Οι «τρεις» διαγωνισμοί
Αρχή της δημοσιογραφίας είναι ο σεβασμός των γεγονότων. Η κριτική της είναι ελεύθερη για τον καθένα. Καλή συνάδελφος, σε τελευταίο φύλλο της γράφει για «τρεις συνεχόμενες αναβολές των διαγωνισμών», χωρίς τούτο να είναι ακριβές. Οι διαγωνισμοί των γκαράζ που «ανεβλήθησαν» (στην πραγματικότητα ματαιώθηκαν) είναι ΔΥΟ. Στις 6-10-2009 και 15-10-2009. Μόνο σ’ αυτές προσκλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις. Το γράφουμε γιατί έχει μεγάλη σημασία για τους διαγωνισμούς αυτούς και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν την ακρίβεια των γεγονότων.
Τα περί δανείου
Το δάνειο για την αγορά του κτήματος Ζωγράφου είναι γνωστό και στις λεπτομέρειές του. Από καθαρά τυπικούς «γραφειοκρατικούς» λόγους, δεν είναι δυνατή η εκταμίευσή του από την Τράπεζα Πειραιώς, διότι η σύμβαση εκείνη δεν είχε περάσεις προσυμβατικό έλεγχο. Δεν πέρασε προσυμβατικό διότι κρίθηκε από τους δικηγόρους της Αυστριακής Τράπεζας με έδρα την Κύπρο, ότι δεν υπήρχε λόγος, αφού η Τράπεζα ΔΕΝ ζητούσε καμία εξασφάλιση (προσημείωση-υποθήκη), καμία εγγύηση και καμία εκχώρηση ποσού από την ΚΑΠ, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα αυτών.
Ο Δήμος δεν είχε να χάσει τίποτε αφού και τα χρήματα του Δανείου πήρε και την αγορά του κτήματος του Ζωγράφου έκανε. Τώρα πρέπει να γίνει κάποια νομοθετική παρέμβαση για τον προσυμβατικό έλεγχο. Έως τότε, τα χρήματα των δόσεων καταβάλλοντα κανονικά σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς επ’ ονόματι της Αυστριακής Τράπεζας Kommunal και αποστέλλονται αντίγραφα των λογαριασμών αυτών στην Kommunal, χωρίς άλλη συνέπεια για το Δήμο. Την πραγματικότητα αυτή διαπίστωσε και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Αυστριακής πρεσβείας κ. Bruno G. Greytag, ο οποίος προσφάτως επεσκέφθη το Δήμαρχο κ. Καζάκο και έφυγε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις και τα επιδειχθέντα λογιστικά και ταμειακά έγγραφα.
Για επιχορηγήσεις Σχολικών Επιτροπών
Στα δύο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, έγιναν πράγματι συζητήσεις, αλλά επί συγκεκριμένων θεμάτων. Έγινε αναφορά για αγορά Γραφείων των Διευθυντών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) με χρήματα της επιχορήγησης των σχολείων (2ο και 14ο Δημ. Σχολεία). Υπεβλήθη αίτημα για ενισχυμένη επιχορήγηση για ανάγκες των σχολείων (50.000€ και πληρωμές Επιχειρήσεων Κ.Ω.). Αμφισβητήθηκε η δικαία κατανομή των επιχορηγήσεων στις Σχολικές Επιτροπές. Αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της αγοράς με τα χρήματα των επιχορηγήσεων των άνω γραφείων και των Η/Υ, αφού αυτά δίδονται μόνον για λειτουργικές δαπάνες. Ύστερα από αυτά ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής για έλεγχο της Διαχείρισης της Σχολικής αυτής Επιτροπής. Η κα Καφατσάκη πρότεινε να γίνει ο έλεγχος σε όλες τις Σχολικές Επιτροπές και ο κ. Δήμαρχος το δέχθηκε αμέσως. Κατά τη συγκρότηση της Επιτροπής ελέγχου, η Αντιπολίτευση υπαναχώρησε, αρνήθηκε να προτείνει εκπρόσωπό της στην παραπάνω Ελεγκτική Επιτροπή και τελικά καταψήφισε τη σύσταση της Επιτροπής. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Β. Θώδα, Θ. Μετικαρίδη και Μ. Κρασσά, που θα κάνει έλεγχο σε όλες τις Σχολικές Επιτροπές. Η γενικευμένη, αοριστολογούσα και πετσοκομένη αναφορά των γεγονότων και μάλιστα με παράλειψη αναφοράς για συγκεκριμένη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου μας εκθέτει όλους μας.
Περί υπηρεσιακών αυτοκινήτων
Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας, ούτε μας έχει καταγγελθεί η μεταφορά τοπικών αρχόντων με αυτοκίνητα του Δήμου για μη υπηρεσιακούς λόγους. Ο Δήμαρχος μάλιστα, δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του Δημάρχου επί πολλά χρόνια και τελευταία χρησιμοποιεί, οδηγώντας ο ίδιος, ένα μικρό «AYGO» ΤΩΝ 1.000 κυβ. για όλες τις δουλειές του Δήμου. Οι καταγγελίες πρέπει να είναι συγκεκριμένες και αποδεδειγμένες.