Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ευρωπαϊκών προδιαγραφών η φροντίδα της Γ’ Ηλικίας από το Δήμο Ζωγράφου



Οι εκπρόσωποι του EUROPEAN SOCIAL NETWORK – E.S.N. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο), κ.John Halloran - Διευθυντής του ESN και κ. Stephen Barnett ανώτερο πολιτικό στέλεχος του ESN, βρέθηκαν στην Αθήνα και φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Ζωγράφου, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό αυτό δίκτυο, είτε μέσω του γνωστικού αντικειμένου των ανθρώπων του, είτε μέσω των δομημένων υπηρεσιών του.



Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καζάκος και η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Ενημέρωσης Διεθνών Σχέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, κα Τώνια Καλύβα αποδέχθηκαν την πρόταση της ηγεσίας του E.S.N. για να πραγματοποιηθεί μία ημερίδα την άνοιξη του 2010 στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Δήμο μας, θέμα της οποίας θα είναι ζητήματα φροντίδας Τρίτης Ηλικίας και στην οποία θα συμμετέχουν 30 μέλη από όλες σχεδόν της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ των θεμάτων και ερωτημάτων που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα είναι τα ακόλουθα:
Σε μία συνεχώς αυξάνουσα γηράσκουσα κοινωνία, ποιοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα φροντίσουν τους μη αυτόνομους ηλικιωμένους; Από ποιους θα αποτελείται το εργατικό δυναμικό; Ποιες δεξιότητες θα πρέπει να έχουν οι επαγγελματίες; Ποια υποστήριξη θα πρέπει να έχουν οι οικογένειες/συνεργάτες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια; Πώς θα μπορούσαν άτομα ν’απασχοληθούν σ’αυτόν τον εργασιακό τομέα, ο οποίος δε συγκαταλέγεται στους ικανοποιητικά αμειβομένους.
Εκτός του Δήμου Ζωγράφου, οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στις συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2010, ήταν: το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την εκπροσώπηση του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Γεώργιου Κατριβάνου, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με την εκπροσώπηση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, κ. Θεόδωρου Τσέκου, καθώς και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Υ.Σ.Ε.Κ.Τ.), με στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.).
Τα θέματα και οι προτάσεις που κυριάρχησαν και συζητήθηκαν ευρέως, αφορούσαν στο πόσο καλά δομημένες είναι οι υπάρχουσες υπηρεσίες, πως λειτουργούν, τι δυνατότητες ανάπτυξης παρέχει η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση, τι εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ποιες χρηματοδοτήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τους Ο.Τ.Α., έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν τη μέγιστη βοήθεια στην Τρίτη Ηλικία.
Τέλος, ο Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος δέχθηκε στο γραφείο του, τους κυρίους John Halloran και Stephen Barnett, καθώς και ένα μέρος από τους εκπροσώπους των δομημένων υπηρεσιών του Δήμου. Πιο αναλυτικά, παρόντες και παρούσες ήταν: η κα Τώνια Καλύβα, Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Ενημέρωσης Διεθνών Σχέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, η οποία είναι και ο άμεσος συνδετικός κρίκος αυτής της συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ζωγράφου, κ. Ευθύμιος Σκαρμούτσος, ο Πρόεδρος του Β΄ΚΑΠΗ κ. Δημήτριος Μπουντούρης, η Δ/ντρια του Β ΄ΚΑΠΗ κα Αύρα Παναγοπούλου, ο Προϊστάμενος από το κέντρο “Βοήθεια στο Σπίτι” κ. Θεόφιλος Λελέκης, οι Κοινωνικές Λειτουργοί, κυρίες Άρτεμις Σταθοπούλου και Λίτσα Φαρμάκη, ο κ. Φώτης Καραμάνης Πρόεδρος του Κ.Η.Φ.Η., η Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Ανάπτυξης και HR, κα Κυριακή Οικονομάκη, η κα Δάφνη Μακρυκώστα, στέλεχος Αυτοτελούς Τμήματος Προγ/σμού & Ευρωπ. Προγ/των και η κα Μάρθα Μπέη, Κοινωνική Λειτουργός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική περιγραφή εκ μέρους των εκπροσώπων του Δήμου αναφορικά με τις δομές, τις δράσεις, τις στρατηγικές και γενικότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρονται σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Στη λήξη της συνάντησης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα και οι εκπρόσωποι του E.S.N., αφού συνεχάρησαν το Δήμαρχο Γιάννη Καζάκο, την Αντιδήμαρχο κα Τώνια Καλύβα, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους για την άριστη και ποιοτική λειτουργία, αλλά και την εθελοντική πολλές φορές εργασία που προσφέρουν τα στελέχη και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, αποχώρησαν φανερά ικανοποιημένοι, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.