Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Tα εν Δήμω... στον αέρα

Τούτη η οικτρή κατάσταση που μας έχει περιζώσει, φαίνεται ότι δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει. 

Μου φέρνει στο νου τις περιγραφές του Σολζενίτσιν και του Μπάμπελ στην Πετρούπολη, την εποχή που κατέρρεε το Τσαρικό καθεστώς.

Τα τραμ δούλευαν, τα νυκτερινά κέντρα ήταν γεμάτα.  Ο κόσμος ψώνιζε και γλεντούσε ανύποπτος για τη θύελλα που ερχόταν.

Εμείς, εδώ σήμερα, έχουμε έλλειμμα 13,6% Α.Ε.Π., έχουμε κατακόρυφη άνοδο των spreads από βάση 175 τον Οκτώβριο 2009 σε 700 τον Απρίλη του 2010, οι Ευρωπαίοι συνέταιροι μας, μας δουλεύουν, δίνοντας μας δάνειο με επιτόκιο 5%, ενώ τo Δ.Ν.Τ. δίνει μόνον έως 3,5%.

 Εδώ δηλώνουμε ενεργοποίηση της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. με τις ευλογίες της Ευρώπης, επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους μας, επίκεινται περικοπές μεγάλες στο Δημόσιο, μειώσεις μισθών και επιδομάτων, ενώ οι διάφοροι Moodys υποβαθμίζουν συνεχώς τη χώρα μας. 

 Και εμείς ανυποψίαστοι καταναλώνουμε, γλεντάμε, αδιαφορούμε.  Που θα πάει αυτό; 

 Και όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα όχι μόνον δεν έχει εξαντλήσει την προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών, αλλά ούτε έχει καν αρχίσει.

 Και φαίνεται ότι όλα μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα.

 Ένας καθηγητής τελευταία έχει πει ότι οι Έλληνες έχουν την Τεχνογνωσία της αυτοκαταστροφής.

 Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν, χρειάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να επανέλθουμε σε υγιή κατάσταση.

 Δηλαδή, οποιοδήποτε πρόγραμμα και αν εκπονηθεί δεν πρόκειται να μας δώσει άμεσες λύσεις, αλλά μόνον προσωρινή ανακούφιση.

Αλλοίμονό μας εάν επαναπαυθούμε και αρχίσουμε τις παθογένειες του πολιτικού κόστους, του συνδικαλιστικού θεατρινισμού, της λαϊκίστικης ασυδοσίας. 

Πως είναι δυνατόν να πάμε σε ανάκαμψη σε βάθος χρόνου και να προάγουμε την ανταγωνιστικότητα όταν ουσιαστικά περιφρονούμε τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της Παιδείας.

Εάν δεν λειτουργήσει ο νευραλγικός κρατικός τομέας αξιοκρατικά και δεν καταληφθεί από κραυγαλέες ασημαντότητες. 

Είναι καιρός να καταλάβουν και οι Κυβερνητικοί ότι δεν μπορούν να κάνουν ακόμη αντιπολίτευση, να μιλούν για ανύπαρκτες κόκκινες γραμμές που δεν τηρούν ή για «λεφτά που υπάρχουν» (στο ΔΝΤ λένε οι γελοιογράφοι).

Πρέπει να καταλάβουν ότι οι Ελληνικός Λαός, μέσα στο χαβαλέ του, είναι οξυδερκής και ξυπνάει γρήγορα από τη ραστώνη του. 


Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έφθασαν.  Το 65% πιστεύει ότι ο Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση της Οικονομίας και παραπλάνησε των Ελληνικό Λαό. 

Βγήκαν επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις έγκυρες αξιωματούχων που λένε ότι το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν 28% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ),

ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν κάτω του 3%.

Στα πρώτα οκτώ χρόνια του ΠΑΣΟΚ, τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και το έλλειμμα είχαν υπερδιπλασιασθεί. 

Σήμερα είναι πάνω από 120 μονάδες και αυτός ο καταποντισμός είναι η κατάληξη τριάντα χρόνων αυτοκτονικών και ανόητων επιλογών ΟΛΩΝ των Κυβερνήσεων.

