Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

n ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δραστηριότητες των σπουδαστών του τμήματος Ψηφιακής Φωτογραφίας
• Επισκεφθήκαν το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο φιλοξενήθηκε η Έκθεση Φωτογραφίας του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου ANSEL ADAMS. Η έκθεση αποτελείται από 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, και τα οποία παρέδωσε λίγο πριν από το θάνατό του, στη φροντίδα της κόρης του  Anne Adams – Helms.
Ο ANSEL ADAMS (1902 – 1984) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20 αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φυτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των Η.Π.Α. Στις απαράμιλλης ποιότητας και εξαιρετικής οξύτητας εικόνες του αποτυπώνει με μεγαλοπρέπεια την ομορφιά της αμερικανικής φύσης. Στις φωτογραφίες του ο Ansel Adams απέδωσε όλη την τονική κλίμακα από το λευκό μέχρι το μαύρο με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του γκρι, ώστε οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται για την τέλεια φωτογραφική τους σαφήνεια. Η τεχνοτροπία εκτύπωσης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ανέπτυξε ο ίδιος και έμεινε γνωστή ως θεωρία του «Ζωνικού Συστήματος» επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων.
• Πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση  στον Υμηττό, στη θέση Καλοπούλα, ώστε  να μπορέσουν να εξοικειωθούν στη  φωτογράφηση τοπίου, σε πραγματικές συνθήκες φωτισμού.