Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΓΚΑΡΑΖ 
ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ


Είναι θέμα για παγκόσμια ψυχανάλυση. Μία κοινωνία, ένας Δημόσιος φορέας, όπως είναι ο Δήμος παίρνει μία απόφαση για να θεραπεύσει το υπ΄αριθμ. 1 πρόβλημά του.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι το θέμα αυτό είναι το κυκλοφοριακό. Μία βασική αντιμετώπισή του είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης (ΓΚΑΡΑΖ).
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου πήρε μία τέτοια απόφαση, με μεγάλη πλειοψηφία (υπέρ και η αξιωματική αντιπολίτευση). Σημ. Σε άλλη στήλη καταγράφουμε πρακτικά και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που βεβαιώνουν το γεγονός αυτό (διότι διαβάσαμε κάποια ανεπίτρεπτη διάψευση από την Αντιπολίτευση. Δυστυχώς γι’ αυτήν scripta manent (τα γραπτά μένουν).
Η απόφαση αυτή συζητήθηκε πολλές φορές από το Δ.Σ. είτε ύστερα από ενστάσεις ενδιαφερομένων, είτε από τροποποιήσεις του σχεδίου της πόλεως και εκδόσεως ΦΕΚ, είτε από εγκρίσεις μελετών, είτε από εγκρίσεις των όρων των δημοπρασιών, είτε από εγκρίσεις του τρόπου δημοπρατήσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε από εγκρίσεις νομιμότητος όλων των πράξεων των δημοπρασιών από το Συμβούλιο Δημ. Έργων της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε δημοσιεύσεις στον τοπικό, τον Αθηναϊκό και τον Ευρωπαϊκό Τύπο (Στρασβούργο) όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Νόμος (διότι πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς), δηλ. πέρασε από σαράντα κύματα.
Μετά απ’ αυτά ορίστηκε η ημερομηνία των διαγωνισμών (έξι δημοπρασίες) να γίνει σε μια ημέρα. Αυτή ορίστηκε για τις 15-9-2009, αλλά πριν έρθει η προθεσμία αυτής και μέσα στα όρια του Νόμου, ο Κύριος του Έργου, δηλαδή ο Δήμος παράτεινε την προθεσμία διεξαγωγής για 6-10-2009, προς ικανοποίηση αιτήματος των υποψηφίων αναδόχων των έργων, οι οποίοι ζητούσαν εγγράφως παράταση της ημερομηνίας έναρξης των διαγωνισμών.
Μετά από όλα αυτά, θα ανέμενε κανένας, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη χώρα, να προχωρήσουν οι διαδικασίες των δημοπρασιών αυτών για τα γκαράζ.
Εις πείσμα, όμως της δημοκρατικής τάξης και της κοινής λογικής, ασήμαντη ομάδα νεαρών κυρίως ατόμων (50 άτομα περίπου), από την 6η περίπου πρωινή της ημέρας του διαγωνισμού, απέκλεισαν τις εισόδους του Δημοτικού Μεγάρου, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί και δεν επέτρεψαν δυναμικά την είσοδο εις αυτό των υπαλλήλων του Δήμου, των μελών των Επιτροπών, που θα συγκροτούσαν τις επιτροπές των διαγωνισμών και των επιθυμούντων να μετάσχουν των διαγωνισμών.
Ο αποκλεισμός αυτός συνεχίστηκε και όταν εφθασε διμοιρία Αστυνομικών και Εισαγγελέας, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για άρση του αποκλεισμού, παρά μόνον αναλώθηκαν επί ώρες σε συζητήσεις για να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι παρανομούντες και διαπράττοντες σειράν αυτοφόρων  αδικημάτων!
Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.
Οι διαγωνισμοί αυτοί επαναλήφθηκαν στις 15-10-2009 και τα γεγονότα ξετυλίχθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Διμοιρίες αστυνομικών, Εισαγγελέας, 44 άτομα, αποκλεισμός Δημαρχείου. Ματαίωση εξ ανωτέρας βίας των διαγωνισμών!
Πρόφαση των νεαρών ατόμων, οι περισσότεροι των οποίων δεν ήταν Ζωγραφιώτες, ήταν η καταστροφή του πρασίνου που δήθεν θα γίνει στις τέσσερις πλατείες, γιατί τα άλλα τέσσερα ακίνητα είναι οικόπεδα οικοδομήσιμα.
Αλλά και αυτό είναι ψέμα, διότι από τις επιτροπές ΣΧΟΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ, που πρότειναν την υπογραφή διατάγματος για υπόγεια γκαράζ, ελέχθηκε το πράσινο επί των πλατειών και εκρίθη ασήμαντο (ελάχιστα δένδρα και θάμνοι) σε σχέση με το πράσινο που θα δημιουργηθεί επί των πλατειών, μετά την κατασκευή των γκαράζ και ότι εν πάση περιπτώσει τηρείται απολύτως το ΙΣΟΖΥΓΙΟ πρασίνου που απαιτείται με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας εις την περιοχή κάθε πλατείας. Πέραν του γεγονότος αυτού, τα πλείστα των υπαρχόντων δενδρων θα μεταφυτευτούν σε θέσεις που έχουν ορισθεί από το Δήμο. 
Δηλαδή οι αποφάσεις ΟΛΩΝ των οργάνων της Πολιτείας, μετά τη τήρηση όλων των διαδικασιών, ακυρώνονται από την αυθαίρετη και παράνομη συμπεριφορά μίας περίεργης ομάδας παιδιών, που σαφέστατα καθοδηγούνται και υποκινούνται από κέντρα υπόπτων συμφερόντων.
Οι αναφερόμενες δήθεν Επιτροπές κατοίκων είναι μόνον στα χαρτιά και κατά την εκφώνηση αυτών την ώρα του αποκλεισμού, μόνον 5-6 αντιπροσωπεύοντο από ένα άτομα και πέραν αυτών κανένας άλλος.
Η μεγίστη πλειοψηφία των πολιτών που αποφάσισε τη κατασκευή των γκαράζ και ο συντεταγμένος Δήμος Ζωγράφου θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεών τους και θα κατασκευασθούν τα γκαράζ που ζητούν. 
Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το Νόμο και τρίτος διαγωνισμός, όπως ορίζει ο Νόμος. Εάν η Πολιτεία δεν λάβει τα μέτρα της να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του Δήμου και των κατοίκων του, τότε την ευθύνη θα την φέρει ακεραία.
Ο Δήμος ζημιώνεται πολύ και με πολλούς τρόπους και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια είναι παρόντα.