Είτε φταίνε όλοι ή όποιοι και αν φταίνε (πλέον του ότι μερίδιο ευθύνης έχει και ο Λαός) πρέπει να καταλάβουμε ότι απαιτείται σύμπνοια, συναδέλφωση, συστράτευση όλων των δυνάμεων.  

Διαβάζουμε ότι ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, της αριστερής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, ζητάει έκτακτο κομματικό συνέδριο. 

Στρέφεται κατά των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου γράφοντας ότι «Δεν γεννήθηκαν από το λαϊκό κίνημα, αλλά από τη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου που υπηρετούν».

Αλλά με τέτοιες ατάκες πώς να πάμε στην απαιτούμενη σύμπνοια για την ευόδωση των μέτρων που θα ληφθούν; 

Ή με την ατάκα της Μάνιας Τεγοπούλου, της Ελευθεροτυπίας, που «απειλεί» τον Υπουργό Χρυσοχοϊδη με... ισόβια, για τις συλλήψεις του Επαναστατικού Αγώνα: 

«Κύριε Χρυσοχοϊδη, μην ποινικοποιείτε τη βλακεία, θα μπείτε μέσα ισόβια». 

Από την άλλη μεριά, οι Αγγλικές Τράπεζες δε δέχονται άνοιγμα πιστώσεως από Ελληνικές Τράπεζες. 

Συνεχίζουν τον ουσιαστικό πόλεμο κατά της Οικονομίας της Χώρας. 

Πολλά αντιφατικά μπορούμε να τονίσουμε, αλλά σκοπός μας είναι να επισημάνουμε την κρισιμότητα των καταστάσεων και όχι να ασκήσουμε κριτική, έστω και δικαία. 

Να πολεμήσουμε ΟΛΟΙ και σωστά τους κερδοσκόπους. Να μη βρίζουμε μόνο τους τοκογλύφους. Ο τοκογλύφος φταίει ή εκείνος που πάει στον τοκογλύφο; 

Να πολεμήσουμε για να μην έχουμε ανάγκη τους τοκογλύφους.  Αυτός είναι ο στόχος μας. 

Και σ’ αυτό πρέπει να συνεισφέρει πρώτη η Κυβέρνηση.  Πρέπει τα στελέχη της και την πολιτική της να πειθαρχήσει σε μια ενιαία κατεύθυνση. 

Δεν μπορεί π.χ. ευθύς εξ αρχής να απειλεί ότι θα προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. προς την Ε.Ε., να μην λαμβάνεται υπόψη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας ρίχνει στο Δ.Ν.Τ. 

Ή τον Οκτώβρη 2009 να έχει επιτόκιο για τα έντοκα τριών μηνών 0,65% και σήμερα, επτά μήνες μετά να έχει φτάσει στο 3,65%

Ή το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έγινε με τα Ελληνικά ομόλογα με τη συμμετοχή και Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος; που άρχισε την εκτίναξη των spreads, όπως το περιγράφει χωρίς καμία διάψευση ή αμφισβήτηση ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. 

Γι’ αυτό αν αγαπάμε την Πατρίδα μας, πρέπει να κάνουμε θυσίες.  Ας μη γελοιόμαστε δε γίνεται αλλιώς και με ξένα αποκλειστικά χρήματα. 

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.  Μας περιμένει βαθιά ύφεση και το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ θα αυξηθεί πολύ. 

Πρέπει να απομακρύνουμε τις ιδεοληψίες μας, απ’ όπου και αν προέρχονται και να αφήσουμε τις αγκυλώσεις των θεωρητικών κατασκευών. 

Είναι καιρός να δώσουμε πρακτική απάντηση στο πρόβλημά μας.  Να δουλέψουμε με συνέπεια για τη σωτηρία της Πατρίδας μας.  Για το μέλλον των απογόνων μας. 

Για την ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. 

Ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο ήδη των περικοπών που έγιναν στο Δήμο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), έκοψε ΟΛΕΣ τις διδόμενες υπερωρίες. 

