιδανικά της και αψηφούν θάνατο και κινδύνους.
Τα συγχαρητήρια έφθαναν από παντού.  Είπαν: «Οι Έλληνες, δεν πολεμούν σαν ήρωες. Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Οι θυσίες των Ελλήνων είχαν ανυπολόγιστη αξία:
• Βροντοφώναξαν στην Οικουμένη ότι η νίκη ανήκει σ’ εκείνους που έχουν θάρρος και τόλμη.
• Καθυστέρησαν τον εχθρό και οι μεγάλες δυνάμεις μπόρεσαν να αναδιοργανωθούν και
• έδωσαν θάρρος στους συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό.
Κι αν οι λαοί είναι σήμερα υπερήφανοι για την πρόοδο και τον πολιτισμό τους, αυτό το οφείλουν κατά πολύ στη χούφτα αυτή των ανθρώπων με τις μεγάλες παραδόσεις – σε μας τους Έλληνες – με τα υψηλά ιδανικά και τις αγνές επιδιώξεις. Αυτός λοιπόν ο Ελληνικός Στρατός, με τη θυσία του και το αίμα του, δημιούργησε ένα καινούργιο σταθμό στην ιστορία της Πατρίδας μας:
Το δοξασμένο, το αιώνιο, το αθάνατο «40».
Αυτή την υπέροχη θυσία γιορτάζουμε σήμερα.
Αν εμείς απολαμβάνουμε το αγαθό εκείνο που λέγεται ΛΕΥΤΕΡΙΑ, τούτο οφείλεται στα δοξασμένα παιδιά μας που έχυσαν το αίμα τους. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου».
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Τιμή και υποχρέωση έναντι των ηρώων, πατεράδων ή παππούδων μας, είναι να σταλάξουμε ένα δάκρυ στη μνήμη τους. Για την προσφορά τους εκείνη. Γιατί αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για τα παιδιά τους, για τις γυναίκες τους, για την πατρίδα τους. Για κανένα υλικό αγαθό. Κι αυτή είναι η μεγάλη αξία του Έλληνα, του Ελληνισμού. Ακριβώς η εποχή εκείνη εμύρισε Ελλάδα. Εμύρισε το άρωμα της μεγάλη πολιτιστικής μας πατρίδας. Αυτό θέλουμε και σήμερα. Σήμερα που δεν μας αφήνουν πάρα πολλά αιρετικά πράγματα.
Πολλοί σήμερα, όχι η πλειοψηφία ευτυχώς, αρχίζουν να λοιδωρούν την έννοια της πατρίδας. Αρχίζουν να περιπαίζουν και το σύμβολο της Πατρίδας. Τη Σημαία μας. Αρχίζουν να αμφιβάλλουν ακόμη για την ύπαρξη της Ελληνικής Ιστορίας. Κι αυτό είναι σήμερα μία πραγματικότητα που μας έρχεται απ’ έξω.
Από τους γείτονες μας. Είτε Σκοπιανοί λέγονται αυτοί, είτε Σλάβοι κάπως έτσι. Δεν πρέπει λοιπόν εμείς να καθόμεθα τόσο πολύ αναπαυμένοι στην καλοπέρασή μας και στη βολή μας, διότι πραγματικά θάρθει η ώρα που κι εμείς θα δώσουμε το τίμημα. Αν δεν γίνει αυτό σε μας, πρέπει να φροντίσουμε να δώσουμε αυτή τη φλόγα κι αυτή τη θέρμη της παλληκαριάς, της πίστης στα ιδανικά μας, στις αξίες μας και στα παιδιά μας. Να κληροδοτήσουμε εκείνο που μας κληροδότησαν οι γονείς μας. Οι ήρωες του «40». Αυτό ας είναι η σκέψη, το μήνυμα και η έγνοια μας, σαν Ελλήνων που πραγματικά αναλογιζόμαστε το χρέος μας πάνω σε τούτο τον τόπο. Μ’ αυτές τις σκέψεις ήθελα να σας μεταφέρω το χρέος μας απέναντι σ’ αυτούς που έζησαν μαζί μας και μας δίδαξαν, αλλά και σ’ αυτούς που έμειναν εκεί ψηλά, στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας και της Πίνδου. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους».
Ακολούθησε μία εμπεριστατωμένη αναδρομή στα φρικτά χρόνια της κατοχής κατά τα οποία όμως ούτε στιγμή δεν εκάμφθει το φρόνιμα της φυλής μας. Με ιστορικά ντοκουμέντα, προερχόμενα κυρίως από το αρχείο των Παλαιών Ζωγραφιωτών, το βιβλίο του αείμνηστου Γιάννη Ζώρζου, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες μελών και φίλων του Β΄ΚΑΠΗ παρουσίασε το προσωπικό του Β΄ΚΑΠΗ το οποίο  ανταποκρίθηκε, για άλλη μία φορά, με ζήλο στα καθήκοντά του. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκά σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ η αίθουσα του «ΡΥΘΜΟΥ»  παραχωρήθηκε, για άλλη μία φορά, δωρεάν για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Θετικά τα σχόλια όλων των παρευρεθέντων για όλους τους συντελέστες της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η πρώην Δήμαρχος κα Φωτεινή Σακελλαρίδου-Καμπυλαυκά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Βούρτσης, Δημήτρης Μπίτσικας, Μαρία Βαρσαμιδάκη και Γιώργος Γρίβας, ο αντιπρόεδρος του Β ΄ΚΑΠΗ κ. Παύλος Διονυσόπουλος, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.