Οι παλινωδίες της κ. Καφατσάκη
και της μείζονος Αντιπολίτευσης



Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία        
                                                               Ανδρέας Κάλβος 
                            
Η Ελευθερία να εκφράζεσαι 
ελεύθερα, να λες την αλήθεια,
δεν γνωρίζει σκοπιμότητες 
ούτε δολιχοδρομίες

Απαιτείται προσωπική αρετή, που χαρακτηρίζεται πολύμοχθος στο γένος των βροτών από τον Αριστοτέλη και γενναιότητα, σθένος για να ξεπεράσει κανείς τις φθοροποιές μικρότητες αχαλίνωτων φιλοδοξιών.
Έγραψε σε ανακοίνωσή του στους πολίτες του Ζωγράφου ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος, ότι την κατασκευή υπογείων γκαράζ κάτω από τις πλατείες εψήφισε και η μείζων Αντιπολίτευση, δηλαδή η μεγίστη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η ανάγκη κατασκευής υπογείων γκαράζ έχει αναγνωρισθεί από ΟΛΟΥΣ.
Η κα Καφατσάκη έσπευσε να διαψεύσει το γεγονός τούτο και να επιχειρήσει να χαρακτηρίσει αναξιόπιστο το λόγο του Δημάρχου.
Αλλά τα γραπτά μένουν, έλεγαν οι Ρωμαίοι: Scripta manent.
Και τα γραπτά αυτά έρχονται από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων και από τις αποφάσεις αυτού.
Ιδού τι λέγει η κα Καφατσάκη:
1. «Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός και ε π α ν ε ι λ η μ μ έ ν α  το έχουμε τονίσει, ότι πραγματικά η περιοχή μας έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, έχει προβλήματα στις θέσεις στάθμευσης και υπ΄αυτή την έννοια χρειάζεται να δοθούν ά μ ε σ ε ς  λ ύ σ ε ι ς.
Όμως θεωρούμε ότι επειδή ακριβώς αυτή η περιοχή είναι επιβαρυμένη θα πρέπει να δ ο θ ο ύ ν  λύσεις υπογείων γκαράζ, σε συγκεκριμένους χώρους, που και στην προηγούμενη συζήτηση είχαμε επισημάνει, διαφωνούμε με τη λογική της αντιπαροχής» (Πρακτικά 14-1-2008 σελ. 11).
Λέγει, λοιπόν, απερίφραστα, ΝΑΙ στα υπόγεια ΓΚΑΡΑΖ, ΟΧΙ στην αντιπαροχή.
2. Καφατσάκη: «Όσον αφορά την πολυκατοικία για δημοτικές χρήσεις, στο Ο.Τ. 119, Δημοκρατίας (και Βενιζέλου) που είναι για το Πνευματικό Κέντρο, έχει απαλλοτριωθεί για Πνευματικό Κέντρο... Εμείς εκεί πιστεύουμε για να τηρηθούν οι όροι της απαλλοτρίωσης, μπορεί να κατασκευασθεί ένα μικρό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, με υ π ό γ ε ι α  γ κ α ρ ά ζ  περισσοτέρων θέσεων (σημ. απ’ ότι προβλέπει η πρόταση της δημοτικής Αρχής), που θα εξυπηρετήσει αυτή την πυκνοδομημένη περιοχή.
Ίδια είναι και η άποψή μας και για το Ανδρούτσου – Σμύρνης, που έχει απαλλοτριωθεί για Ωδείο.
Προβλέπεται 5 ορόφους με 300τμ, που πιστεύουμε ότι....εκεί μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης και να υπάρξει ένα μικρό κτίριο του Ωδείου, για να μην υπάρξει λόγος μη τήρησης των όρων της απαλλοτρίωσης» (Πρακτικά 26-5-2008, σελ. 101-102).
