Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Oμιλία του κ. Μιχ. Χαραλαμπίδη στην Ενωση Ποντίων




Τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 19:00, στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου, η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου σε συνεργασία με τον Δήμο,  πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα βραδιά λόγου με κεντρικό ομιλητή τον πολιτικό επιστήμονα, κοινωνιολόγο και συγγραφέα κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Η ομιλία με θέμα «Παραγωγική Μνήμη και Παγκοσμιοποίηση», πραγματευόταν την κληρονομημένη προγονική γνώση και το αντίκρυσμά της στο σήμερα. Τον ομιλητή παρουσίασαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και μέλος της Ένωσης Ποντίων κ. Θεόδωρος Μετικαρίδης.   
Στη συνέχεια ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε σε τρεις κυρίως τομείς με πρώτη την δυνατότητα ενσωμάτωσης των εμπειριών ζωής  που προκύπτουν απ’την συσσωρευμένη γνώση της πολιτισμικής παράδοσης αιώνων στην καθημερινότητα των νεοελλήνων, και την κωδικοποίηση της  ενάντια στις επιταγές της νεοπαγούς μαζοποιητικής παγκοσμιοποίησης. Κατά δεύτερο λόγο στην αρχιτεκτονική των κτηρίων και την εξ’αυτής  διαμόρφωση της αισθητικής των πόλεων που χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής, με ξεχωριστή μνεία στην πόλη της Τραπεζούντας. Στο τρίτο σκέλος, αναφέρθηκε στις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, με κυρίαρχες τις τοπικές κουζίνες της Ηπείρου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και βεβαίως την πλούσια γαστρονομική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας παράλληλα πως συνήθειες που αφορούν τα είδη και την παρασκευή των εδεσμάτων επηρέασαν  όχι μόνο τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και πολλούς από τους ευρωπαϊκούς λαούς. 
Στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου μεταξύ άλλων παρεβρέθησαν: ο Δήμαρχος της πόλης κος Γιάννης Καζάκος, η τέως Δήμαρχος κα Φωτεινή Σακελλαρίδου, η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κα Αντύπα Ολυμπία, η αντιδήμαρχος κα Τώνια Καλύβα, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Θεόδωρος Μετικαρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Έλλη Καζάκου, Βασίλειος Θώδας, Μιχάλης Κρασσάς, Μαρία Βαρσαμιδάκη,  Γεώργιος Γρίβας, Παναγιώτης Χρηστιάς, Κρανιώτης Χαράλαμπος, και ο Γ.Γ. του Δήμου κος Ευθύμιος Σκαρμούτσος. Επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κα Ξανθούλα Μετικαρίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου  Κρητών Ζωγράφου  κος Φώτης Νταουντάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Ζωγράφου κος Κώστας Καλύβας καθώς και ο τέως δημ. σύμβουλος κος Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κος Πέτρος Συμεωνίδης, ενώ τον τοπικό Τύπο εκπροσώπησε ο κος Μάκης Ραυτόπουλος.