Διευκολύνει ήδη πέντε μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλους Δήμους της Χώρας, που μειώνουν έτσι τις δαπάνες του Δήμου. 

Ο Δήμαρχος δε θα προσλάβει νέους συμβούλους ή ερευνητές, μέσα στην προσπάθεια περιορισμού των υπαρχουσών δαπανών. 

Αλλά δεν κάνει πίσω στις δραστηριότητες του Δήμου. 

Περικοπές – περικοπές, αλλά η δράση δεν σταματάει. 

Διαμαρτύρεται η Αντιπολίτευση για δεν σταματάει εντελώς τις δαπάνες. 

Στο μυαλό σας δεν είναι η οικονομία, ανταπαντά ο Δήμαρχος.  Στο μυαλό σας είναι να μη γίνει τίποτε. 

Όπως ορισμένοι από εσάς έκαναν με τα γκαράζ.  Εδώ ψηφίζατε δεν ψηφίζατε, αλλά πηγαίνατε και στον αποκλεισμό του Δημαρχείου για να μη γίνουν οι δημοπρασίες. 

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν. 

Η Ανθοκομική Έκθεση θα γίνει.

Οι εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου θα γίνουν. 

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός των Ερασιτεχνικών θιάσων επί 20ήμερο θα γίνει.

Οι θεατρικές παραστάσεις των θεατρικών σκηνών του Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν.

Η αιμοδοσία, που βάλλεται περίεργα, θα γίνει. 

Οι εκθέσεις των Πολιτιστικών Τμημάτων του Δήμου θα γίνουν.

1 Οι εκθέσεις Βιβλίου θα γίνουν.

Οι αθλητικές γιορτές των Συλλόγων μας θα πραγματοποιηθούν και με περισσότερες συμμετοχές και πλήθος αθλητών άνω των 1.000 που ήσαν πέρυσι. 

 Όπως, επίσης, θα πραγματοποιηθούν και οι ελαφρύνσεις κατά 50% των δημοτικών τελών στους πολύτεκνους, αναπήρους κλπ.

Ο Δήμαρχος συνηθίζει να λέει ότι ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. 

Έτσι ο Δήμος Ζωγράφου οδεύει χωρίς περιττές αναταράξεις. Ίδωμεν.

Αλλά εκείνο που δε μπορεί να χωνέψει η Αντιπολίτευση είναι η κατασκευή των χώρων και η ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ζωγράφου. 

Είναι απαγορευτικό, δεν υπάρχουν λεφτά, είναι απαράδεκτο, φωνάζουν από την Αντιπολίτευση ένα – δύο μήνες τώρα. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, λέει κάποιος που παριστάνει τον ειδήμονα, νομίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στην εποχή των συχνοτήτων που έδιδαν στους «ημέτερους» τα διάφορα Ραδιο/κά Συμβούλια και τα αρμόδια Υπουργεία. 

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός είναι ήδη έτοιμος και θα αρχίσει τις εκπομπές του Πειραματικά στις αρχές Μαίου 2010.

Χωρίς να ματώσει κανένας και χωρίς να το καταλάβει καλά – καλά κανένας. 

Και οι δαπάνες όλες, κατασκευής, επίπλωσης και αγοράς καινούργιων μηχανημάτων δεν ξεπερνάνε τις 30.000 ΕΥΡΩ, από τα εκατομμύρια που περιμένανε άλλοι. 

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. 

Ως προς τα προεκλογικά μας, έχουμε προσθήκες σε όσα ξέραμε. 

Τώρα προστέθηκαν ευθέως, αφού το δήλωσαν δημόσια και δια του Τύπου, ως υποψήφιοι Δήμαρχοι από την Αντιπολίτευση ο κ. Παν. Χριστιάς και ο κ. Γ. Γρίβας. 

Με τόσους πολλούς υποψηφίους Δημάρχους ελπίζουμε να μη βγεί στη δημοπρασία η επιλογή του Δημάρχου. 

Πιο πολλά, στο επόμενο, με την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη». 


ΑΝΤΑΙΟΣ