Εδώ η κα Καφατσάκη δέχεται και α ν ω δ ο μ έ ς  επί των οικοπέδων, παραδέχεται ότι πρέπει να κτισθούν, για να τηρηθούν οι όροι της απαλλοτρίωσης, αλλιώς ακυρώνεται η απαλλοτρίωση (είναι ήδη στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του ιδιοκτήτη Νικολαϊδη) και π α ρ α β λ έ π ε ι  ότι Ωδείο και Πνευματικό Κέντρο, ως λέγει, πρέπει να έχουν συγκεκριμένους και επαρκείς χώρους που έχουν καθορισθεί από ειδικούς επιστήμονες μελετητές για κτίρια Μουσικής κ.λ.π.
Το «ένα μικρό κτίριο» για ωδείο και για Πνευματικό Κέντρο, που διαθέτουν αντιστοίχως 300 και 800 άτομα, κυρίως νέα παιδιά, αποτελεί άλλοθι στην μικρονοϊκή αντίληψη της αναρχόστροφης καταλυτικής κουλτούρας.
Η σύγχιση της κ. Καφατσάκη έγινε αντιληπτή και από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Γι’ αυτό ο κ. Κωστόπουλος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία «για να φαίνεται ποιοί είναι υπέρ» (σελ. 109 του Πρακτικού της 26-5-2008) και ο κ. Θεοδώρου παρατήρησε: «Εγώ ακούω τρεις τοποθετήσεις, την πρώτη φορά ήταν υπέρ, την επομένη κατά, σήμερα δεν ξέρω....» (Πρακτικά 26-05-2008 σελ. 108), για να πάρει την εύστοχη απάντηση, του Προέδρου του Δ.Σ.: «Θα σου δώσει την απάντηση ο Πρόεδρος, αφού κάνει ανάλυση των τοποθετήσεων της κ. Καφατσάκη».
Αλλά ιδού και το αιτιολογικό επί της διεξαχθείσης ψηφορορίας, όπως καταγράφεται στην υπ΄αριθμ. 234/26-5-2008 απόφαση του Δ.Σ.
«Μειοψήφισαν οι Δ.Σ. κ.κ. Καφατσάκη, Βαρσαμιδάκη, Μαρίνης, Κότσιφας επειδή θεωρούν ότι η όλη διαδικασία όπως εξελίσσεται δεν αποβαίνει προς όφελος του Δήμου και ε μ μ έ ν ο υ ν  στην α ρ ν η τ ι κ ή  τους σ τ ά σ η  μόνον ως προς τις α ν ω δ ο μ έ ς  των γ κ α ρ ά ζ  και καταψηφίζουν το υπόλοιπο .....»
Άρα ψηφίζουν τα υπόγεια γκαράζ που δεν έχουν επάνω τους ανωδομές.
Και όλα τα υπόγεια γκαράζ είναι κάτω από τις συγκεκριμένες πλατείες, για την ανέγερση των οποίων τώρα διαμαρτύρονται.
Ο tempora, o mores (ώ καιροί, ώ ήθη).
Δια το ιλαρόν του πράγματος αξίζει να αναφέρουμε την αιτολογία μειοψηφίας του κ. Κρανιώτη: «είναι υπέρ των υπογείων γκαράζ, μόνο όμως με παιδικές χαρές πάνω από αυτά» (στην ίδια άνω 234/26-05-2008 απόφαση Δ.Σ.)
Προσέξτε εδώ. Είναι υπέρ των υπογείων γκαράζ, αλλά τα καταψηφίζει.
Όχι διότι μειώνουν ή καταστρέφουν το πράσινο, όπως ισχυρίζονται οι φωνασκούντες στον αποκλεισμό του Δημαρχείου, αλλά διότι επ’ αυτών δεν φτιάχνονται παιδικές χαρές. Αυτός είναι ο λόγος καταψήφισης από τον κ. Σύμβουλο. Και βεβαίως έγινε στο Συμβούλιο της.... παιδικής χαράς.




Α.Γ.